«Παγίδα θανάτου» για τις ΜΜΕ τα προγράμματα δανεισμού μέσω ΤΕΜΠΜΕ
Απίστευτη κοροϊδία αποτελούν τα προγράμματα δανειοδότησης ΜΜΕ μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αφού όχι μόνο δίδονται σʼ αυτούς που δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά έχουν ληστρικά επιτόκια και χορηγούνται όχι με την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά με εμπράγματη εξασφάλιση εκ μέρους των δανειοληπτών.
Αυτό υποστηρίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει:
«Καταρχάς το επιτόκιο του δανείου είναι ληστρικό (Euribor εξαμήνου +6%, από Euribor +2,1% της τρέχουσας Β΄ φάσης του ισχύοντος προγράμματος, πλέον της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75). Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις και κάτω από ποιες διαδικασίες θα υπάγονται στο «χαμηλότοκο παλαιό» πρόγραμμα και ποιες στο τοκογλυφικό «νέο» πρόγραμμα, δεδομένου ότι τα δύο αυτά προγράμματα αλλελεπικαλύπτονται ως προς τους σκοπούς τους.
Το κόστος δε της χρηματοδότησης αυξάνεται ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογιστεί η εξαιρετικά υψηλή προμήθεια υπέρ της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ (2,1% για το πρόγραμμα αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών και 1,5% για το πρόγραμμα για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από 0,25%). Επιπλέον, εισάγεται ο όρος της παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων ίσων με το 10% της αξίας του δανείου για χρηματοδοτήσεις αξίας άνω των 40.000 ευρώ, ανεβάζοντας το πραγματικό ποσοστό εξασφάλισης της τράπεζας στο 90%, ενώ το δικαίωμα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ για άσκηση “ένστασης διζήσεως” δίδει το δικαίωμα στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση του προσημειωμένου ακινήτου. Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα πέραν του οποίου μια δανειακή σύμβαση καθίσταται ληξιπρόθεσμη μειώνεται από τις 180 στις 90 ημέρες, που προβλεπόταν σε άλλα προγράμματα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, τη στιγμή που η ρευστότητα αποτελεί το υπʼ αριθμόν ένα πρόβλημα των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων. Τέλος, βάσει των εξαγγελιών των προγραμμάτων, φαίνεται πως είναι δυνατή η υπαγωγή σε αυτά μόνο των εύρωστων επιχειρήσεων, ενώ αποκλείονται από αυτά όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΕ C244/1-10-2004 και ο Κανονισμός ΕΚ 800/2008, τις οποίες επικαλείται ο “Οδηγός Προγράμματος” της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές C244/1-10-2004 προβλέπουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως “προβληματικής”, τα οποία δυστυχώς “πληρούν” δεκάδες χιλιάδες μικρές και ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης».