Καλεiται και ο Σημίτης στην Εξεταστική για Siemens!

Έγκυρες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική είναι πλέον μονόδρομος η αποδοχή του αιτήματος της ΝΔ, να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός να καταθέσει ό,τι μπορεί να γνωρίζει για τις «ορφανές» μίζες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Μαξίμου και οι περισσότεροι βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική κρίνουν επιβεβλημένη την αποδοχή του αιτήματος της ΝΔ και είναι θέμα χρόνου να κλητευθεί ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς:

1. Αν μπλοκαριστεί αυτό το αίτημα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα κινδυνεύσει να χάσει κάθε αξιοπιστία η δέσμευση του πρωθυπουργού για «φως παντού, έστω κι αν ματώσει το ΠΑΣΟΚ».

2. Θεωρείται βέβαιο ότι θα τιναχθεί στον αέρα η μέχρι στιγμής συμφωνημένη, για πρώτη φορά, στάση όλων των κομμάτων στην Εξεταστική, για έκδοση κοινού πορίσματος, με άμεση συνέπεια την όξυνση των πολιτικών εντάσεων και την εμπέδωση στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι και πάλι όλα κουκουλώνονται.

3. Το αίτημα της ΝΔ, όπως έχει ήδη παρουσιασθεί, φαίνεται εύλογο και θα ήταν πολύ δύσκολο να αντικρουστεί με πειστικά επιχειρήματα: Ο Τάσος Μαντέλης είναι ο δεύτερος στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη που αποκαλύπτεται ότι έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Ζήμενς, μετά τον Θ. Τσουκάτο, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εκταμιεύθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις συνολικά 10 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι αυτές ήταν οι πραγματικές μίζες εκείνης της περιόδου από τη Ζήμενς προς τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Σημίτη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια περισσότερο συνωμοσιολογική εκδοχή της υπόθεσης, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θορυβηθεί από την έντονη φημολογία ότι είναι θέμα χρόνου να έλθουν στο φως νέα στοιχεία και ονόματα πρώην κυβερνητικών στελεχών, που έλαβαν μίζες από τη Ζήμενς, πιθανόν από πηγές προσκείμενες στην ίδια τη γερμανική πολυεθνική, η οποία θέλει με τον τρόπο αυτό να πείσει ότι υποχρεώθηκε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα να προσφέρει μίζες και δεν ήταν η ίδια ο βασικός υποκινητής των πράξεων διαφθοράς που της αποδίδονται. Πιθανότατα νέα στοιχεία θα προκύψουν και από την πρόοδο της επεξεργασίας του υλικού που συνέλεξε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ την Πέμπτη, με αιφνιδιαστική έφοδο στη Ζήμενς, η οποία ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμη και φημολογείται ότι πρόσφερε αρκετό υλικό από τα αρχεία της, που αφορά «παροχές» σε πολιτικά πρόσωπα.

Αν όντως υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που διαδίδεται ότι αφορούν εννέα πρώην κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη και είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να βγουν στη δημοσιότητα, κάθε προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποτρέψει την εξέταση του πρώην πρωθυπουργού θα ερμηνευόταν ως σοβαρή παρέμβαση κουκουλώματος του σκανδάλου, για να μην «αγγίξει» η έρευνα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. «Αν τιναχθεί σήμερα στον αέρα η Εξεταστική Επιτροπή, από μια άρνησή μας για εξέταση Σημίτη, και αργότερα αποκαλυφθούν νέα στοιχεία και ονόματα, η κυβέρνηση θα χάσει οριστικά την αξιοπιστία της, σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων», τονίζουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές.

Η… απροθυμία της κυβέρνησης και των βουλευτών της στην Εξεταστική να αποκρούσουν το αίτημα της ΝΔ για κλήτευση Σημίτη φάνηκε και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, την Παρασκευή, όταν ερωτήθηκε σχετικά: «Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι αρμοδιότητα για την κλήση μαρτύρων στις Εξεταστικές Επιτροπές έχουν μόνο οι Εξεταστικές Επιτροπές οι οποίες διερευνούν συγκεκριμένες υποθέσεις. (…) Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών, για όλα τα ζητήματα, ακόμα και εκεί που υπήρχε υπόνοια ότι εμπλέκονται παλιότερα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλη ατιμωρησία»…


Σχολιάστε εδώ