ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ…

Αυτό που ήδη προβληματίζει το Μαξίμου, αλλά και τους υπεύθυνους για την αξιολόγηση των υποψηφίων, είναι πως πολλοί βουλευτές –πρωτίστως της περιφέρειας– έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για περιφέρεια ή δήμο.

«Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα στην επαρχία, οι περισσότεροι βουλευτές αισθάνονται ότι πιθανόν δεν θα επανεκλεγούν και θέλουν να μετακινηθούν προς την τοπική αυτοδιοίκηση για μια θέση στον ήλιο», επεσήμαινε κυβερνητικό στέλεχος που έχει εικόνα της διαμορφωμένης κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το ίδιο στέλεχος επεσήμαινε πως «ναι μεν τώρα συνωστίζονται πολλοί βουλευτές για χρίσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κανένας τους δεν ξέρει ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα στις 7 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάνε καλά αρκετές υποψηφιότητες, σημαίνει όμως ότι μπορεί και να βουλιάξουν οι περισσότερες, αν επιβαρυνθεί περαιτέρω για την κυβέρνηση το πολιτικό κλίμα τον Νοέμβριο».

Στο Μαξίμου έχουν ήδη διαμηνύσει, και θα το κάνουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο το επόμενο διάστημα, πως «όποιος βουλευτής, υπουργός ή υφυπουργός θέλει χρίσμα ή θέλει να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, πρώτα θα παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει και το βουλευτικό του αξίωμα και μετά θα λάβει την επίσημη στήριξη». Και αυτό, εξηγούν στο Μαξίμου, γίνεται γιατί δεν μπορούν κάποιοι να έχουν και «τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». Με άλλα λόγια, δεν θέλει το Μαξίμου να βρεθεί μπροστά σε μια κατάσταση όπου ένα μεγάλο ποσοστό βουλευτών θα θέσει υποψηφιότητα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχοντας πάντα ανοιχτή την πόρτα, αν αποτύχει, να κρατήσει τη βουλευτική έδρα και ταυτόχρονα άτομα που είτε προέρχονται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε έχουν μεγάλη αποδοχή και αναγνωρισιμότητα σε τοπικές κοινωνίες να μείνουν εκτός νυμφώνος.

Βέβαια, όπως υποστηρίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά οι θέσεις των περιφερειαρχών είναι φτιαγμένες για νομάρχες και βουλευτές που έχουν ισχυρές προσβάσεις στις κοινωνίες και μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στον Θανάση Τσούρα, που είναι υπεύθυνος στην Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων, να «τρέξει» τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και να «χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί» για υποψηφιότητες τόσο στελέχη της κυβέρνησης όσο και βουλευτές.

Ο Θανάσης συναντά διαδοχικά τους 116 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους για τις υποψηφιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες. Από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή ο Τσούρας θα ξεκινήσει συναντήσεις με τις τοπικές επιτροπές. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων και αυτοπροτάσεων για υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

Η επιλογή θα γίνει με διαφορετική διαδικασία κάθε φορά, αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και της κατάστασης που επικρατεί. Αλλού θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου, αλλού θα γίνει διαβούλευση, σε κάποιες περιπτώσεις θα δοθεί χρίσμα και σε κάποιες άλλες δεν θα δοθεί καθόλου. Σε ορισμένες περιοχές τα πράγματα είναι καθαρά για το ποιος προηγείται, οπότε δεν χρειάζονται και πολλές διαδικασίες. Δύσκολη διαχείριση θα υπάρξει εκεί όπου η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη και υπάρχουν και τοπικές συγκρούσεις για το χρίσμα. Θα «τρέξουν» βέβαια και μετρήσεις προκειμένου να υπάρχει εικόνα για τις πιθανότητες και τις δυνατότητες και το αν συμφέρει τελικά να δοθεί χρίσμα. Επειδή η μεγάλη μάχη θα δοθεί στις περιφέρειες, εκεί, με βάση και τις μετρήσεις, θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον Θανάση Τσούρα στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, στόχος της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες στις περισσότερες περιφέρειες και σε αρκετούς δήμους.

