Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Τα νούμερα τα λένε όλα: Από τις αρχές του 2010 το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει συνολικές απώλειες ύψους 30%. Το ένα τρίτο της αξίας της αγοράς μας δηλαδή έγινε καπνός μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες και ενώ ήδη το ΧΑ προέρχεται από μια ταραχώδη περίοδο
ετών, που αναπόφευκτα έχει «διώξει» πολύ κόσμο, και σίγουρα πάντως τους μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας.
δ Το πρόβλημα πλέον δεν έγκειται τόσο στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της… εικόνας της αγοράς μας, όσο στο ότι η ψυχολογία ακόμα και μεγάλων παικτών είναι τέτοια που καθιστά σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω αρνητική πορεία. Επισήμως, έλληνες και ξένοι θεσμικοί «φοβούνται» μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, μια χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως η πραγματικότητα είναι πως σήμερα οι ελληνικές μετοχές, καίτοι σε απόλυτους αριθμούς είναι πλέον από τις πιο φτηνές, έχουν ίσως τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στην Ευρώπη και δεν είναι ελκυστικές ούτε καν για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους μετόχους των εισηγμένων!
δ Αυτό το -30% στην αξία του ΧΑ από τις αρχές του έτους μεταφράζεται σε απώλειες
άνω των 60 δισ. ευρώ από την αγορά. Κεφάλαια που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στο Χ.Α.
δ Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε μια ολοένα και πιο «ρηχή» αγορά, σε διαρκή διολίσθηση των αποτιμήσεων ακόμα και των «βαριών» χαρτιών του 20άρη δείκτη, άρα σε έναν φαύλο κύκλο πιέσεων για το ΧΑ. Όταν οι τράπεζες διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά, με τάσεις μάλιστα για περαιτέρω υποχώρηση, τότε πώς περιμένει κανείς να ορθοποδήσει ο δείκτης; Ενδεικτικά, στο ξεκίνημα της εβδομάδας τίτλοι όπως ο ΟΤΕ ή η Εθνική κατέγραφαν απώλειες άνω του 20% από την αρχή του μήνα, κι όμως συνέχισαν να πιέζονται!
δ Επομένως δεν μας φταίνε μόνον οι ξένοι
αναλυτές που δηλώνουν πως οποιαδήποτε τοποθέτηση σε ελληνικές μετοχές εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Οι ίδιοι «βλέπουν» το ΧΑ να έχει κι άλλα περιθώρια υποχώρησης προτού αντιδράσει, όμως συνδέουν την όποια προσπάθεια «ανάσας» με την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών και τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης. Εάν η κρίση επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αγορές, τότε τα σενάρια είναι δύο: είτε το ΧΑ συνεχίζει να πέφτει σε πλήρη ταύτιση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων ευρωαγορών, είτε -κι αυτό είναι το θετικό σενάριο- αντιδρά πολύ απλά γιατί ήδη έχει αποτιμήσεις που δύσκολα συναντά κανείς στις αγορές που θα βρεθούν με τη σειρά τους στη δίνη της κρίσης.
δ Αλλά ποιος άραγε πιστεύει σήμερα, με τα τωρινά δεδομένα, ότι το ΧΑ μπορεί να λειτουργήσει ως «ασφαλές λιμάνι» για τα κεφάλαια που θα φεύγουν από τους «γείτονες». Οψόμεθα…
ΥΓ.: Σε άλλες εποχές θα ήταν είδηση πρώτου μεγέθους. Τώρα όμως μόνο για καλό δεν βρέθηκε το ΧΑ πρώτο θέμα στο οικονομικό δελτίο της τηλεόρασης του Bloomberg την Τρίτη, αφού το γνωστό δίκτυο έκανε ένα αφιέρωμα στις αγορές που δέχονται εντονότατες πιέσεις τελευταία, και φυσικά φιλοξένησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην ίδια περίπου θέση -προς τα χαμηλά της λίστας, εννοείται- με την αγορά της… Βενεζουέλας! Ειδικοί αναλυτές που ερωτήθηκαν έκαναν λόγο για τη σοβαρή πιθανότητα να υποχωρήσει περαιτέρω το ΧΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα…


Σχολιάστε εδώ