Μικρά και… ενοχλητικά

Τι περιείχε ο φάκελος
που χάθηκε;
Σάλος επικρατεί στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου λόγω της απώλειας ενός φακέλου από τα γραφεία τις ημέρες που διεξήγετο η Ιεραρχία.
Στην αρχή οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο φάκελος αυτός αφορά πρακτικά συνεδριάσεων της ΔΙΣ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο φάκελος που εξαφανίστηκε ανήκε στη Διεύθυνση Προσωπικού της Συνόδου.
Ευθύς ως έγινε γνωστό το γεγονός της κλοπής, εσήμανε συναγερμός. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή στον νέο Αρχιγραμματεύοντα Αρχιμ. Μάρκο Βασιλάκη να διενεργήσει ανακρίσεις.
Ο Αρχιγραμματεύων, με τη βοήθεια του Β’ Γραμματέα της Συνόδου, Αρχιμ. Ιερώνυμου Νικολόπουλου, ανέλαβε το έργο με πλήρη μυστικότητα. Οι πληροφορίες από τη Σύνοδο λένε ότι ήταν για πολλές ώρες κεκλεισμένων των θυρών με τον Πρωτοπρεσβύτερο Ηλία Μαρκαντωνάκη, υπεύθυνο του Προσωπικού της Συνόδου, του γραφείου δηλαδή απ’ όπου χάθηκε ο φάκελος…
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι αφορούσε και τι στοιχεία περιλαμβάνει ο φάκελος αυτός. Το βέβαιο είναι ότι ανέβασε το θερμόμετρο στο Μέγαρο της Συνόδου.

Μήπως τη…
χειροτονήσουν;
Φανατικοί αναγνώστες της στήλης, που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα στην Ιερά Σύνοδο, μας ενημέρωσαν ότι τον Ιούνιο λήγει η απόσπαση της εκπαιδευτικού που έχει τοποθετήσει ο Αρχιεπίσκοπος και η υπουργός Παιδείας στη διεύθυνση της Εκκλησιαστικής Εστίας. «Τώρα που καταργούνται τα εκκλησιαστικά σχολεία δεν πρέπει να επιστρέψει στα εκπαιδευτικά της καθήκοντα σε κάποιο σχολείο η συγκεκριμένη κυρία; Και αν είναι απαραίτητη η παρουσία ενός υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο, αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ένας ανώτερος υπάλληλος και όχι κάποιος εκπαιδευτικός;» αναρωτιούνται, αφήνοντας αιχμές ότι η συγκεκριμένη «ανακατεύεται με θέματα πέραν των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί». Δηλώνουν απηυδισμένοι από τις επιλογές της συγκεκριμένης διευθύντριας και ρωτούν τον Αρχιεπίσκοπο και την υπουργό Παιδείας αν έχουν σκοπό να της ανανεώσουν και πάλι την απόσπασή της, σε ένα πόστο που δεν έχει πια περιεχόμενο. «Εκτός κι αν έχουν πρόθεση να τη… χειροτονήσουν», λένε με χιούμορ.

Στη Μόσχα
Στους εναγκαλισμούς, τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και τα χαμόγελα μπροστά στον φωτογραφικό φακό εξαντλήθηκε η εκκλησιαστική διπλωματία κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μόσχα. Οι δύο πλευρές επέλεξαν να μην μπουν σε διάλογο για τα ζητήματα που χωρίζουν το Φανάρι με τη Μόσχα. Έχασαν έτσι την ευκαιρία (ή μήπως δεν ήθελαν;) να εξαφανίσουν τις σκιές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών από εποχής πατριαρχίας του μακαριστού Αλέξιου. Ορισμένοι συνέκριναν την επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Μόσχα με του Ερντογάν στην Αθήνα. Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα περίσσευαν αλλά καμία νύξη για τα θέματα που καίνε.

Στην Κύπρο
«Τοίχο» ύψωσαν αρκετοί αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στη Μεγαλόνησο. Την πρόσκληση στον Ποντίφικα να επισκεφτεί το νησί απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάποιοι Μητροπολίτες (Λεμεσού, Κυρήνειας κ.ά.) υποστήριξαν ότι δεν υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην υποδοχή του «αιρετικού». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έστειλε το μήνυμα ότι όποιος απαξιώσει την επίσκεψη μπορεί σύντομα να… ψάχνει την καρέκλα του!

Στην Αμερική
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής διέψευσε ότι προτίθεται σύντομα να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Οι ψίθυροι όμως συνεχίζονται τόσο σε κύκλους της ομογένειας όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διάδοχη κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Τα ονόματα που ακούγονται είναι συγκεκριμένα και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κουβέντα περί διαδοχής κυκλοφορεί από τους
ίδιους τους «δελφίνους» που αυτοπροτείνονται ή μέσω δημοσιευμάτων ρίχνουν το όνομά τους στο τραπέζι. Στο Φανάρι όμως επιμένουν
ότι αυτή η συζήτηση είναι προς το παρόν άκαιρη.


Σχολιάστε εδώ