Μαντέλης: Τα πήρα!

«Ο νόμος δεν απαγορεύει τις χορηγίες εκτός προεκλογικής περιόδου», είπε και προκαλώντας γενική κατάπληξη πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι υπαρκτό και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που έρχονται στην κυβέρνηση το αντιμετωπίζουν»!

Τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα που άνοιξε κατ’ εντολήν του ο κουμπάρος του, Γ. Τσουγκράνης, με το ψευδώνυμο «A. Rocos». Ο Τ. Μαντέλης κατέθεσε ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 1998 δέχτηκε τηλεφώνημα από στέλεχος της Ζήμενς που του είπε στα αγγλικά ότι θέλουν να τον βοηθήσουν με ένα ποσόν σαν χορηγία. «Τι ποσόν;» ρώτησε και του απάντησαν: «Όσα συνηθίζονται»… Διευκρίνισε μάλιστα αρκετά κυνικά ότι χρησιμοποίησε τρίτο πρόσωπο για να προστατέψει τον χορηγό: «Είναι γνωστό ότι οι χορηγίες είναι αναγκαστικές, αλλά οι χορηγοί δεν θέλουν να είναι γνωστά τα ονόματά τους, ούτε οι βουλευτές θέλουν να είναι γνωστό το όνομα του χορηγού. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Άγνοια δήλωσε ωστόσο για τη δεύτερη κατάθεση στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό. Επειδή όμως ήθελε να είναι… ειλικρινής, είπε ότι νομίζει πως είναι άλλες 220.000 ή 240.000 μάρκα. «Γι’ αυτό δεν με πήρε κανένας τηλέφωνο να μου πει τίποτε. Δεν μου είπε κανείς από πού προέρχονται. Και συνεπώς εγώ δεν γνωρίζω από πού προέρχονται. Είναι ενδεχόμενο να προέρχονται από τη Ζήμενς, είναι ενδεχόμενο να μην προέρχονται. Όμως ήταν προεκλογική χορηγία γιατί δόθηκαν παραμονές εκλογών του 2000»… Τόνισε δε ότι περιμένει από την Εξεταστική Επιτροπή να του αποκαλύψει τον χορηγό!

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «πληροφοριοδότης» διοχέτευε ψευδείς πληροφορίες σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους με σκοπό να τον συνδέσουν με δωροδοκία ύψους 10.000.000 μάρκων. Και… υπέδειξε στην επιτροπή ότι πρέπει να ψάξει από πού διοχετεύτηκαν οι πληροφορίες για να μην περνούν από την πλάτη του οι μίζες άλλων!

Προηγήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η κατάθεση του κουμπάρου του Τ. Μαντέλη, Γ. Τσουγκράνη, που άνοιξε τον περιβόητο λογαριασμό με τον κωδικό «Α. Rocos» για τους χορηγούς του υπουργού από το εξωτερικό. Πληρεξούσια στον λογαριασμό ήταν και η κόρη του Μαντέλη και από αυτόν εστάλησαν εμβάσματα για τις σπουδές των παιδιών του στην Αμερική. Περίσσεψαν 160.000 μάρκα που ο κουμπάρος μετέφερε σε άλλο λογαριασμό στην Ελλάδα, χωρίς, όπως είπε να ενημερώσει τον Μαντέλη.

«Τα 200.000 μάρκα, τα πρώτα, δεν το αρνήθηκε ο φίλος μου ότι είναι από τη Ζήμενς. Αλλά σαν χορηγία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσουγκράνης. «Γιατί να το ελέγξω, αφού είναι γνωστό; Να ελέγξω τι; Σας είπα ότι εγώ, εμπιστευόμενος τον φίλο μου, δεν περίμενα ότι θα είναι από κόκα, από έτσι, από αλλιώς, από πρέζα».

Όσο για το δεύτερο έμβασμα των 225.000 μάρκων τον Φεβρουάριο του 2000, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει αλλά εικάζει ότι και αυτό ήταν από τη Ζήμενς…

Μετά την απαγόρευση εξόδου του Τ. Μαντέλη από τη χώρα και την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής που συνεδρίασε εκτάκτως με τη συμμετοχή τριών δικαστικών διαπίστωσε παράβαση της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες» (η παράβαση προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για την απόκρυψη χρηματικών ποσών, η οποία μπορεί να φτάσει τα δέκα έτη αν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ) και αποφάσισε να στείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στον Εισαγγελέα Εφετών και στον γενικό επίτροπο επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποφασίστηκε ο επανέλεγχος όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός από το 1990 και υποβλήθηκε αίτημα για την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου.

Σημειώνεται ότι σε λεπτομερή έλεγχο θα υποβληθούν και τα «πόθεν έσχες» του Θόδωρου Τσουκάτου.

Στο μεταξύ η ΝΔ ζήτησε να κληθεί και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος με δήλωσή του είχε καταδικάσει τις πράξεις του πρώην υπουργού και ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ στην Εξεταστική, Κ. Τζαβάρας, αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα που καθιστούν απολύτως αναγκαία την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