Τι κρύβει η βίαιη επίθεση του Πάγκαλου κατά Παπακωνσταντίνου

• Αφενός το ότι έπειτα απʼ αυτήν τη συνεδρίαση ουσιαστικά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πολλά, αφού ουσιαστικά οι αποκρατικοποιήσεις ήταν το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με την «τρόικα».
• Αφετέρου το τεράστιο χάσμα μεταξύ του «τσάρου» Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της πλειοψηφίας τόσο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και των κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Πλέον για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
τίθεται σοβαρό ζήτημα ακόμα και παραμονής του στην κυβέρνηση!
Και αυτό δεν αποτελεί υπερβολή.
Όταν ένας βασικός, βασικότατος πυλώνας της πολιτικής του απορρίπτεται, όταν ακόμα και χειροδικία σε βάρος του αποτρέπεται την τελευταία στιγμή, όταν λοιδορείται από συναδέλφους του (!), είναι στοιχειώδες το ερώτημα αν μπορεί να σταθεί στην κυβέρνηση, όντας μάλιστα ο βασικός υπουργός που καλείται να εφαρμόσει το μνημόνιο με την «τρόικα».
Πώς ένας αποδυναμωμένος έσωθεν
υπουργός θα σταθεί για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε ως sine qua non προϋπόθεση δανειοδότησής μας;
Επιπλέον προξένησε σοβαρή εντύπωση η στάση του Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός κάλυπτε ένα απʼ τα σημαντικότερα «πουλέν» του από επιθέσεις που δεχόταν, στην τρικυμιώδη συνεδρίαση της Τετάρτης απλώς περιορίστηκε σε… οδηγίες προς ναυτιλλομένους, δηλαδή άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε. Η ουσία είναι ότι δεν τον κάλυψε. Και αυτό ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, εν όψει μάλιστα και συζητούμενου ανασχηματισμού.
Κι όχι μόνον αυτό.
Έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η σφοδρότατη κατά Παπακωνσταντίνου επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, επίσης εκ των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου.
Εδώ πλέον δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα. Δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι η βίαιη αντίδραση του Πάγκαλου κατά του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μπορεί να ήταν εν αγνοία του Παπανδρέου, ή τουλάχιστον να μην είχε διαβλέψει ο αντιπρόεδρος κάποια αποστασιοποίηση του πρωθυπουργού. Γιατί αλλιώς θα ήταν λιγότερο σκληρός. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας ότι ο αντιπρόεδρος άδειασε κυριολεκτικά τον Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, εκτός του Δημ. Ρέππα, του Π. Ευθυμίου και άλλων που επίσης… περιποιήθηκαν τον «τσάρο», ακόμα και η… πρωτάρα Τ. Μπιρμπίλη τού «τα έριξε»!
Κατά τα άλλα… η κυβέρνηση οδεύει μια χαρά!
Μαλλιά κουβάρια στο Υπουργικό
Σε αλλόφρονα κατάσταση, μπροστά στον πρωθυπουργό που επιχειρούσε να βάλει… τάξη στην… ανταρσία τους, οι υπουργοί τα έβαλαν με τον Παπακωνσταντίνου και στην ουσία αποδόμησαν όλη την οικονομική του πολιτική.
Ο υπουργός Οικονομικών, που έχει την ευθύνη να μαζέψει έσοδα, παρουσίασε πολύ πρόχειρα, όπως λένε υπουργοί που μετείχαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς καμία εξειδίκευση, αναγκάζοντας πολλούς να αντιδράσουν πολύ έντονα. Μέχρι και ο Γερουλάνος, που θεωρείται ήπιος, δεν άντεξε και διαφώνησε με τα όσα έβγαλε στο σφυρί ο υπουργός Οικονομικών, κατά τρόπο που δεν έπειθε κανέναν. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, με τον γνωστό του τρόπο και έχοντας αναψοκοκκινίσει, μιλούσε δυνατά χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν σηκώνει αντιρρήσεις. «Η ΚΕΔ είναι διεφθαρμένη και πρέπει να κλείσει», φώναζε δυνατά μπροστά στην επιμονή του υπουργού Οικονομικών να τεθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επικεφαλής των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα φήμες λένε ότι κάποια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινήθηκε απειλητικά εναντίον του υπουργού Οικονομικών, και ότι μπήκε στη μέση ο πρωθυπουργός, κάτι όμως που οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση διαψεύδουν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει και ευτυχώς που καθόντουσαν οι δυο τους απέναντι στο μεγάλο τραπέζι της αίθουσας. Πάντως ο αντιπρόεδρος φώναζε στον Παπακωνσταντίνου: «Να προσέξεις μʼ αυτά που κάνεις», ενώ επέμενε να μη δώσει συνέντευξη Τύπου, που είχε προγραμματίσει, χωρίς να έχει ρωτήσει προηγουμένως κανέναν, για να ανακοινώσει τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που αποκρατικοποιούνται. Ο υπουργός Οικονομικών
ωστόσο επέμενε, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να δείξει στην «τρόικα» πως προχωρά με βάση τα συμφωνηθέντα.
Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Τίνα Μπιρμπίλη, παρότι δεν είναι «ψημένη» στην πολιτική, αντέδρασε επίσης γιατί ο υπουργός Οικονομικών επέμενε πως θα έπρεπε να είναι κι αυτή παρούσα στη συνέντευξη στο υπουργείο του, μαζί με τους Ρέππα και Γερουλάνο. «Όχι, δεν γίνεται», έλεγε η Τίνα, «δεν ξέρω τι να πω, δεν είμαι προετοιμασμένη, δεν μου το είπε κανείς»… Οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν λίγο μετά, ύστερα από πίεση του πρωθυπουργού. Μάλιστα ακούστηκε κάποια στιγμή η Μπιρμπίλη να λέει στους διπλανούς της: «Με θέλουν για γλάστρα δίπλα τους;»
Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, απευθυνόμενος με έντονο ύφος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, του είπε: «Εδώ δεν είσαι σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για να λες ό,τι θέλεις. Αν θες πήγαινε μόνος σου στη συνέντευξη Τύπου».
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί ότι τελευταία ο Δημήτρης Ρέππας παίρνει όλο και περισσότερο αποστάσεις από το κυβερνητικό εγχείρημα, χωρίς όμως να διαφοροποιείται με αισθητό τρόπο. Κάνει πάντως ό,τι του ζητηθεί, δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος που έχει, μέχρι να δει πού θα καταλήξει όλη η ιστορία, που άλλωστε για τους περισσότερους στην κυβέρνηση δεν θα έχει εξέλιξη ευνοϊκή.
Δυσαρέσκεια εκφράζει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά φροντίζει να δείχνει ότι είναι ο ποιο υπάκουος υπουργός του Γιώργου, αποφεύγοντας να δίνει αφορμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζήμενς, με τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ και τα e-mail, δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας φέρεται να είπε ότι αν είναι να λειτουργεί κατʼ αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή, τότε δεν έχει νόημα να είναι κάποιος υπουργός.
Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου θεωρεί τουλάχιστον αφελή την κίνηση του υπουργού Οικονομικών. Τον στηρίζει στον αγώνα που κάνει για το θέμα των ημερομηνιών που του έχει βάλει θηλιά στον λαιμό το ΔΝΤ, ωστόσο δεν μπορεί να δεχθεί αυτήν την προχειρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων Οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου που ξεπουλιούνται, γιατί περί αυτού πρόκειται, μέσα σε έξι σελίδες χαρτί, όσο ήταν η πρόχειρη εισήγηση του υπουργού Οικονομικών. «Καταλαβαίνω την αγωνία του, αλλά για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα χρειαζόταν μεγαλύτερη προετοιμασία», τονίζει η υπουργός Παιδείας.
Η κριτική αγγίζει και τον Γιώργο
«Κάθε μεγαλοϋπουργός, κάθε στέλεχος είναι από μόνος του μια άποψη, ο κάτοχος της πλήρους αλήθειας. Ο καθένας τους
έχει προσωπική στρατηγική και σε αυτήν προσαρμόζει και τις απόψεις του για τα μεγάλα ζητήματα», υπογράμμιζε μέλος της κυβέρνησης. Ενώ κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «οι πολίτες βιώνουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Δεν βλέπουν προοπτική» και προσθέτουν πως αν δεν έλθουν αμέσως στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, «τότε θα χάσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, καθώς εδραιώνεται καθημερινά η
αντίληψη στην κοινωνία πως πορευόμαστε μόνο με μονοδιάστατα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που θα αναπαράγουν και θα εντείνουν την ύφεση, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας».
Άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου επεσήμανε για τον Παπανδρέου ότι «το να παρατηρεί την αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού των υπουργών του, να βλέπει ότι υπάρχουν αλληλομαχαιρώματα και να περιορίζεται σε μερικές δασκαλίστικου τύπου παρατηρήσεις οι οποίες δεν
έπιασαν τόπο, δείχνει πως δεν ελέγχει πλήρως την κατάσταση».
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος εκφράζει τον φόβο του «μήπως έχουμε και πάλι το φαινόμενο Καραμανλή – Αλογοσκούφη, που μέχρι ο τέως πρωθυπουργός να καταλάβει τα προβλήματα από τη διαχείριση του τέως “τσάρου” είχε επέλθει ανήκεστος βλάβη». Ενώ μέλος της κυβέρνησης διαπιστώνει ότι «υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δει κατάματα ο ίδιος ο Παπανδρέου. Δεν μπορεί να σερνόμαστε εδώ και 8 μήνες μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων, φοροεισπρακτικά μέτρα και τώρα να τρέχουμε για ένα γενικό πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό μέτρο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική».
Και αρκετοί βουλευτές επαναφέρουν το θέμα του ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι «αντί να σπρώχνουν κατά εποχές σενάρια ανασχηματισμού, καλύτερα θα είναι να πάνε από τώρα σε ανασχηματισμό πολιτικής, γιατί από τον Σεπτέμβριο δεν θα ελέγχονται τα πράγματα».
Και σημειώνουν ότι «είναι ώρα να βάλει τάξη ο Παπανδρέου στην κυβέρνηση και να πάρει ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα, γιατί ήδη από την αρχή της θητείας της αυτή η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από διαρκείς αντιπαραθέσεις υπουργών σχεδόν για όλα τα μεγάλα θέματα».


Σχολιάστε εδώ