XΡΗΜΑτιστήριο

Κατά ΠΑΣΟΚ ευαγγέλιον! Ποιος από τους πρώην «πράσινους» υπουργούς, ο οποίος τυγχάνει και εν ενεργεία βουλευτής, παίρνει σύνταξη από το Ταμείο Νομικών με ειδική ρύθμιση που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του;

>Δεν χρειάζεται πλέον ν’ ανοίξει κάποιος απ’ έξω τις κερκόπορτες, τις άφησε ήδη ορθάνοιχτες η πράσινη διακυβέρνηση, καθώς, για να μας σώσει από την κρίση, αποφάσισε να μας βυθίσει στον πάτο! Είτε αρέσει στον ΓΑΠ, είτε όχι, με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τα επιτόκια δανεισμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού και την αποδοχή των πολιτών, η επαναδιαπραγμάτευση, με τη μείωση των τοκοχρεολυσίων ή με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, είναι μονόδρομος.

> Κύριε νομοθέτα, όταν σκάβεις τον λάκκο του άλλου, ενίοτε πέφτεις και ο ίδιος μέσα! Κρατικός αξιωματούχος ή «αχυράνθρωπος» θα είναι εν τέλει ο «υπόλογος» για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών; Μέχρι ποιο βαθμό θα φτάσουν άραγε οι αστικές και ποινικές του ευθύνες για τυχόν παραλείψεις ή παρεκτροπές;

> Μειώθηκαν οι ακυρώσεις παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης! Η υπεραισιοδοξία πάντως που διακατείχε την αγορά και παρέσυρε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να παραγγέλλουν πλοία χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει το σύνολο της χρηματοδότησής τους, έχει αφήσει τη θέση της στην ορθολογικότερη διαχείριση.

> Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Εν όψει της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ στα μέσα Ιουνίου, θα ήταν χρήσιμο να ξέραμε ποιοι «κρύβονται πίσω» από τις αγοραπωλησίες των προσυμφωνημένων συναλλαγών, προκειμένου να εντοπίσουμε τους «νέους συνεργάτες» και να μάθουμε πώς «στήνεται το κόλπο»…

>Είναι να μη σε πάρει η κάτω βόλτα, καθώς τότε φίλοι και εχθροί σού φορτώνουν ό,τι βρουν! Μεταξύ άλλων και το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθησιν βαραίνει πλέον τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ασπίς», Παύλο Ψωμιάδη.

>Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης οι υπερτιμολογήσεις που γίνονται μέσω των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς οι αυτονόητοι έλεγχοι στους έχοντες φοροφυγάδες δίνουν άλλοθι για το «άγριο κυνηγητό» στους μη έχοντες. Για την ιστορία πάντως οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τις υπεράκτιες για να φουσκώνουν τις τιμές των προϊόντων που εισάγουν στην Ελλάδα και να υποτιμολογούν τις τιμές των προϊόντων που εξάγονται από τη χώρα μας.

>Πόσο θεμιτά μπορεί να είναι τα οφέλη του hedging στα οικονομικά αποτελέσματα μιας εισηγμένης που δεν ανήκει στον χρηματοπιστωτικό τομέα; Από ό,τι φαίνεται, ένα option στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν υπεραρκετό προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά τον ισολογισμό της Μυτιληναίος.

>Χάθηκε η μπάλα και το παιχνίδι ολόκληρο! Κύριε Παπακωνσταντίνου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πολυδιαφημισμένες δεσμεύσεις σας σχετικά με τους μισθούς των εντεταλμένων συμβούλων; Είσαστε βέβαιος ότι οι διοικήσεις των υπηρεσιών, οργανισμών και τραπεζών, τήρησαν τις εξαγγελίες σας; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν υπεγράφησαν υπέρογκες αμοιβές, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα; Μας εγγυάστε ότι «κόπηκαν μαχαίρι» οι άνευ αντικειμένου επιτροπές;

>Από τις αναγκαστικές κρατικές διασώσεις… στις εξαναγκαστικές ιδιωτικές συγχωνεύσεις! Μετά το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – «τρόικας», η εξαγορά της Aspis από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πιθανόν να ήταν η τελευταία κρατική παρέμβαση στην ελεύθερη οικονομία, καθώς οι όποιες «βλέψεις» της ATEbank για τη δημιουργία ενός σχήματος με την Attica, τη FBB κ.λπ., φαίνεται να «κολλάνε» στις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ περί ειδικών προνομίων και ανταγωνιστικότητας.