Για τις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης μέχρι τώρα υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα:

• Για την Περιφέρεια Αττικής, αν επιλεγεί τελικά «αυτοδιοικητική λύση», τότε είναι πιθανόν να τη διεκδικήσει είτε ο νυν νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, είτε ο νυν νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, για τον οποίο ακούγεται το σενάριο να κατέβει υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής είτε έχει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Πάντως στον Γιάννη Σγουρό θεωρείται βέβαιο –αν δεν προταθεί για την Περιφέρεια Αττικής– ότι θα προταθεί μια μεγάλη και κεντρική δημαρχία, όπως της Γλυφάδας, για την οποία και παλαιότερα ο κ. Σγουρός είχε δείξει ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο για την περιφέρεια, τότε είναι αρκετοί οι μνηστήρες, από τον Γιάννη Ραγκούση, τον Αντρέα Λοβέρδο, την Άννα Διαμαντοπούλου, μέχρι και τη Φώφη Γεννηματά (αν δεν κλειδώσει για τη δημαρχία της Αθήνας), που όμως δημοσκοπικά δεν φαίνεται να έχουν τύχη και τους οποίους «κερδίζουν» και οι δύο νομάρχες.

• Και στην Κρήτη υπάρχει το ερώτημα αν θα πάει το ΠΑΣΟΚ με αυτοδιοικητικό πρόσωπο ή όχι. Η νυν νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο Μιχ. Καρχιμάκης και ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ενδιαφέρονται και είναι από τους επικρατέστερους, με την πρώτη να έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκα, τον δε δεύτερο να έχει το πλεονέκτημα πως συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Σοβαρότατες πιθανότητες συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη που έχει πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Βέβαια ο κ. Αρναουτάκης είναι από τα λίγα πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα θέματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων και σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομίας θα είναι πρόβλημα, όπως λένε πολλοί, που παρʼ όλα αυτά εκτιμούν πως είναι ίσως ο επικρατέστερος για την Περιφέρεια της Κρήτης.

Στις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες υπάρχουν ήδη λανθάνουσες αντιπαραθέσεις για το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη.

• Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει ενδιαφέρον από τον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Ρήγα (έχει χρηματίσει και νομάρχης Κυκλάδων) ενώ θέλει και ο νομάρχης Δωδεκανήσων Γιάννης Μαχαιρίδης. Αναμένεται σύγκρουση.

• Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ακούγονται τα ονόματα του δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή, του πρώην βουλευτή Αντώνη Κοτσακά, υπέρ της υποψηφιότητας του οποίου κατέθεσε πρόταση ο γραμματέας της ΝΕ Χίου Ηλίας Κλεισσάς και η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή.

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι του πρώην δημάρχου Λευκάδας και γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Σκληρού, ο οποίος ήδη υπέβαλε υποψηφιότητα για το χρίσμα. Ενδιαφέρον όμως εκδηλώνει και ο υποψήφιος βουλευτής Κερκύρας Γιώργος Καλούδης.

Μάχη φαίνεται ότι θα γίνει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Εκεί υπάρχει ένα ισχυρό πρόσωπο που προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο νυν νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, που είναι «ζεστός» για υποψηφιότητα περιφερειάρχη. Όμως φαίνεται πως ενδιαφέρονται για τη θέση αυτή η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου και ο βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας.

Διαγκωνισμοί υπάρχουν και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την οποία ενδιαφέρονται, όπως ακούγεται, οι βουλευτές Λάρισας Έκτωρ Νασιώκας και Βασίλης Έξαρχος και οι βουλευτές Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης και Σούλα Μερεντίτη. Δίπλα σε αυτούς υπάρχει ενδιαφέρον από πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, τον νυν νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλιο, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη.

