«Κλειδί» για την ενότητα του ΣΥΝ η Ανανεωτική Πτέρυγα
Η επιλογή του γηπέδου TAE KWO DO για την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ, που αρχίζει την Πέμπτη, έχει τη δική της σημειολογία, αφού η αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στις διάφορες εσωκομματικές τάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θυμίζει αγώνα πολεμικών τεχνών, στον οποίο θα «πέφτουν κορμιά».
Οι προσυνεδριακές διαδικασίες ολοκληρώνονται και όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώθηκε η διαλυτική τάση που επικρατεί στο κόμμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη συνοχή του, ενώ τελειωμένη πλέον πρέπει να θεωρείται η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή στις συνελεύσεις ήταν χαμηλή, δείγμα της απογοήτευσης που επικρατεί στη βάση, η οποία βλέπει τα στελέχη τού κόμματος να δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων για την εσωκομματική «καρέκλα». Δεν ήταν όμως το ίδιο χαμηλή και η ένταση που επικράτησε στις διαδικασίες αυτές, αφού κυριάρχησαν οι μεθοδεύσεις αποκλεισμών των ανεπιθύμητων στελεχών, με κορυφαίο γεγονός τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της μάχης, που σε κάποιες οργανώσεις υπήρξαν μεθοδεύσεις να αποκλειστούν ανεπιθύμητα στελέχη ακόμα και της ίδιας τάσης, αφού -όπως είναι ήδη γνωστό- το Αριστερό Ρεύμα έχει διασπαστεί σε δύο κομμάτια.
Την ίδια στιγμή, ο Α. Αλαβάνος ξεκαθαρίζει ολοένα και περισσότερο ότι ακολουθεί αυτόνομη πολιτική πορεία, αφού οργάνωσε την περασμένη Πέμπτη συγκέντρωση του Μετώπου (έτσι ονομάζεται η κίνησή του) στο Σπόρτιγκ, την οποία η «Αυγή» χαρακτήρισε συγκέντρωση για τη δημιουργία «νέου πολιτικού υποκειμένου».
Το σκηνικό, όπως παρουσιάζεται στον ΣΥΝ λίγο πριν από το έκτακτο συνέδριο, έχει ως εξής:
Ο Α. Τσίπρας: Ο πρόεδρος του κόμματος και τα στελέχη που τον ακολουθούν ευελπιστούν ότι θα βγουν πιο δυνατοί από το συνέδριο και ότι θα δημιουργηθεί μια ισχυρή πλειοψηφία που θα στηρίζει τον Α. Τσίπρα, ο οποίος πλέον δεν θα είναι όμηρος των διάφορων εσωκομματικών τάσεων. Παρά τη διάσπαση του Αριστερού Ρεύματος, που στήριζε μέχρι τώρα την ηγεσία Τσίπρα, ευελπιστούν ότι δεν θα τρωθεί η πλειοψηφία τους, αφού εκτιμούν ότι μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες αναδείχθηκαν σύνεδροι που δεν έχουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με τις πανίσχυρες εσωκομματικές τάσεις, αλλά ενδιαφέρονται για το ξεκαθάρισμα του παιχνιδιού μέσα στο κόμμα. Όπως έχουν διαμηνύσει όλες οι τάσεις, δεν τίθεται θέμα επανεκλογής του Α. Τσίπρα, ο οποίος μάλλον δεν θα έχει αντίπαλο για τη θέση του προέδρου. Το ηγετικό επιτελείο του Α. Τσίπρα μάλλον έχει ξεγράψει την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, αφού βλέπει ότι οι διάφορες συνιστώσες του κάνουν παιχνίδι με τον Α. Αλαβάνο για τη δημιουργία αργά ή γρήγορα νέου φορέα στον χώρο της Αριστεράς, ο οποίος προφανώς θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΝ.
H Aνανεωτική Πτέρυγα: H oργή των στελεχών της για τον αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη δεν έχει καταλαγιάσει, πολύ περισσότερο αφού είδαν σε μια σειρά από οργανώσεις να αποκλείονται με μεθοδεύσεις στελέχη της Πτέρυγας. Για την περαιτέρω στάση τους αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν είναι λίγα τα στελέχη που κάνουν λόγο για αποχώρηση της Πτέρυγας από τον ΣΥΝ, αφού πλέον έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά που είχε το κόμμα κατά την ίδρυσή του. Η «κόκκινη γραμμή» που θέτουν είναι η απαγκίστρωση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζουν ένα αριστερίστικο μόρφωμα που πλέον λειτουργεί εχθρικά έναντι του ΣΥΝ, που είναι η βασική του συνιστώσα. Έτσι θα θέσουν καθαρά το θέμα της αποχώρησης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν εγκριθεί από το συνέδριο θα πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το μέλλον τους στο κόμμα.
Το Αριστερό Ρεύμα: Η διάσπαση του Ρεύματος σε δύο κομμάτια -ένα που στηρίζει τον Α. Τσίπρα και ένα που ακολουθεί τον Π. Λαφαζάνη- είναι πιθανόν να αποδυναμώσει την επιρροή που μέχρι τώρα ασκούσε στα εσωκομματικά πράγματα ως η πιο ισχυρή τάση. Τα στελέχη του Ρεύματος που ακολουθούν τον Π. Λαφαζάνη θα πιέσουν να μετακινηθεί το κόμμα σε πιο αριστερές θέσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ζυμώνουν τη θέση για αποχώρηση της χώρας από την ΟΝΕ και επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας του ΣΥΝ, αφού όλοι αποδέχονται τον Α. Τσίπρα ως πρόεδρο, και το Ρεύμα και στις δύο εκδοχές του θα ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του.