Θρίλερ, σενάρια και φήμες…
ΣΤΟΝ… αστερισμό των Εξεταστικών Επιτροπών και των σκανδάλων κινείται η χώρα, καθώς αποκαλύψεις, καταγγελίες, φήμες και σενάρια επιβαρύνουν το κλίμα, ενώ οι πολίτες άρχισαν να υφίστανται τις συνέπειες της υπαγωγής στον μηχανισμό στήριξης. Βατοπέδι και Ζήμενς, δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας εικοσαετίας, τροφοδοτούν την πολιτική ένταση, καθώς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Στο «μάτι του κυκλώνα» και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, αφού δέχονται από πολλές πλευρές πιέσεις είτε να μιλήσουν δημόσια για όσα συνέβησαν επί των ημερών τους είτε –ακόμη περισσότερο– να προσέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσουν. Μέχρι στιγμής αμφότεροι εμφανίζονται απρόθυμοι να το πράξουν, αλλά παραμένει ερώτημα το αν θα αντέξουν την κοινωνική κυρίως πίεση. Οι εργασίες της Εξεταστικής για το Βατοπέδι πήραν νέα (ολιγοήμερη) παράταση (προκειμένου να ερευνηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν για ενδεχόμενη εμπλοκή του Κ. Κιλτίδη). Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η Εξεταστική για τη Ζήμενς θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 18 Ιουνίου, ενώ τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η Εξεταστική για την οικονομία.
«Φιάσκο»
ΣΕ θρίλερ με πολλές προεκτάσεις εξελίχθηκε η αποκάλυψη για την ύπαρξη e-mail του Μιχ. Χριστοφοράκου με ημερομηνία Μάρτιος του 2008 που παραπέμπει σε μίζα ύψους 1 εκατ. ευρώ σε άτομο του
Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Καραμανλή. Με άμεση συνέπεια επί τρεις και πλέον ημέρες να αναπτυχθεί μια άνευ προηγουμένου φημολογία με ονόματα πρώην υπουργών και στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. Στην πορεία προέκυψε ότι είχε γίνει λάθος στη μετάφραση και το συγκεκριμένο σημείωμα αναφερόταν σε… αμοιβή επιπλοποιού (!) για τη διακόσμηση διαμερίσματος στις ΗΠΑ. Η ΝΔ μίλησε για φιάσκο του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Βαλυράκη ότι αφήνει να διαρρεύσουν «χαλκευμένες πληροφορίες» και ζήτησε την παραίτησή του. Παραμένει αδιευκρίνιστο πώς το περιβόητο e-mail βρέθηκε στον φάκελο της δικογραφίας. Ένταση προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση άλλου e-mail, όπου συγγενής εξ αγχιστείας του Αντ. Σαμαρά ζητάει από τον τελευταίο να μεσολαβήσει στον κ. Χριστοφοράκο για την επαγγελματική ανέλιξή του στη γερμανική εταιρεία. Η Ρηγίλλης απάντησε ότι το συγκεκριμένο σημείωμα δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή και κατήγγειλε «χτύπημα κάτω από τη ζώνη».
Αγωγές
ΣΤΟ στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπήκε η αγορά σπιτιού αξίας 1,1 εκατ. ευρώ από τη σύζυγο του Ά. Τσοχατζόπουλου. Μέχρι πρότινος το σπίτι ανήκε σε offshore εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας εμπλέκεται και στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο στην Επιτροπή Διαφάνειας, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι όλα έγιναν νόμιμα και κάνει λόγο για «ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής του». Εξάλλου, ο Θ. Τσουκάτος κατέθεσε αγωγή σε βάρος του βουλευτή Π. Καμμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι πήρε 1 εκατ. μάρκα (πέρα από αυτά που έχει ομολογήσει) από τη Ζήμενς. Με τη σειρά του ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του κ. Τσουκάτου. Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες ότι από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψαν λίστες με κρατικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους κ.ά. που έπαιρναν χρήματα ή δώρα από τη γερμανική εταιρεία. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών ζητεί τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημοσιογράφων.
Της πείνας…
ΕΦΙΑΛΤΕΣ προκαλούν στην κυβέρνηση οι πρωτοφανείς απαιτήσεις της τρόικας για το Ασφαλιστικό καθώς, αν υλοποιηθούν, το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα προδιαγράφεται ζοφερό. Μεταξύ άλλων ζητούν: σύνταξη έπειτα από 40 χρόνια δουλειάς, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους, και σταδιακή μείωση του ποσού της σύνταξης για όσους φεύγουν από τη δουλειά μεταξύ 60ού και 65ου έτους. Παράλληλα απαιτούν την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα το τελικό ποσόν να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο ακόμη και κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για… συντάξεις πείνας. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, αφού αντιλαμβάνονται ότι αν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες διαστάσεις. Η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει στις 15 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι φορείς προτείνουν «πάγωμα» μισθών τουλάχιστον για έναν χρόνο, χωρίς να θιγούν 13ος και 14ος μισθός, ενώ δεν έθεσαν (στην πρώτη συνάντηση) ζήτημα αύξησης του ορίου των απολύσεων. Η επόμενη και καθοριστική συνάντηση των δύο πλευρών προγραμματίστηκε για τις 14 Ιουνίου.
Αλληλεγγύη
ΩΣΤΟΣΟ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης το κλίμα δεν είναι πολύ καλύτερο. Ενδεικτική ήταν η ένταση που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε αντικείμενο συζήτησης τις αποκρατικοποιήσεις, με αρκετούς υπουργούς να επικρίνουν με έντονο τρόπο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Δεν μπορούμε να δίνουμε την εικόνα ότι ξεπουλάμε τη χώρα», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση των υπουργών. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. Η κυβέρνηση πάντως επείγεται για την άντληση εσόδων και για τον λόγο αυτό θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης λιμανιών, Μετρό κ.ά. Σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αντίθετη περίπτωση.