>Η ενσωμάτωση των αμοιβών στις τιμές… ευνοεί τις μίζες! Σε μια συναλλαγή repo, μια εταιρεία δανείζεται χρήματα με αντάλλαγμα την πώληση ενός τίτλου, όπως ένα ομόλογο, σε ένα άλλο μέρος και συμφωνεί να τον επαναγοράσει σε μελλοντική ημερομηνία. Το επιτόκιο που κερδίζει κάποιος από το δάνειο εισπράττεται μέσω της υψηλότερης τιμής για το ομόλογο και είναι γνωστό ως επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

>Οι «αλλοδαποί φίλοι» μάς θεωρούν τελειωμένους, γι’ αυτό και δεν μας κατατάσσουν ούτε στις ώριμες, αλλά ούτε και στις αναπτυσσόμενες αγορές! Η φυγή χρηματιστηριακών κεφαλαίων στο εξωτερικό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ενώ τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τα διάφορα funds να κατέχουν την πρωτιά.

>Η «τροποποίηση» της επωνυμίας δεν μπορεί να «εξαγνίσει» τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος! Η αναφορά μας στην απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής να προχωρήσει σε αλλαγή του ονόματος της θυγατρικής της, από Εθνική – Π&Κ σε «σκέτο» Εθνική Χρηματιστηριακή Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

>Παρά τις συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρείες! Τι και αν οι insiders των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων έχουν πουλήσει τα «χαρτιά» τους σε υψηλές τιμές, εντούτοις δεν δείχνουν πρόθυμοι να επανατοποθετηθούν σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Γιατί άραγε;

>Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, ΚΒΣ, καθώς η ρύθμιση αποτελεί ευκαιρία μόνο για λίγους οφειλέτες που μπορούν να καταβάλλουν εφάπαξ πληρωμές.

>Το domino effect μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις! «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τις μικρές τράπεζες, καθώς, όποια απευθυνθεί στο Ταμείο Ενίσχυσης, θα είναι υπό κρατικό έλεγχο κατά μεγάλο ποσοστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο των επικείμενων συγχωνεύσεων.

>Ένα από τα πράγματα που εκτιμούμε στο Νέο ΠΑΣΟΚ είναι η σταθερότητα των θέσεών του απέναντι στους επιχειρηματικούς κύκλους που το υποστηρίζουν! Μπορεί το δημόσιο ταμείο να είναι μείον και η οικονομία σε κακή κατάσταση, ωστόσο οι «λανθασμένοι» χειρισμοί κάποιων κρατικών αξιωματούχων πιθανόν να οδηγήσουν είτε σε υπέρογκες αποζημιώσεις, είτε σε αναγκαστική παραχώρηση του όλου project. Ο λόγος για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης από την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τις τράπεζες.

>Με γνώμονα τις αποδόσεις! Είτε μας αρέσει είτε όχι, η εισροή κεφαλαίων στα χρηματιστήρια θα εξαρτηθεί και από το πού θα «σταματήσουν τα κοντέρ» των άλλων εναλλακτικών επιλογών, όπως είναι τα ομόλογα, οι αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός, το συνάλλαγμα κ.λπ.

>Σε σταυρόλεξο για πολύ γερούς λύτες εξελίσσεται πλέον το εγχείρημα αγοράς κύριας κατοικίας. Με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, το ψαλίδισμα της έκπτωσης των τόκων, αλλά και με την επιστροφή του «πόθεν έσχες» και του τεκμηρίου χρήσης, η υπόθεση απαιτεί προσεκτική μελέτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο αγοραστής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις.

>Σε ποιο στάδιο βρίσκεται άραγε η εξαγγελθείσα δράση του κ. Καπράλου περί εισαγωγής ομολόγων στην αγορά; Πάντως, μια τέτοια δυνατότητα υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά δεν εφαρμόζεται επειδή αντιδρούν οι εμπορικές τράπεζες που έχουν δημιουργήσει τη δική τους ΗΔΑΤ και την εκμεταλλεύονται χωρίς τον παραμικρό ανταγωνισμό.

