ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ

Η απραξία που δείχνει η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για το πώς θα αποφευχθεί ή έστω θα περιοριστεί στα χαμηλά η ύφεση στην αγορά, είναι αυτό που ανησυχεί. Δεν φαίνεται να τους τρομάζει ότι χωρίς τζίρους, με πεσμένη σε απίστευτο βαθμό κατανάλωση, από πού θα εισπράξουν έσοδα από ΦΠΑ και φόρους από εισοδήματα, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν ελάχιστα κέρδη ή ακόμη και ζημίες, οπότε θα πρέπει το Δημόσιο να κάνει επιστροφές;

Τίποτε απολύτως δεν έχει κάνει στους ΟΚΤΩ μήνες που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου στον κρίσιμο τομέα που λέγεται ΑΓΟΡΑ, για τη δημιουργία ανάπτυξης που θα φέρει κίνηση, θα κρατήσει επιχειρήσεις και καταστήματα ανοικτά και ζωντανές τις θέσεις εργασίας.

Όλη η προσοχή έχει δοθεί από την κυβέρνηση στο πώς θα εξυπηρετηθεί ο δανεισμός, παίρνοντας καινούργια δάνεια, και όχι στο πώς θα παραχθεί προϊόν που θα περιορίσει τον δανεισμό.

Και ήδη τα κακά μαντάτα ήρθαν κιόλας. Τα έσοδα παρά την αύξηση του ΦΠΑ δεν αυξήθηκαν, αλλ’ ούτε και από εισπράξεις φόρων (οφειλόμενους). Και το χειρότερο, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών, που σημαίνει ότι χρειάζονται νέα δάνεια για να καλυφθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, που αυξήθηκε.

Κι όμως υπάρχει πλούτος, που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει αυτό το κλίμα κανιβαλισμού και τρομοκρατίας που έχει καλλιεργηθεί με το κρέμασμα στο τσιγκέλι των διαφόρων επαγγελματικών τάξεων.

Στελέχη της αγοράς, που περπατάνε στο πεζοδρόμιο και έχουν απλό μυαλό και είναι πρακτικοί και όχι άνθρωποι της θεωρίας, τονίζουν δύο νούμερα που δείχνουν τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας:

1. Οι ιδιωτικές καταθέσεις φτάνουν στα 250 δισ. ευρώ, με μεγάλη διαστρωμάτωση, δηλαδή δεν είναι καταθέσεις κάποιων λίγων οικονομικών παραγόντων, αλλά της μεσαίας τάξης, σε μεγάλο ποσοστό, και

2. Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία ανέρχεται σε 280 δισ. ευρώ (με βάση τις αντικειμενικές τιμές και όχι τις εμπορικές).

Τα δύο αυτά νούμερα φέρνουν την Ελλάδα, με αναλογία πληθυσμού μεταξύ των πρώτων χωρών του κόσμου σε καταθέσεις και ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία.

Αυτά τα χρήματα και τα ακίνητα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν:

α) για τη συντήρηση της κατανάλωσης, που είναι απαραίτητη για να μη βυθιστεί σε βαθιά ύφεση η οικονομία (ήδη τα στοιχεία κατανάλωσης του Μαΐου είναι απογοητευτικά) και β) για επενδύσεις, αν σταματήσει αυτός ο δημόσιος διασυρμός, που λειτουργεί… τρομοκρατικά και διστάζει ο καθένας να προχωρήσει και να φτιάξει κάτι, μην τον καταγγείλει ο… γείτονας για το πού βρήκε τα λεφτά…

Και για να προλάβουμε τους γνωστούς καλοθελητές και τα «παπαγαλάκια», μακριά από το «ΠΑΡΟΝ» και η παραμικρή σκέψη να σταματήσουν οι έλεγχοι. Δεν χρειάζεται όμως να κάνεις τον ντελάλη… Με τους ελέγχους, τους συνεχείς, από στόμα σε στόμα φτάνει στους συναδέλφους των ελεγχομένων και όλοι μαζεύονται και φροντίζουν να είναι σωστοί και νόμιμοι για τον φόβο των Ιουδαίων.

Μόνο αποικιοκράτες θα ‘ρθουν

Η καραμέλα εξάλλου που πιπιλίζουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι θα ‘ρθουν ξένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι για αφελείς και παραπέμπει σ’ άλλες εποχές που μας έλεγαν ότι υπάρχει… συνωστισμός στα σύνορα επενδυτών, οι οποίοι θέλουν να έρθουν αλλά περιμένουν να ψηφιστεί ο… αναπτυξιακός νόμος. Και ακόμη τους περιμένουμε. Όπως ποτέ δεν είδαμε τους Άραβες που το 1981 έγραφαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων ότι έρχονται με εκατομμύρια πετροδολάρια…

Θα ‘ρθουν βέβαια κάποιοι επενδυτές, βάζοντας όμως αποικιοκρατικούς όρους και θα πάρουν μεν, αλλά χωρίς να αφήσουν κέρδη για τη χώρα και δουλειά για τους εργαζόμενους.

