Όλοι ήξεραν για τον «φόνο»
Τόσο η υπόθεση της Ζήμενς όσο και του Βατοπεδίου, εκτιμά το ΚΚΕ, γίνονται αφορμή μιας σικέ αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για το ποιος είναι μεγαλύτερος προστάτης και «προαγωγός» της ηθικής, φορτώνοντας ο ένας στον άλλο τη σαπίλα και των δύο.
Αυτό που επιδιώκουν τα δύο κόμματα, τονίζουν στον Περισσό, είναι να πληρώσουν μεν «οι ένοχοι», αλλά στο τέλος να σωθεί το σύστημα που τους γεννά. Εμείς, τονίζουν, φυσικά και θέλουμε να τιμωρηθούν οι όποιοι ένοχοι των σκανδάλων και των δωροδοκιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επιδιώκουν «να κάψουν» κάποια στελέχη τους προκειμένου να ξεπλύνουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία της πλουτοκρατίας, την οποία πιστά υπηρετούν. Δεν πρέπει, υπογραμμίζουν, να ξεφύγει από την προσοχή του λαού και το γεγονός ότι η συζήτηση για τα σκάνδαλα, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, αποπροσανατολίζει τον λαό από τα σκληρά αντεργατικά μέτρα και την αναγκαία οργάνωση της πάλης για την απόκρουσή τους.
Σε τελική ανάλυση, εκτιμούν στο ΚΚΕ, στο απυρόβλητο των όποιων Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής και της όποιας σκανδαλολογίας παραμένει η μεγαλύτερη κλοπή, η «νόμιμη» κλοπή που διενεργείται σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή είναι η κλοπή του παραγόμενου πλούτου από μια χούφτα πλουτοκρατών και το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, που την εδραιώνει και τη γιγαντώνει. Όσο η ίδια η ικανότητα του ανθρώπου για εργασία γίνεται εμπόρευμα, τα σκάνδαλα θα υπάρχουν.
Έτσι, τονίζουν, η εξυγίανση του συστήματος δεν περνάει μέσα από την αποκάλυψη της εμπλοκής και της ευθύνης του ενός ή του άλλου υπουργού, αλλά μέσα από την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννάει και εκκολάπτει τέτοιου είδους φαινόμενα στους κόλπους του. «Το γεγονός ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη μετατροπή της πολιτικής ζωής σε απαρίθμηση συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών και αποκάλυψης σκανδάλων», υπογραμμίζουν.
Ο λαός, φρονεί το ΚΚΕ, πέρα από τη δεδομένη απαίτηση για τιμωρία των υπευθύνων, πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του την αιτία που γεννά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, να στοχοποιήσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, να παλέψει για την ανατροπή του. Να μην περιοριστεί στην επιβολή τιμωρίας σε όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα, αλλά να ξεριζώσει την αιτία τόσο των παράνομων δοσοληψιών όσο και της «νόμιμης» κλοπής σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων από το κεφάλαιο.
Η ίδια η Α. Παπαρήγα εκτίμησε ότι με την ομολογία Μαντέλη δεν προκλήθηκε τίποτα το καινούργιο πέραν της κυνικής ομολογίας ενοχής και τόνισε ότι η υπόθεση Ζήμενς δεν μπορεί να περιοριστεί στον διαγκωνισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ή ποιος εμπλέκεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Εμάς, είπε, χωρίς να αφήνουμε το πεδίο της τιμωρίας των ενεχομένων στα σκάνδαλα, μας ενδιαφέρει να κυριαρχήσουν οι κοινωνικοί αγώνες και πάνω από όλα να μην καταληφθεί ο λαός από μοιρολατρία, αλλά να συνειδητοποιήσει ότι έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να έχει θετικά γι’ αυτόν αποτελέσματα.