Τράπεζα Μοσχευμάτων Κερατοειδούς άρχισε να λειτουργεί στο «Αττικόν»

Νέα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργεί στη χώρα μας η δημιουργία και η λειτουργία της πρώτης Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

«Είναι η πρώτη Τράπεζα Μοσχευμάτων στην Αθήνα και η πρώτη στην Ελλάδα με προδιαγραφές ΕΟΚ», τόνισε ο καθηγητής της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Ιωάννης Βέργαδος.

Η Τράπεζα Μοσχευμάτων Κερατοειδούς, σύμφωνα με τον κ. Βέργαδο, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να εισάγει από το εξωτερικό περισσότερα από 600 μοσχεύματα, ενώ μόλις 100 μεταμοσχεύσεις γίνονταν με μοσχεύματα από δωρεές συγγενών.

Την ίδια χρονική στιγμή, όπως παρατήρησε ο καθηγητής, λόγω έλλειψης της τράπεζας κάθε χρόνο χάνονταν μοσχεύματα γατί εάν το μόσχευμα δεν χρησιμοποιηθεί λίγες ώρες μετά τη λήψη του καταστρέφεται. Ταυτόχρονα μεγάλωνε η λίστα των ασθενών που θα έπρεπε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. «Η λειτουργία λοιπόν της Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς», συνέχισε ο κ. Βέργαδος, «δίνει τη δυνατότητα το μόσχευμα πρώτα απ’ όλα να αξιολογηθεί, να επεξεργαστεί και να φυλαχθεί για 7 με 10 ημέρες μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος λήπτης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κι αυτό γιατί η τράπεζα θα συνεργάζεται με άλλες τράπεζες του εξωτερικού προκειμένου η χώρα μας να αναπτύξει πνεύμα αξιοπρεπούς και ισότιμου ανταγωνισμού με όλα τα προηγμένα κράτη. Θα έχει δε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλα τα μοσχεύματα που θα προκύπτουν».

Η προέλευση των μοσχευμάτων θα γίνεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνονται οι συγγενείς των δοτών.

Η δημιουργία της Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στον έλληνα ασθενή, γιατί θα του εξασφαλίζει παροχή μοσχευμάτων όποτε χρειάζεται, θα ελαττώσει την αγορά μοσχευμάτων από το εξωτερικό και θα προάγει τον εθελοντισμό οργάνων.

Η Τράπεζα Μοσχευμάτων Κερατοειδούς δημιουργήθηκε με τη δωρεά της οικογένειας του εφοπλιστή Νίκου Τραυλού.


Σχολιάστε εδώ