Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Την πρακτική να χαρακτηρίζονται «κατά προτεραιότητα δημόσιες δασικές οι εκτάσεις όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα» καταγγέλλουν με ερώτησή τους στις υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και Ηρώ Διώτη. Αναφέρουν ότι το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο γιατί η ρύθμιση περί αποζημίωσης του κράτους από τις εταιρείες ΑΠΕ, που ανέρχεται σε 1% του προϋπολογισμού του έργου με βάση τον Ν. 2941/2001 επί υπουργίας Ανωμερίτη, έμεινε κενό γράμμα, αφού δεν εισπράχθηκε για κανένα από τα υπάρχοντα έργα, όσο και γιατί το «αντάλλαγμα χρήσης» που προβλέπει ο Νόμος 3208/2003 επί υπουργίας Δρυ ανέρχεται στο αστείο ποσό των 50 ευρώ ανά στρέμμα κατʼ έτος. Ερωτούν λοιπόν αν θα θεσπιστεί νομοθετικά ένα αξιοπρεπές τίμημα που θα αποφέρει έσοδα στο κράτος για τη χρήση της γης που παρέχει για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα ή αν θα συνεχίσει και αυτή η κυβέρνηση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αγνοώντας το όφελος των πολιτών.

>Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και ενώ τα περισσότερα από τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων έχουν υποβάλει προ καιρού τις παραιτήσεις τους κατʼ απαίτησιν της νέας κυβέρνησης, πολλά νοσοκομεία βρίσκονται ακόμα «ακέφαλα», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Χωρίς Δ.Σ., δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμμόρφωση των νοσοκομείων ούτε προς τις δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους με τόκους υπερημερίας πολλών χιλιάδων ευρώ και πολλές κατασχέσεις σε βάρος τους.

>Απλήρωτοι για μήνες παραμένουν, για μια ακόμα φορά, οι υπάλληλοι των ειδικών συνεργείων ελέγχου των εφοριών, καθώς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων για την υπερωριακή τους απασχόληση, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ερωτά πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να υπόσχεται συνεχώς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όταν αφήνει απλήρωτα τα συνεργεία που εργάζονται για τον περιορισμό της.

>Τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου για ηλεκτροπαραγωγή στο Ακούγιου της νοτιοδυτικής Τουρκίας, ερωτά του υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι το Ακούγιου βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από το ρήγμα Ετζεμίς, και τονίζει ότι ενδεχόμενη διαρροή ενεργών στοιχείων στη Μεσόγειο θα είναι απολύτως καταστροφική.

>Τις αδικίες σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ επισημαίνουν με ερώτησή τους 20 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρασμάνη. Όπως αναφέρουν, στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας πρέπει να έχει και ο αγρότης το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια καταβολής εισφορών και όχι 44, και να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος και η στρατιωτική του θητεία, όπως αναγνωρίζεται και από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, για όσους επιθυμούν να παρατείνουν την απασχόλησή τους πέραν των 37 χρόνων, ο συντελεστής υπολογισμού της σύνταξής τους να προσαυξάνεται αναλόγως για κάθε χρόνο. Κι αν αλλάξουν τα όρια των πρώτων στα 40, πάλι να υπάρχει ανάλογη εξίσωση.

>Συνεχή ολιγωρία και δυστοκία επιδεικνύει η κυβέρνηση αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Καράογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από 300 δισ. ευρώ, αξιοποιείται με απόδοση που φτάνει μόλις το 1% και ο βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να βάλει ένα τέλος στην αδράνεια που το χαρακτηρίζει και να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αξιοποίησής της.

>Με αφορμή την αναίτια επίθεση με βομβίδα κρότου-λάμψης που δέχθηκε η διαδηλώτρια Μ.Κ. μετά τη λήξη της πορείας προς τη Βουλή στις 6 Μαΐου, ημέρα ψήφισης του μνημονίου ένταξης της χώρας μας υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να υποστεί «ρήξη τυμπάνου δεξιού ωτός», κατά το ιατρικό πόρισμα που εξέδωσε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Δρίτσας, Ηρώ Διώτη και Νίκος Τσούκαλης ερωτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν θα καταλογιστούν ευθύνες στους αρμόδιους για τον τραυματισμό της διαδηλώτριας.

>Διορθωτική παρέμβαση υπέρ των εισοδημάτων έως 1.000 ευρώ ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος. Σημειώνει ότι οι πολίτες αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των πρόσφατα ψηφισθέντων μέτρων για περικοπές στα δώρα και στις συντάξεις, και σε αντιστάθμιση της απώλειας να αξιοποιηθεί ένα μέρος της περιουσίας που διαθέτει η ΚΕΔ (γύρω στα 272 δισ. ευρώ αντικειμενική αξία) ώστε να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους.

> Να θέσουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα του πανευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης ανέργων, με κοινές αρχές αλλά και με πρόσφορη μορφή σε κάθε χώρα μέσω της αύξησης του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

>Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων στη Λεωφόρο Χαλκουτσίου οδηγούν σε απόγνωση τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα γίνεται με μεγάλα προβλήματα, επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Εδώ και δύο εβδομάδες μάλιστα τα έργα έχουν σταματήσει, ο δρόμος παραμένει σκαμμένος και κανένας αρμόδιος φορέας δεν είναι σε θέση να τους ενημερώσει ούτε για τους λόγους παύσης των εργασιών, ούτε βέβαια για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα προκειμένου να συνεχιστεί επιτέλους απρόσκοπτα η επαγγελματική τους δραστηριότητα.

>Ποιοι ευθύνονται για την καθυστέρηση της κατασκευής του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας, του πρώτου που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, σε ένα αυτόνομο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα, με σκοπό την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας (30-40%), που παράγεται σήμερα από προϊόντα πετρελαίου, ερωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.


Σχολιάστε εδώ