Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έβαλε στο ράφι τη δημοκρατική λύση και τις συμφωνίες κορυφής

Έβαλε στο ράφι τη δημοκρατική λύση και δεν αναφέρθηκε ούτε καν σε συμφωνίες Κορυφής ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην επιστολή που έστειλε και ανέγνωσε ο ίδιος, με αφορμή το δείπνο της περασμένης Τετάρτης μεταξύ Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Μπαν τονίζει ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί σύντομα στις παραμέτρους των συμφωνηθέντων Χριστόφια – Ταλάτ και όχι στις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Πέραν του Σχεδίου Ανάν
Από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και τον κ. Έρογλου γίνεται λόγος για λύση ως το τέλος του 2010, θέτοντας έτσι ένα νέο άτυπο χρονοδιάγραμμα. Ο Έρογλου πάντως αναφέρθηκε στο προηγούμενο υλικό λύσης που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη παραπέμποντας στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο ο ίδιος καταψήφισε επειδή δεν ικανοποιούσε τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς, ο Έρογλου διεκδικεί πέραν του Σχεδίου Ανάν και προφανώς όταν γίνεται λόγος για παραμέτρους εννοεί τα δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη και τους δύο λαούς. Στοιχεία τα οποία περιγράφει ως βάση λύσης με τις επιστολές του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και προς τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τουρκικοί όροι
Υπό αυτές τις συνθήκες η νομική βάση των συνομιλιών τίθεται σε συνομοσπονδιακή βάση και ως το τέλος του 2010 ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις για να υπογράψει λύση τουρκικών όρων και προδιαγραφών.


Σχολιάστε εδώ