Στην πρέσα του ΔΝΤ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τον… εφιάλτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη η χώρα, καθώς προϊόντος του χρόνου γίνεται περισσότερο αισθητό το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει ο περίφημος μηχανισμός στήριξης. Μια πρώτη γεύση πήρε αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο με αφορμή τις δραματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Οι επιτηρητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν (βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη Τετάρτη) ζητούν τα μέτρα ν’ αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2015 και όχι από το 2018 που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας. Επίσης επιμένουν η σύνταξη να χορηγείται απαρέγκλιτα ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και όσοι φεύγουν νωρίτερα να εισπράττουν μειωμένη σύνταξη. Ακόμη ζητούν μείωση των συντάξεων χηρείας και αυτές να μη χορηγούνται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διευκρινίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι όσα συμφωνήθηκαν με την «τρόικα» και τα επιπλέον ζητήθηκαν με νεώτερη επιστολή. Ωστόσο, από την Κομισιόν έσπευσαν να επισημάνουν ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ενώ γκρίνιες διατυπώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας. Στην πορεία προέκυψε ότι εν γνώσει του ο κ. Λοβέρδος είχε εμφανίσει πιο ήπιες διατάξεις. Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν προσχηματική τη στάση της κυβέρνησης να προσπαθεί να φορτώσει στην «τρόικα» τις ευθύνες για τα μέτρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και προειδοποίησαν για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Χορηγίες…
ΣΟΚ έχει προκαλέσει -όχι τόσο για το περιεχόμενο όσο για την κυνικότητά της- η ομολογία του τέως υπουργού Τάσου Μαντέλη ότι πήρε «μίζα» (τη βάφτισε… χορηγία) ύψους 200.000 μάρκων από τη Ζήμενς. Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή υποστήριξε ότι τα χρήματα του δόθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία και ότι δεν είχαν σχέση με την υπογραφή συμφωνιών για προμήθειες του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία. Στην ίδια ελβετική τράπεζα βρέθηκε κι άλλος λογαριασμός με τον ίδιο κωδικό (Α. Rocos), με άλλα 250.000 μάρκα, από τη Ζήμενς κι αυτά. Σε άλλη τράπεζα εντοπίστηκε λογαριασμός με άλλα 850.000, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί σε ποιον ανήκει. Η παραδοχή του κ. Μαντέλη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τον εκνευρισμό του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, καθώς ένα ακόμη στέλεχος των κυβερνήσεών του και στενός συνεργάτης του (μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο) ομολογεί ότι πήρε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εν λόγω εταιρείας. Προς διερεύνηση παραμένουν οι καταγγελίες ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι «μίζες» που δόθηκαν στην Ελλάδα φθάνουν τα 10 εκατ. μάρκα.

Υπό διάλυση
ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ τίθεται ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, η αύξηση των εσόδων μέσω της είσπραξης των φόρων. Αιτία η αποδιάρθρωση των εφοριών, καθώς οι μισές σχεδόν παραμένουν ακέφαλες λόγω της καθυστέρησης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να τοποθετήσει νέους διευθυντές. Παράλληλα, με την αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίθηκαν στον στόχο (από πλευράς είσπραξης φόρων) που είχε τεθεί για το πρώτο τετράμηνο, αντικαταστάθηκαν άλλοι είκοσι διευθυντές, αν και από ορισμένες πλευρές γίνεται λόγος για αποπομπές με κομματικά κριτήρια. Μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως ανέκυψε μετά την αποκάλυψη ότι εφοριακοί διαπιστώθηκε ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Για τον λόγο αυτό κινήθηκαν οι διαδικασίες για έλεγχο του πόθεν έσχες τους, όπως επίσης και για έναν αριθμό εφοριακών (πάνω από 200) που βρέθηκαν να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Από την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια άντλησης εσόδων, ωστόσο οι διαδικασίες κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά, με την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη να δέχεται σκληρή κριτική και από κυβερνητικά στελέχη για καθυστέρηση στην προώθηση μέτρων που θα βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια.

Ο σώζων εαυτόν…
ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ προκαλεί συνολικά στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Έπειται από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα. Αντικείμενο αντιπαράθεσης οι μαρτυρίες της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη, που ενέπλεξε πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου. Η ΝΔ αμφισβητεί την αξιοπιστία της κ. Μαντέλη, ενώ ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης κοινού πορίσματος, με το κυβερνών κόμμα να ζητά προανακριτική για πέντε στελέχη της ΝΔ και τον κ. Αγγέλου. Ειδικά για τον τελευταίο υπάρχουν μαρτυρίες και άλλων που τον εμπλέκουν στην υπόθεση ανταλλαγής των ακινήτων. Η επιτροπή αποφάσισε να μην κληθεί να καταθέσει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

ΚΡΙΣΗ προς στιγμήν προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις κυριακάτικης εφημερίδας ότι συγγενείς της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη διορίστηκαν στο Μουσείο Πέλλας παράτυπα και χωρίς να πληρούν τους όρους του διαγωνισμού.

Ωστόσο, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε, δεν προέκυψε τίποτα το μεμπτό στη διαδικασία, κι έτσι… έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει.

Η κ. Τζάκρη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος της εφημερίδας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, το Μαξίμου έδωσε οδηγίες προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να τους εκθέσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