Όλοι εναντίον όλων στην κυβέρνηση

Ασύλληπτες καταστάσεις συμβαίνουν μεταξύ των υπουργών και κανείς δεν ξέρει αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Ο ένας «δίνει» τον άλλον χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμία προφύλαξη… Αδιαφορώντας για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, που κοντεύει να καταρρεύσει από τους αδέξιους και πρόχειρους χειρισμούς, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί ως θεατής τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύει ο ένας υπουργός στον άλλον προκειμένου να διασωθεί από τη συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Το πρωθυπουργικό γραφείο, σαν… μαθητευόμενος μάγος, αδυνατεί να παρέμβει στη λειτουργία των υπουργών που τα έχουν θαλασσώσει, και όσο δεν προχωρά σε κινήσεις αλλαγών, τόσο θα επιτείνονται η σύγχυση, η ασυνεννοησία και ο αλληλοσπαραγμός. Δικαιώνονται εκείνοι που ζητούν εσπευσμένα αλλαγές στην κυβέρνηση και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού πριν να είναι πολύ αργά. Ο Παπανδρέου ωστόσο δεν μπορεί να βρει τη χρυσή τομή και επτά μήνες μετά την εκλογή του δεν έχει βρει το μυστικό για να συντονίσει τους υπουργούς, με αποτέλεσμα τίποτα απολύτως να μη λειτουργεί.

Κάθε φορά που γίνεται κυβερνητική συνεδρίαση, όλοι τους βγαίνουν όλο και πιο απογοητευμένοι, καθώς καταλαβαίνουν ότι είναι σαν να πρωτοανέλαβαν μόλις τώρα. Οι κόντρες μεταξύ υπουργών, όπου προσπαθεί ο καθένας τους να σώσει το… τομάρι του, είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μέχρι και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, βγήκε στο… κλαρί λόγω «Καλλικράτη». Κατέβηκε από την έδρα για να τα βάλει με τον Ραγκούση, μεταφέροντας και τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών που δεν μπορούν να πάνε στον νομό τους από την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι συνενώσεις και η κατάργηση ιστορικών δήμων. Άρχισε μάλιστα ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ υπουργού και προέδρου της Βουλής, με συνεχείς επισκέψεις στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών προκειμένου ο ένας να επιχειρηματολογήσει εναντίον του άλλου για την πειστικότητα των λόγων του. «Μάγκας είναι αυτός που ακούει την κοινωνία και όχι τα ινστιτούτα…» έλεγε ο πρόεδρος της Βουλής, για να του απαντήσει σε ανάλογο τόνο ο υπουργός Εσωτερικών, που έχει το πράσινο φως για τις ρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής, διαισθανόμενος το κλίμα που επικρατεί στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τα όσα του λένε οι βουλευτές κατʼ ιδίαν και όχι μόνο, ήθελε να ηρεμήσει τα πράγματα. Έτσι, έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το τι πιστεύουν οι βουλευτές, ώστε να υπάρχει πλήρης και αληθινή εικόνα για το τι συμβαίνει και όχι να παραπλανάται, όπως ο πρόεδρος της Βουλής πιστεύει ότι πιθανότατα γίνεται. Πάντως, σε διαδοχικές συσκέψεις των εμπλεκόμενων πλευρών, αυτό που πιστεύεται είναι ότι μαίνεται κι ένας εσωκομματικός πόλεμος, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο μεν επιχειρεί να περάσει αναίμακτα τον νόμο και ο δε προσπαθεί να μη γίνουν πράξη από τους βουλευτές οι απειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό πιέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ύστερα από εντολή που του δόθηκε «άδειασε» τον πρόεδρο της Βουλής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο μεταξύ η κόντρα μεταξύ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η αντιπαράθεση πλέον των δύο υπουργών έχει φτάσει σε σημείο που οι συνάδελφοί τους αναρωτιούνται πού μπορεί να οδηγηθούν. Ασφαλώς στον χωρισμό, λένε, αφού αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν καν να μιλήσουν μεταξύ τους. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκε μεταξύ τους ένα ακόμη ματς. Η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, για να ρίξει το καρφί της στον υπουργό Οικονομικών, πως δεν είναι μόνο δική της ευθύνη η αντιμετώπιση της ακρίβειας και απέδωσε την παρά την ύφεση άνοδο των τιμών στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ, καθώς και στην αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Βολές που ερμηνεύτηκαν ότι στοχεύουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Παπακωνσταντίνου ενοχλήθηκε από τη στάση της και απάντησε λέγοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν διπλάσιος από αυτόν της Ευρωζώνης και πριν από τις αυξήσεις των φόρων, και τόνισε πως οι αυξήσεις στα καύσιμα ξεπερνούν κατά πολύ τις αυξήσεις των φόρων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά έγινε ειδική σύσκεψη, αλλά πάλι δεν έλειψαν οι βολές εναντίον της Λούκας Κατσέλη, αυτήν τη φορά από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομίας.

Σʼ αυτόν τον καμβά θέλησε να επενδύσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε κείμενό του που διέρρευσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, πρότεινε η κυβέρνηση να κάνει επίσημη καταγγελία στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία στην Ελλάδα των πολυεθνικών με αυξημένες τιμές προϊόντων και πρόσθεσε: «Πρέπει να εστιάσουμε στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και πρέπει εκεί να γίνουν παρεμβάσεις που να αφορούν κυρίως τομείς της αγοράς στους οποίους δεν λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, γιατί υπάρχουν διοικητικές στρεβλώσεις, όπως συμβαίνει στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων».


Σχολιάστε εδώ