30% ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ!

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά και δεν φαίνεται να βρίσκουν εύκολα τον δρόμο τους. Στην Εκκλησία εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου τα αιτήματα για τα οποία επείγεται θα έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση. Βασικός στόχος των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου είναι να αποδεσμευτούν το συντομότερο δυνατό τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και βρίσκονται, όπως είχε πει πριν από μήνες ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, «υπό ομηρία». Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είχαν φτάσει στο «παρά ένα» να εκδοθούν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, όμως τους «πρόλαβαν» οι εξελίξεις. Με μια συνετή και ορθολογική αξιοποίηση των ακινήτων, λένε στην Εκκλησία, μπορούν να αυξηθούν αρκετά τα έσοδα στα εκκλησιαστικά ταμεία. Ιδιαίτερα, υπογραμμίζουν, τη συγκεκριμένη περίοδο που οι ανάγκες του κόσμου για βοήθεια είναι αυξημένες και τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν περιοριστεί δραματικά. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τα έσοδα των μητροπόλεων από τους ναούς έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 30% λόγω της κρίσης. Και στα κεντρικά ταμεία της Συνόδου όμως γίνεται λόγος για μεγάλο οικονομικό πλήγμα, κυρίως επειδή δεν έχουν πάρει το μέρισμα που τους αναλογεί από τις μετοχές που κατέχει η Εκκλησία στην Εθνική Τράπεζα.

Η αξιοποίηση των ακινήτων που θα αποδεσμεύσει η κυβέρνηση, λένε συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για τα φιλόδοξα φιλανθρωπικά έργα που έχει ανακοινώσει από την αρχή της εκλογής του ο κ. Ιερώνυμος.

Στο εσωτερικό της ιεραρχίας όμως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από την πορεία που έχουν διαγράψει μέχρι σήμερα οι σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. Μπορεί από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση να έχει μια πολύ καλή επικοινωνία και να υπάρχει κατανόηση για τα προβλήματα της Εκκλησίας. Όμως, σημειώνουν, δεν αρκούν μόνο οι καλές σχέσεις και η αλληλοϋποστήριξη «στα λόγια». Ξέρουν καλά ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χαλάσει τις σχέσεις του με την Εκκλησία. Όμως, όπως σημειώνουν, δεν φτάνει η πρόθεση του πρωθυπουργού, αλλά και η έμπρακτη στήριξη των αρμόδιων υπουργών του. Πολλοί αρχιερείς καταλογίζουν ευθύνες και στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, όπως λένε, επιδεικνύει ατολμία και δεν ασκεί την ανάλογη πίεση στα κυβερνητικά στελέχη. Όπως επισημαίνουν άριστοι γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων, και επί των ημερών του μακαριστού Χριστόδουλου υπήρχε ένας στενός εναγκαλισμός της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, όμως τουλάχιστον τότε υπήρχε και αποτέλεσμα (εννοώντας ότι αντλούνταν ευκολότερα πόροι, λύνονταν ταχύτερα οι εκκρεμότητες που αφορούσαν την Εκκλησία κ.λπ.).

Μπορεί στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου να πιστεύουν ότι όλα έχουν μπει στον δρόμο τους, όμως κάποιοι αρχιερείς διαφωνούν. Εκτιμούν μάλιστα πως αν η κρίση συνεχιστεί για πολύ καιρό, τότε αναπόφευκτα θα ληφθούν και πιο επώδυνα μέτρα για την Εκκλησία. «Δεν είναι καθόλου απίθανο να δοκιμαστούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία, αν η κατάσταση γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τη χώρα» επισημαίνει εκκλησιαστικό στέλεχος. «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των εσόδων και των ακινήτων της Εκκλησίας (με το ΦΜΑΠ) που λίγο έλειψε να τινάξει τις σχέσεις των δύο πλευρών στον αέρα. Ο Αρχιεπίσκοπος θα αναγκαστεί να βγει μπροστά και τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα» επισημαίνει. «Χρειάζεται εγρήγορση από την ηγεσία της Εκκλησίας και να ξεκαθαριστεί αμέσως τι μπορεί να γίνει και τι όχι» καταλήγει.

Τέλος, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι φωνές που λένε πως μαζί με την αξιοποίηση της περιουσίας της, η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει και τη μισθοδοσία των κληρικών και των λαϊκών της υπαλλήλων. Αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο, τότε και αυτό το (σε άλλες εποχές) «απίθανο» σενάριο ίσως τεθεί και από επίσημα κυβερνητικά χείλη μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός της κρίσης…


Σχολιάστε εδώ