Συγγενικές σχέσεις μπλοκάρουν το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών…

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή αποφάσεων που έχουν παρθεί στους τομείς της οικονομίας έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο. Ήδη ένα σωρό ήδη μέτρα έχουν εξαγγελθεί τους τελευταίους μήνες αλλά δεν κατάφεραν ακόμα να βρουν τον… δρόμο προς την υλοποίησή τους… Ένα απ’ αυτά είναι και το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών. Το έργο έχει κατακυρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες σε ανάδοχο σχήμα, όμως η έναρξη υλοποίησης έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. «Αφορμή» λέγεται πως είναι η πρόταση της εταιρείας European Dynamics να διαθέσει δωρεάν στο ελληνικό Δημόσιο λογισμικό ηλεκτρονικών προμηθειών που η ίδια έχει αναπτύξει. Η εταιρεία όμως αυτή συμμετείχε κανονικά στον σχετικό διαγωνισμό, κατέθεσε οικονομική προσφορά και αποκλείστηκε. Και τώρα προσπαθεί να μπει από το… παράθυρο, ζητώντας μάλιστα να ακυρωθεί η κατακύρωση, σύμφωνα με αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να έχει δυνατότητα εφαρμογής, γιατί, πέραν των τεχνικών, νομικών και διαδικαστικών εμπλοκών που θα προκύψουν, θα οδηγήσει σε αντίστοιχα «πυροτεχνήματα» για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για επόμενα έργα, οδηγώντας σε πλήρες χάος όλα τα μελλοντικά έργα πληροφορικής. Και ήδη αυτό φαίνεται με τη σημαντικότατη καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός έργου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψιν αναφέρει ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα και που η έλλειψή του οδηγεί σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το ελληνικό Δημόσιο.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Πληροφορίες λένε ότι ο επί πολλά έτη νομικός σύμβουλος της European Dynamics έχει στενή συγγενική σχέση με ισχυρότατο παράγοντα του υπουργείου και σύμβουλο της υπουργού. Μάλιστα προσφάτως ο εν λόγω νομικός σύμβουλος τοποθετήθηκε και στο ΔΣ των Ψηφιακών Ενισχύσεων ΑΕ, μιας δημόσιας επιχείρησης που μοιράζει κοινοτικά κονδύλια στην αγορά πληροφορικής στην οποία δραστηριοποιείται η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, προκαλώντας ερωτήματα και ποικίλα σχόλια. Σαν πολλές δεν είναι οι συμπτώσεις;


Σχολιάστε εδώ