Οπωσδήποτε πάντως πρέπει να «ξεφορτωθεί» το κράτος δημόσιους φορείς ζημιογόνους, ώστε να απαλλαγεί από την επιβάρυνση των δαπανών αυτών ο προϋπολογισμός.

Οι τέσσερις άξονες

Σε τέσσερις τομείς πρέπει να δώσει τη μάχη η κυβέρνηση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς:

1. Διαφθορά

2. Σπατάλη

3. Μικρότερο κράτος

4. Φοροδιαφυγή.

Το μικρότερο κράτος μπορεί να επιτευχθεί με την απαλλαγή, όπως σημειώνουμε παραπάνω, από ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς, εκποιώντας τους.

Όσον αφορά τη διαφθορά, τις σπατάλες και τις περικοπές δαπανών, αν υπάρχει βούληση, αλλά και διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, μπορούν να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Για τη φοροδιαφυγή χρειάζεται να βγουν έξω συνεργεία ελέγχων, που θα μπαίνουν σε κάθε κατάστημα, θα βλέπουν αν κόβουν αποδείξεις, αν πάνω στο τραπέζι π.χ. της καφετέριας, του εστιατορίου, υπάρχει απόδειξη. Δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα αλλά θα υποχρεώνουν τον έμπορο να κόβει επιτόπου τις αποδείξεις. Έτσι θα επανέλθει σταδιακά η χαμένη φορολογική συνείδηση.

Αν αυτοί οι τέσσερις τομείς αποδώσουν αυτά που λογικά πρέπει, τότε υπάρχει η δυνατότητα ο προϋπολογισμός του 2011 να είναι πλεονασματικός, οπότε τα χαμόγελα μπορεί να ξανανθίσουν.

Πρόταση αναθέρμανσης της οικοδομής

Μια ρύθμιση που αν γίνει είναι σίγουρο ότι θα τονώσει τον χώρο της οικοδομής, όπου εμπλέκονται 150 επαγγέλματα και τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης φύλλο δεν κουνιέται, θα ήταν, σύμφωνα με παράγοντες του ΤΕΕ:

• Να ψηφιστεί μια διάταξη με την οποία θα δίνεται δικαίωμα χρήσης για κατασκευή σε εκτάσεις εκτός σχεδίου τεσσάρων στρεμμάτων, για μία τριετία, μέσα στην οποία η κατασκευή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης:

• να δοθούν κίνητρα συνένωσης ιδιοκτησιών σε μεγαλύτερα ακίνητα των 50 στρεμμάτων, για οργανωμένη δόμηση από τράπεζες γης.

Συνενώσεις τραπεζών

Μια κίνηση που πρέπει να προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση είναι η συνένωση τραπεζών με στόχο να δημιουργηθούν δύο ισχυροί όμιλοι, ο ένας ημικρατικός, ενδεχομένως Εθνική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και ο άλλος καθαρά του ιδιωτικού τομέα, με π.χ. Εμπορική, Eurobank, Alpha Bank κ.λπ.

Με τη συνένωση αυτή οι δύο όμιλοι θα έχουν αυξημένη ρευστότητα και θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά, στηρίζοντάς τη με ζεστό χρήμα.

Γιατί τώρα αγαθές μεν οι προθέσεις των τραπεζών, τα ταμεία τους όμως είναι άδεια.

Τι θα φέρει τυχόν επιστροφή

στη δραχμή

Όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή. Αυτό εννοεί η Μέρκελ με την ελεγχόμενη πτώχευση που προτείνει στην περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας. Και ήδη υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση του Ιουνίου, αλλά και για την επόμενη του Σεπτεμβρίου.

Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει αυτόματα υποτίμηση, πτώση της αξίας των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων και μεγάλη αύξηση της τιμής των εισαγόμενων ειδών, τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, αφού με το δολάριο και το ευρώ θα τα αγοράζουν πιο φτηνά. Όπως θα είναι και η Ελλάδα για τους αμερικανούς και τους ευρωπαίους τουρίστες οικονομικότερη.

Ο καθηγητής Μάικλ Χάτσον, που κατέχει θέση ερευνητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Μιζούρι του Κάνσας Σίτι που παρακολούθησε την προσπάθεια της Ισλανδίας και της Λετονίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ρωτήθηκε από τον «Ιό» της «Ελευθεροτυπίας» για τη χώρα μας και ιδού τι απάντησε:

«Αυτά που πρότεινα για τη Λετονία μπορεί να αποδειχθούν εφαρμόσιμα και στην Ελλάδα: Να αναπροσαρμοστούν όλα τα δάνεια σε δραχμές, αφού πρώτα τεθεί η ισοτιμία μίας δραχμής προς ένα ευρώ. Στη συνέχεια να υποτιμηθεί η δραχμή και έτσι να μειωθούν τα δάνεια».


Σχολιάστε εδώ