«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ, ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥΣ… ΒΓΗΚΕ!
Μέχρι να «σκάσει» η είδηση της απαγόρευσης εξόδου του Μαντέλη από τη χώρα και της άσκησης δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, και ενώ διεδίδετο ότι είχε ήδη επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έβραζε, καθώς πολλοί από τους βουλευτές που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το καφενείο της Βουλής αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς μπορεί να μείνει ατιμώρητος και απαιτούσαν να βρεθεί τρόπος να «πάει μέσα»…
Λίγη ώρα αργότερα και αφού η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς είχε ήδη εξηγήσει ότι δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και διωκτικές αρχές, ο υπουργός Δικαιοσύνης επαίρονταν στους διαδρόμους της Βουλής για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη, προσπερνώντας το γεγονός ότι επί μήνες μάρτυρες όπως τον Μαντέλη και τον κουμπάρο του, που κατέθετε με τον περιβόητο κωδικό Α. ΡΟΚΟΣ τις μίζες που βαφτίστηκαν χορηγίες της Ζήμενς προς τον υπουργό, δεν σκέφτηκε κανείς να τους καλέσει, ενώ η Δικαιοσύνη γνώριζε. Οι βουλευτές πάντως δεν είχαν πειστεί. «Κύριος ήρθε και κύριος θα φύγει…», έλεγαν, υπενθυμίζοντας τον κυνισμό που χαρακτήρισε την κατάθεσή του πρώην υπουργού, ο οποίος προφανώς ποντάρισε στην παραγραφή, αλλά και την προκλητική άνεση που είχε διαβεβαιώνοντας την Εξεταστική ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον ξέρουν πού θα τον βρουν, αφού θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν…
Οι βουλευτές συνέδεαν ωστόσο την απογοήτευσή τους με τη διαπίστωση ότι δεν βλέπουν σημάδια πολιτικής βούλησης για απόδοση ευθυνών και κάθαρση. Μιλούσαν επίσης για συμψηφισμό που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς στην Εξεταστική για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε η πρόταση (του ΛΑΟΣ) να κληθεί ο Κ. Καραμανλής, ενώ στην Εξεταστική για την υπόθεση της Ζήμενς, και με διπλή ομολογία από Τσουκάτο και Μαντέλη, δύο στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, βουλευτές της ΝΔ ψέλλισαν μεν ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποχρεούται να πάρει θέση, κανείς όμως δεν τόλμησε να προτείνει την κλήτευσή του.
Την ίδια ώρα πολλοί συμμερίζονταν τη δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ότι δεν φτάνουν οι διακηρύξεις του τύπου «όλα στο φως», και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητήσει το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Ζήμενς.
Επικρίσεις
Το κλίμα αποτυπώθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου βουλευτές από όλες τις πτέρυγες ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία του Τάσου Μαντέλη, βλέποντας προφανώς ότι διαφορετικά κινδυνεύει να υλοποιηθεί το γνωστό σύνθημα των διαδηλωτών που πολιορκούν τη Βουλή…
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των βουλευτών και των κομμάτων, Βαγγέλης Αργύρης, είπε ότι ο πρώην υπουργός μπορεί να τιμωρηθεί με την ενεργοποίηση του νόμου που αφορά την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε να απαγορευτεί η έξοδός του από τη χώρα και να κατασχεθεί η περιουσία του. «Νιώθω ντροπή, οργή και ζητάω συγγνώμη γιατί στο όνομα του πρώην συναδέλφου ενοχοποιούμαστε όλοι. Ο κ Μαντέλης είπε αυτό που όλοι ξέρουμε. Είπε όμως ότι υπάρχουν και άλλα χρήματα που είναι μοιρασμένα σε όλα τα κόμματα. Τα πολλά χρήματα είναι μοιρασμένα και είναι στο πολιτικό σύστημα», είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης. Για «ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανέναν κλέφτη».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου για τη Ζήμενς και τόνισε ότι η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για «μίζες», είναι «μικρό δείγμα από τη δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε Τσουκάτο και Μαντέλη «Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής». «Καλά γιʼ αυτούς, θα μιλήσουμε», είπε. «Αλλά γιʼ αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;». Ύβρη και θράσος προς τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε την ομολογία Μαντέλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας.
Πτυελοδοχείο…
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο πολιτικό σύστημα εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ζητώντας να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος του «πόθεν έσχες», έκανε τη διαπίστωση ότι η Βουλή έχει γίνει «πτυελοδοχείο», μίλησε για άθλια υποκείμενα που απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και για συναδέλφους «καθάρματα» που αλλοιώνουν την εικόνα του Κοινοβουλίου. Διαφώνησε επίσης με την έκδοση διαφορετικών πορισμάτων από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι και πρότεινε η σύνθεση των Εξεταστικών Επιτροπών στο μέλλον να είναι προϊόν κληρώσεως. Όσον αφορά εξάλλου τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι δεν έχουν νόημα οι αλλαγές αν δεν υπάρξει παραπομπή και αναρωτήθηκε γιατί όλοι οι βουλευτές πιθηκίζουν…
Λίγο αργά ομολογουμένως αν ληφθεί υπόψη ότι υπήρξε επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων…