Η παραγραφή και ο κύριος Μαντέλης

Ακολούθως, σε χρόνο που ο κ. Μαντέλης δεν ήταν υπουργός, διέθεσε μέρος του κατατεθέντος από τη Siemens χρηματικού ποσού για την εξυπηρέτηση οικογενειακών του αναγκών (σπουδές τέκνων).

Βάσει αυτού του ιστορικού και με τον χαρακτηρισμό της αποδοχής των χρημάτων από τον κ. Μαντέλη ως παθητικής δωροδοκίας, η πράξη του αυτή εμπίπτει στις ειδικές ρυθμίσεις του ισχύοντος, κατά τον κρίσιμο χρόνο, νόμου περί ποινικής ευθύνης των υπουργών και έχει υποκύψει το αξιόποινο αυτής σε παραγραφή.

Η μετέπειτα συμπεριφορά του κ. Μαντέλη, που έχει ως αντικείμενο τη διάθεση μέρους του ως άνω χρηματικού ποσού, εμπίπτει στις ρυθμίσεις των νόμων 2331/1995 και 3691/2008, που αντικείμενο έχουν την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος»), και χαρακτηρίζεται ως κακούργημα.

Η ως άνω πράξη, παρότι έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την προηγούμενη της παθητικής δωροδοκίας, αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από την τύχη αυτής, εκτός αν για την τελευταία υπάρξει αθωωτική δικαστική κρίση (βούλευμα ή απόφαση).

Πιθανώς να προβληματίσει το ενδεχόμενο να υπάρξει για την πρώτη πράξη περίπτωση παραγραφής τους αξιόποινού της, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κ. Μαντέλη. Εδώ θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι η παραγραφή δεν αφορά μια αξιόποινη πράξη στο σύνολό της, αλλά το αξιόποινο αυτής. Τούτο συνίσταται στο δικαίωμα της Πολιτείας να επιβάλει στον δράστη τις προβλεπόμενες νόμιμες ποινικές κυρώσεις. Αν το δικαίωμα τούτο απολεσθεί λόγω της παραγραφής αυτής, ο μεν δράστης παραμένει ατιμώρητος, η πράξη του όμως δεν αποκαθαίρεται εντεύθεν, αλλά εξακολουθεί να φέρει το «στίγμα» του εγκλήματος και να παραμένει ως προϋπόθεση ενεργός για οποιαδήποτε περαιτέρω δραστηριότητα του υπαιτίου που εμπίπτει στις διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων που αφορούν το «ξέπλυμα χρήματος».

Έχοντας υπʼ όψιν όλʼ αυτά, για την περίπτωση του κ. Μαντέλη, η παραγραφή του αξιόποινου της πρώτης πράξης, η οποία αποτελεί, τρόπον τινά, τον τροφοδότη για την περαιτέρω δραστηριότητά του ως προς τη διαχείριση του αντικειμένου της παθητικής δωροδοκίας, δεν αποκαθαίρει τούτο ως προϊόν εγκλήματος και δεν νομιμοποιεί την κατοπινή συμπεριφορά του, η οποία παραμένει αξιόποινη.


Σχολιάστε εδώ