Απόλυση Χαρβαλιά από το «Έθνος»!

Υποχρεώθηκα να αποχωρήσω από τη διεύθυνση των εφημερίδων «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» αρνούμενος να συνυπογράψω κοντόφθαλμες επιλογές εκδοτικής στρατηγικής που συνεπάγονται συρρίκνωση και απαξίωση των δύο εντύπων», ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του (δημοσιεύεται ολόκληρη στο www.typologies.gr) προς τους εργαζομένους ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο έως και για εκατό απολύσεις και περικοπές. «Εύχομαι η απόλυσή μου να ματαιώσει, έστω και προσωρινά, δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο, προκειμένου, αν μη τι άλλο, να επικρατήσουν περισσότερο ψύχραιμες προσεγγίσεις», αναφέρει. Η αλήθεια είναι ότι τώρα μπορεί να υπάρξει για μια
ακόμη φορά αναστολή εκτέλεσης της «ποινής», κανείς όμως δεν εγγυάται ότι τον Σεπτέμβριο, με την αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, δεν θα επανέλθει η πλευρά Μπόμπολα.
Από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και κατεγράφησαν οι εξελίξεις στο www.typologies. gr, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς επανήλθε το φάντασμα των απολύσεων. Η Γενική Συνέλευση των συντακτών στο «Έθνος» το πρωί της επόμενης ημέρας, της Παρασκευής, ήταν θυελλώδης. Στην εφημερίδα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Όταν ορισμένοι συντάκτες αμφισβήτησαν ότι ο Γιώργος Χαρβαλιάς παραιτήθηκε εξαιτίας των απολύσεων, ξέσπασε έντονος καβγάς και ακούστηκαν σκληρές εκφράσεις. Νωρίτερα υπήρξε συνάντηση του ΔΣ με την ιδιοκτησία του Πήγασου, η οποία φέρεται να απάντησε: «Ποιος μίλησε για απολύσεις; Γιατί πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στα μπλογκ;».
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης καθώς -όπως φαίνεται- δεν ήθελε να φέρει την ευθύνη για τις απολύσεις τόσο πολλών εργαζομένων, ενώ φαίνεται να είχε κουραστεί και από την αντιφατική πολιτική και τις συγκρούσεις της οικογένειας. Αυτό που ξεκαθαρίζει είναι πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την εκπροσώπηση της ΝΔ.
Προηγήθηκε την περασμένη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση του Πήγασου, που ενέκρινε την απόσχιση του εκδοτικού κλάδου και την εισφορά του στη θυγατρική εταιρεία Ρόδον. Πρόκειται για τις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», τα περιοδικά «Εθνοσπόρ», «Χρήμασπορ», «Εικόνες», «Nature», «Έθνος – Cook Book», «TV Έθνος»,
«Έθνος – Ψάρεμα και Φουσκωτό», «Ιστορία του
Έθνους», «Εξερευνήστε την Ελλάδα» και «White Bridal» και τα ένθετα «Έθνος – Παιδεία», «Έθνος – Εργασία»,
«Έθνος – Κυνήγι», «Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα» και «Explore», ενώ στην απόσχιση δεν περιλαμβάνονται οι εφημερίδες «Goal News» και «Ημερησία». Η καθαρή θέση της αποσχιζόμενης εκδοτικής δραστηριότητας ανέρχεται στο ποσόν των 21,4 εκατ. ευρώ και εισφέρεται στη θυγατρική Ρόδον.


Σχολιάστε εδώ