>Ράβε – ξήλωνε, δουλειά να μη τους λείπει! Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, το υψηλό κόστος δανεισμού και ο ανταγωνισμός από τα ομόλογα που εκδίδει το Δημόσιο, έχουν οδηγήσει τις τράπεζες σ’ έναν πόλεμο προσφορών στις καταθέσεις, με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 4%.

>Με γαλλική τράπεζα, αλλά όχι την Credit Agricole

(Εμπορική)! Στις αρνήσεις του βασικού μετόχου κ. Σπύρου Λάτση φαίνεται να «βάλτωσαν» οι προχωρημένες συζητήσεις για επικείμενη συγχώνευση της

EFG Eurobank με αλλοδαπό πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στη χώρα μας κυρίως ως θεματοφύλακας, γι’ αυτό και η στροφή προς άλλους ενδιαφερομένους.

>Προστατεύουν τα μαγαζιά τους… με παραμάγαζα! Ποιος ο ρόλος των εταιρειών «ειδικού σκοπού», που έχουν «στήσει» οι εγχώριες τράπεζες σε αλλοδαπούς φορολογικούς παραδείσους; Ποιο είναι το ύψος των ζημιών που έχουν απορροφήσει από «κόκκινα» δάνεια; Ποια η συμμετοχή τους στην «ωραιοποίηση» της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων;

>Παρούσης… της σιδηράς κυρίας… πάσα αρχή παυσάτω! Αληθεύει ότι η κ. Μπατζελή επιδιώκει να διώξει από την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ τους 269 που μπήκαν επί ΝΔ και να κρατήσει τους 71 εργαζομένους που έχουν μεταταγεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί υπερκομματικά;

>Μας σπρώχνουν ολοταχώς προς τη γείτονα χώρα! «Χαμένα» τα πιστωτικά ιδρύματα που επένδυσαν στη Βαλκανική, κερδισμένα όσα επέλεξαν την Τουρκία, καθώς αύξησαν τα κέρδη τους και δανείστηκαν στη διατραπεζική με ελκυστικούς όρους.

>Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς! Δεν φθάνει που η «ακριβοθώρητη» κ. Μιράντα Ξαφά είχε ταχθεί υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με τα γνωστά επακόλουθα σε μισθούς – συντάξεις – ασφαλιστικό κ.λπ., έρχεται σήμερα να «εκφοβίσει» την κοινωνία δηλώνοντας ότι ενδεχόμενο haircut στο χρέος θα σήμαινε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

>Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Πόσες από τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών, στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων, επισημαίνουν τις στρεβλώσεις στην πραγματική εικόνα των μεγεθών, με τη μέθοδο καταγραφής των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων στους ομίλους;

>Τα λάθη, η ανικανότητα, οι σκοπιμότητες και η αβουλία της πράσινης διακυβέρνησης… στοιχίζουν πολύ ακριβά! Η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και οι ελάχιστες κρατήσεις από το εσωτερικό προκαλούν «τριγμούς στα θεμέλια της βαριάς» μας βιομηχανίας που λέγεται τουρισμός, οδηγώντας σε μειώσεις προσωπικού και στο ρίξιμο των τιμών ακόμα και κάτω του κόστους.

>Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Μακριά από τις αναδιαπραγματεύσεις δανείων που γίνονται με την υποθήκευση ακινήτων, καθώς μπορεί να έχουν ελκυστικό κόστος και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ωστόσο ο κίνδυνος από πιθανή δυσκολία πληρωμής βαρύνει την περιουσία του δανειολήπτη.

>Ο καιρός έχει γυρίσματα! Οι επισφάλειες των τραπεζών από τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι δύσκολο να καταγραφούν, αφού οι διοικήσεις τους για να αποφύγουν τις διαγραφές «κρατούν στη ζωή» ακόμη και τις ημιθανείς εταιρείες, αξιοποιώντας κάθε είδους λογιστικά τεχνάσματα.

>Ονειρεύονται να βάλουν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα! Ας καταγράψουν πρώτα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ΕΤΑ, υπουργείων κ.λπ., ας δεσμευτούν ότι θα κρατήσουν τουλάχιστον το 34% των εκάστοτε «φιλέτων» και ας προχωρήσουν μετά στις όποιες διαδικασίες ξεπουλήματος.

>Υπέρ των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων γέρνει πλέον η πλάστιγγα! Στα 21 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Εθνικής το α’ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 93%, στα 52 της Alpha κάτω 39%, στα 81 της Κύπρου, αυξημένα κατά 29%, και το ερώτημα είναι γιατί; Λόγω… ομολόγων, επισφαλειών ή κακής διαχείρισης;

>Πλήγμα στο ήδη πληγωμένο γόητρο της εταιρείας! Με αφορμή την εκκρεμότητα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (εισφορά σε είδος), οι μετοχές της Hellas OnLine παρέμειναν στην κατηγορία Επιτήρησης, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών γενικότερα.

>Ένα ακόμη από τα πολλά ελληνικά παράδοξα! Πόσο θεμιτός μπορεί να είναι ο διττός ρόλος του

ΔΕΣΜΗΕ, τόσο ως διαχειριστή του Συστήματος όσο και ως market operator; Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πάντως αυτό αναμένεται να αλλάξει.

>Από ομόλογα ή από μετοχές; Η σημαντική μείωση της καθαρής θέσης της εταιρείας ΑΤΕ Ασφαλιστική στις 31.3.2010 διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ έναντι 35,4 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή της χρήσης, ελέω της αρνητικής αποτίμησης του χαρτοφυλακίου διάθεσης προς πώληση κατά το α΄ τρίμηνο του 2010.

>Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Το πλήγμα για τους πελάτες των τραπεζών είναι διπλό… Ως καταθέτες δεν έχουν καλές αποδόσεις, ενώ ως δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια.

>Ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη; «Σανίδα σωτηρίας» για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί η συνεχής πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς αφενός τονώνει τις εξαγωγές και αφετέρου αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εκτός Ευρωζώνης.

>Κοπτορραπτική προκειμένου να κλείσει άρον άρον η υπόθεση! Η Citibank Ελλάδος μελετά να προσφέρει σε κάθε κάτοχο που επένδυσε σε δομημένα ομόλογα της Lehman το 70% της καθαρής αξίας του προϊόντος, γεγονός που φανερώνει και το μέγεθος της υπαιτιότητάς της.

δΜπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να φέρεται ως η υπηρεσία που «κατέβασε τα βρακιά της» στο αίτημα της εταιρείας από το Κατάρ σχετικά με την «έγκριση express» του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, όμως το «ξεβράκωμα» επεβλήθη με άνωθεν εντολές!

δ Η σοσιαλίζουσα διαπλοκή δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον χορό των εκατομμυρίων που βρίσκεται πίσω από την πράσινη μόδα! Μήπως, η ιστορία της πράσινης ανάπτυξης στην οικοδομή, είναι απλώς ένα ακόμη «πράσινο προπέτασμα καπνού» προκειμένου να στηθούν τα «πράσινα παραμάγαζα των λαδωμάτων»;

δΟκτώ ολόκληρους μήνες μετά την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, κενές εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές από τις «κρατικές καρέκλες», προκαλώντας εμφανείς δυσχέρειες στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Από τις περίπου 10.500 διευθυντικές και επιτελικές θέσεις, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περίπου 1.250.

δ Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Με «ανοιχτή» την Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζήμενς, η θυγατρική της στην Ελλάδα είναι μια εκ των επτά εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου υπερυψωμένου συστήματος μεταφοράς προσώπων περιμετρικά του Κεντρικού Λιμένα Πειραιώς.

δΧωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς να μπει καν στον κόπο να ενημερώσει! Ποια από τις εγχώριες τράπεζες που έχει «αλλάξει χέρια» φέρεται αρχικά να «σήκωσε» χρήματα από τους λογαριασμούς των πελατών της (λόγω τεχνικού προβλήματος), τα οποία πάντως στη συνέχεια τα επέστρεψε εξ ολοκλήρου;


Σχολιάστε εδώ