Το «απευθείας εμπόριο» γίνεται για πολιτικούς λόγους

Η εκτίμηση διατυπώθηκε την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ευρωβουλευτών στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας, καθώς και των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και δη του επιτελείου του Κοινοτικού Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης κ. Στέφαν Φούλε, δεν έχουν στόχο την οικονομική βοήθεια των Τουρκοκυπρίων, αλλά την αναβάθμιση του «ψευδοκράτους».

Προθέσεις της Επιτροπής

Ήδη το θέμα του «απευθείας εμπορίου» βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ανοιχτό σε ποια Επιτροπή θα δοθεί για εξέταση και αν τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ή όχι αρμοδιότητα να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαδικασίας της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο το εν λόγω ζήτημα παραμένει παγωμένο επί μακρόν. Το θέμα εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Κοινοβούλιο με νομική βάση το άρθρο 207 (2) που αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτα υπό ένταξη κράτη. Η κυπριακή κυβέρνηση, οι Κύπριοι και οι ελλαδίτες ευρωβουλευτές αμφισβητούν αυτήν τη νομική βάση, διότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 10, είναι ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία που εντάχθηκε στην ΕΕ και ως εκ τούτου το βόρειο τμήμα του νησιού δεν μπορεί να θεωρείται τρίτο υπό ένταξη κράτος, οντότητα ή επαρχία. Στήριγμα στη θέση αυτή συνιστά η νομική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δικαιώνει τη νομική και πολιτική άποψη της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο γκρεμός και το ρέμα

Εάν εγκριθεί ο κανονισμός από την ΕΕ, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συναπόφασης, τότε τα κατεχόμενα θα μετεξελιχθούν σε «Ταϊβάν της Μεσογείου» και θα προδικαστεί η διχοτομική λύση του Κυπριακού.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι κάτι τέτοιο, εάν συμβεί, θα είναι το τέλος των συνομιλιών. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά και οι Βρετανοί θεωρούν νέο ορόσημο λύσης του Κυπριακού το τέλος του 2010, περίοδο κατά την οποία προσδοκούν ότι θα ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση του «απευθείας εμπορίου». Κάτω δηλαδή από ποιες συνθήκες θα σταλεί και αν θα σταλεί στο Συμβούλιο για συναπόφαση.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσει και εκείνη του Συμβουλίου. Η Βρετανία κρατεί, μέσω της διαδικασίας αυτής, το θέμα ανοικτό εντός της ΕΕ ως τον Δεκέμβριο, και αν χρειαστεί πέραν αυτού, προκειμένου να λειτουργεί το «απευθείας εμπόριο», σαν απειλή και εκβιασμό σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης στην ακόλουθη βάση: Είτε αποδέχεστε ένα σχέδιο λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν, είτε θα προχωρήσει η διαδικασία προς την «ταϊβανοποίηση». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…


Σχολιάστε εδώ