Σε κατασχεμένο σχολείο της μειονότητας υποδέχθηκαν οι Τούρκοι τους ευρωβουλευτές!

Οι Τούρκοι για μια ακόμα φορά έδειξαν ότι έχουν σταθερή πολιτική και συγκεκριμένη στρατηγική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, και δεν διστάζουν να την εφαρμόσουν σε κάθε ευκαιρία προκειμένου να στείλουν τα ανάλογα μηνύματα. Αντίθετα, η Αθήνα πολλάκις πορεύεται χωρίς πυξίδα και αποφεύγει να θέσει ευκρινείς «κόκκινες γραμμές» έναντι της Άγκυρας.

Τελευταία επίδειξη τήρησης της πάγιας γραμμής της Άγκυρας σε «κρίσιμα ζητήματα» είναι και τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την επίσκεψη της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική πλευρά, θέλοντας και πάλι να επιβάλει τετελεσμένα, ουσιαστικά «παγίδευσε» τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς παρέθεσε στην Επιτροπή δεξίωση σε παλιό σχολείο της ελληνικής ομογένειας –που με τον γνωστό τρόπο έχει κατασχέσει το τουρκικό κράτος– και στο οποίο έχει εγκαταστήσει την έδρα της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οι Έλληνες της Πόλης, μόλις αντιλήφθηκαν το παιχνίδι που έστησαν οι Τούρκοι, ενημέρωσαν αμέσως τη Μαριλένα Κοππά (φωτό), ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και τον Γιώργο Κουμουτσάκο (φωτό), ευρωβουλευτή της ΝΔ, που μετείχαν στην Επιτροπή, για το τι συμβαίνει με το κτίριο στο οποίο παρέθετε δεξίωση ο κ. Μπαγίς.

Η κ. Κοππά και ο κ. Κουμουτσάκος αμέσως έθεσαν το ζήτημα ότι η έδρα της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε παλαιό σχολείο της ελληνικής ομογένειας.

«Θέσαμε το ζήτημα δημοσίως, προκειμένου όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι τούρκοι συνάδελφοι να έχουν γνώση του ζητήματος», δήλωσαν οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Κοππά. «Νιώθαμε ότι πρέπει να θέσουμε το θέμα γιατί αφορά περιουσία της ελληνικής ομογένειας και γιατί ήταν σχετικό με την ουσία των συζητήσεων εδώ στην Πόλη», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος που επισήμανε ότι «διασταυρώσαμε τις πληροφορίες που μας έδωσαν οι καταγγελίες από μέλη της ρωμαίικης κοινότητάς μας».

«Το ζήτημα δεσμεύτηκε να διερευνήσει ο πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Ζουλφί Ελβάν», τόνισε.

Η κοινότητα του Αγίου Φωκά, Ορτάκιοϊ, στην οποία ανήκε το ιστορικό κτίριο του σχολείου, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητά την επιστροφή του σχολείου στην ιδιοκτησία της, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς για τους οποίους απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1999.

Ο υπουργός Eπικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς διαμήνυσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και στο ίδρυμα του Αγίου Φωκά, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα αποδώσει τα ενοίκια που οφείλονται στην κοινότητα.


Σχολιάστε εδώ