Ξανά στο προσκήνιο οι πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να ξορκίζει κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την παραδοχή του κ. Μαντέλη για τη «χορηγία» των 200.000 μάρκων από τη Ζήμενς ακούστηκαν και πάλι σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Τέτοιου είδους σενάρια συζητήθηκαν όταν η κυβέρνηση κατέφυγε στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, τα οποία δεν ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα και Γ. Δημαράς, όπως με λεπτομέρειες αποκαλύπτουμε στο παρακάτω ρεπορτάζ.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως παραδέχονταν ότι επειδή «είναι δύσκολη ακόμα κάθε πρόβλεψη σε ό,τι αφορά πρωτίστως τις εξελίξεις στην οικονομία, γιʼ αυτόν ακριβώς τον λόγο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ανά πάσα στιγμή στο τραπέζι».

Υπογράμμιζαν επίσης ότι «είναι λογικό ο πρωθυπουργός να μη θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί επιθυμεί να παρουσιάσει πρώτα κάποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Να δείξει ότι συμμάζεψε το χάος, ότι απέδωσαν κάτι τα σκληρά μέτρα». Σημείωναν ωστόσο ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Γ. Παπανδρέου θα πάει σε εκλογές χωρίς δεύτερη σκέψη αν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι τον αναγκάσουν να πάρει κι άλλα σκληρά μέτρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα ήδη εξαγγελθέντα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα». Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου θα τολμήσει να μπει στο Μαξίμου ούτε εμείς στα υπουργεία μας αν αναγκαστούμε να πούμε στον κόσμο ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή θα καταφύγουμε σε εκλογές –αυτές είναι οι νέες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό– ώστε να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν και με την ελπίδα ότι η ΝΔ δεν θα έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να πείσει τον κόσμο πως αποτελεί μια φερέγγυα δύναμη».

Πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδυναμία και η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πάρει οριακή πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά συμπληρώνουν ότι, επειδή οι επόμενες εκλογές θα είναι με λίστα, θα μπορέσουν, κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα, να προχωρήσουν στην ανανέωση που επιδιώκουν.

Παρά ταύτα, δεν κρύβουν τον φόβο τους να παραμείνουν οι σκέψεις τους αυτές σε θεωρητικό επίπεδο αν οι σημερινές αντίξοες συνθήκες λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτά που μέχρι σήμερα ακούγονται σαν εφιάλτης γίνουν πραγματικότητα, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος της χρεοκοπίας.

Προτάσεις για ανασχηματισμό

Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι σε αναβρασμό, και ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας, που ακούν τα μύρια όσα από τους ψηφοφόρους τους. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να ακούγονται για άλλη μια φορά οι φωνές που ζητούν ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να γίνουν είτε μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ώστε να μπορεί να προβληθεί το σύνθημα: «Πήραμε το μήνυμα και αλλάζουμε», είτε λίγο πριν από την άνοδο του Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την εικόνα μιας «φρέσκιας κυβέρνησης, με όρεξη για νέο ξεκίνημα και πολλή δουλειά». Υπάρχει και το σενάριο να γίνουν αλλαγές μέσα στον Ιούνιο, όταν θα έχουν οριστεί οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και ενδεχομένως οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς είναι βέβαιο ότι μεταξύ τους θα είναι και βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας.

Πάντως, από στενούς συνεργάτες του Γιώργου που τους ρώτησε ποια είναι η άποψή τους για ανασχηματισμό, η απάντηση ήταν μετά τις δημοτικές εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αλλαγή του οικονομικού επιτελείου, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να γίνει.


Σχολιάστε εδώ