Πώς αποφεύχθηκαν οι κάλπες την παραμονή της ψήφισης των μέτρων
Ήταν Τετάρτη μεσημέρι. Στο βήμα βρισκόταν ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, που ανέλυε τις θέσεις για τα μέτρα για το Ασφαλιστικό που περιέχονται στο περιβόητο μνημόνιο.
Ξαφνικά αδειάζουν τα υπουργικά έδρανα. Όλοι οι υπουργοί σηκώθηκαν, βγήκαν έξω και κατευθύνθηκαν προς το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, όπου παραβρισκόταν ο κ. Παπανδρέου.
Στο τραπέζι μπήκε το θέμα αν η κυβέρνηση θα ζητήσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 (δηλαδή με 180 ψήφους) ή με τη σχετική πλειοψηφία, των 151.
Τονίστηκε ότι η συγκέντρωση των 180 είναι αδύνατη από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι ψήφοι ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ συν της Ντόρας δεν επαρκούν (δεν είχαν υπολογίσει και τους τρεις δικούς τους αντάρτες), επομένως σʼ αυτήν την περίπτωση τι γίνεται;
Επισημάνθηκε επίσης από συμμετέχοντες υπουργούς ότι η προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 22 του Συντάγματος σημαίνει ομολογία παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας κι αυτό θα το επισημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, με κίνδυνο να οδηγήσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο να μην ψηφίσουν.
Ο πρωθυπουργός είχε εντελώς άλλη άποψη. Ενδεχομένως αναζητούσε πειστικό λόγο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Και η ΝΔ τον πρόσφερε με την άρνησή της να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, που κυρώνει το μνημόνιο, θα τόνιζε.
Υπήρξαν διαφωνίες, ακολούθησαν συζητήσεις γύρω από τις αντιρρήσεις και τονίστηκε ότι προσφυγή αυτήν την ώρα σε κάλπες θα οδηγούσε τη χώρα σε μεγαλύτερη περιπέτεια και μια πολιτική αποσταθεροποίηση που θα τη χρεωνόταν η κυβέρνηση, ενώ θα κινδύνευε με συντριπτική ήττα το ΠΑΣΟΚ.
Τελικά επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν επέμεινε να σύρει τη Βουλή σε κάλπες τώρα.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση υψηλότατου κυβερνητικού στελέχους, όταν με αγωνία ρωτήθηκε από υπουργό που δεν μετείχε στη σύσκεψη, που όμως τη γνώριζε, όπως και ότι είχε τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, τι απέγινε:
– Ευτυχώς αποτράπηκε, είπε με φανερή ανακούφιση…
Θα έριχνε την κυβέρνηση
η Βάσω!
Δεν πρόλαβε όμως να περάσει η αγωνία της προσφυγής σε εκλογές, που είχε σκεφθεί ο πρωθυπουργός, και την Πέμπτη, λίγο πριν από την ψηφοφορία με τη συνήθη διαδικασία (151), ήταν φανερή η ανησυχία που επικρατούσε στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Και τούτο γιατί είχαν πληροφορίες ότι κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αρνούνταν ψήφο. Και μέσα σʼ αυτούς προσμετρούσαν και τη Βάσω, η οποία είχε μαζί της έναν αριθμό βουλευτών, όπως αποδείχθηκε από τους 9 που υπέγραψαν την ερώτηση κατά του υπουργού Οικονομικών.
Θεωρώντας δεδομένα (μετά την ψηφοφορία πλέον) τα τρία «παρών» των Δημαρά, Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου, τόνιζαν ότι αν καταψήφιζε και η παρέα της Βάσως, τότε θα έπεφτε η κυβέρνηση, αφού θα είχε πάρει 147 ψήφους. (Από τις 160 μείον τα 3 «παρών» και τις 10 της Βάσως.)
Με τρόμο σκέπτονται τι μπορούσε να είχε συμβεί…