Ενδιαφέρον δείχνουν, επίσης, η πρώην γενική γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Βάσω Μόσιαλου και ο σημερινός γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας και έχει διατελέσει επίσης γενικός γραμματέας στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου πολλές πιθανότητες έχει η υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη, ενώ συζητούνται τα ονόματα του Μιχάλη Παντούλα, επίσης βουλευτή Ιωαννίνων, του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου και του νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, ο οποίος έχει διατυπώσει εντονότερα απʼ όλους το ενδιαφέρον του.

Μεγάλη κόντρα είναι σε εξέλιξη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την οποία δείχνουν έντονο ενδιαφέρον δύο ισχυρά πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση, οι νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας Ευθύμιος Σώκος και Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον να διεκδικήσουν την περιφέρεια, ο εξ Αιτωλοακαρνανίας υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης και ο εξ Αχαΐας υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την Πελοπόννησο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ακουστεί μέχρι και το όνομα του Πέτρου Τατούλη. Το ενδεχόμενο να επιλεγεί είναι ελάχιστα πιθανό.

Πιθανόν η Πελοπόννησος να είναι μια από τις περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει πολιτικό πρόσωπο. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του κορίνθιου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου.

Κάποια στιγμή ακούστηκε το όνομα του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, φαίνεται όμως πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή σε αυτήν τη συγκυρία. Το όνομα του Ροβέρτου Σπυρόπουλου έπεσε και αυτό στο τραπέζι.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας Γιώργου Κανελλόπουλου, του βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος έχει χρηματίσει πρόεδρος της Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Για τη Δυτική Μακεδονία συζητούνται τα ονόματα του βουλευτή Κοζάνης και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρι Κουκουλόπουλου, του επίσης βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη και του πρώην βουλευτή Λάζαρου Λωτίδη.

Στην Κεντρική Μακεδονία συζητείται ως ενδεχόμενο το όνομα του βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Φλωρίδη, αν και δύσκολα ο ίδιος θα θελήσει να φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς το όνομά του παίζει και για μια κυβερνητική θέση στον ανασχηματισμό. Ακούγεται επίσης και το όνομα του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη.

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ακούγονται τα ονόματα του βουλευτή Δράμας Χρήστου Αηδόνη, καθώς και του Νίκου Ζαμπουνίδη και του Παν. Σγουρίδη. Δεν αποκλείεται πάντως η Ιπποκράτους να κάνει έκπληξη και να κατεβάσει υποψήφιο είτε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τα ευαίσθητα θέματά της, είτε τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη.

Πονοκέφαλο προκαλεί στην Ιπποκράτους η υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου πολλά θα εξαρτηθούν και από τον υποψήφιο που θα κατεβάσει η ΝΔ. Φαίνεται πάντως ότι σκέπτονται το υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια, ενώ ενδιαφέρον λέγεται ότι εκδηλώνει και η βουλευτής Εύα Καϊλή.

Δεν αποκλείεται υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη σε ένα ευρύτερο σχήμα με την Αριστερά, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον πρώην πρόεδρο του ΣΒΒΕ Νίκο Ευθυμιάδη, και από τον επιχειρηματία Τσίκα.

Στον Πειραιά τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβει ο Παναγιώτης Φασούλας. Αν θελήσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να του πει «όχι». Σε περίπτωση όμως που ο κ. Φασούλας δεν θελήσει δεύτερη θητεία, τότε είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Γιάννης Μίχας.

Για τη δημαρχία της Αθήνας υπάρχει επίσης μια ενδιαφέρουσα «σπαζοκεφαλιά» για το ποιος θα πάρει το χρίσμα. Η Φώφη Γεννηματά έχει σοβαρές πιθανότητες να το διεκδικήσει και μάλιστα νικηφόρα. Όμως στο παιχνίδι του χρίσματος είναι και ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, αν και δεν σημειώνουν αξιόλογα ποσοστά σε δημοσκόπηση που έχει γίνει. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Περιφέρεια Αττικής, το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει και το πώς θα κυμανθούν οι προσεχείς δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