Θέλει να γίνει… Νικ Κλεγκ η Ντόρα

ΑΠΟ τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί ο ακριβής χρόνος εξαγγελίας ίδρυσης νέου κόμματος από την Ντόρας Μπακογιάννη, κίνηση που αναδεικνύεται ως… μονόδρομος -και ύστατη ευκαιρία- στη διακαή επιδίωξή της να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Το ενδεχόμενο η σχετική ανακοίνωση να γίνει εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων -και πάντως πριν από το Συνέδριο της Ν. Δημοκρατίας (τέλος Ιουνίου)- φαίνεται να έχει αυτήν τη στιγμή αποκλεισθεί. Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός ήταν να προχωρήσει στη «μεγάλη κίνηση» μέσα στο 2011, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα στο επιτελείο της γίνονται δεύτερες σκέψεις. Κι αυτό διότι δεν αποκλείουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει επί μακρόν την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και ο Γ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή εντολή, ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο. Ως εκ τούτου, το νεώτερο σενάριο αναφέρει ότι η κ. Μπακογιάννη θα εξαγγείλει την ίδρυση του κόμματος μετά το Συνέδριο της Ν. Δημοκρατίας και πάντως όχι αργότερα από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ούτως ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές, γνωρίζοντας καλά ότι αν χάσει αυτήν την ευκαιρία, η επόμενη θα αργήσει και τότε πιθανότατα θα είναι αργά για την ίδια.

Στις συνομιλίες της με κομματικά στελέχη (έχει πυκνώσει τις επαφές…) η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την εκτίμηση ότι οι αναταράξεις που προκαλούν τόσο η οικονομική κρίση, όσο και οι αποκαλύψεις σε ζητήματα εκτεταμένης διαφθοράς θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργήσουν την ανάγκη ενός νέου φορέα. Παράλληλα υποστηρίζει ότι από τις εκλογές κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, κατά συνέπεια θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων. Μάλιστα φθάνει στο σημείο να προορίζει για τον εαυτό της ρόλο… Νικ Κλεγκ της Ελλάδας.

Ωστόσο, ακόμη και στελέχη που κινούνται στο ευρύτερο περιβάλλον της εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος:

Πρώτον, διότι η κ. Μπακογιάννη είναι ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με τις επιλογές των κυβερνήσεων Καραμανλή, για τις οποίες η κοινή γνώμη έχει χείριστη γνώμη. Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια που καταβάλλει τελευταία να αποστασιοποιηθεί από την περίοδο εκείνη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο μπορεί το κόστος και τη φθορά σε προσωπικό επίπεδο. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να ισχυρισθεί ότι δεν είχε πλήρη γνώση για το τι ακριβώς συνέβαινε στη διάρκεια της πενταετίας, διότι την περίοδο αυτή… ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό! Αναφορά η οποία προκάλεσε θυμηδία και ειρωνικά σχόλια εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, διότι η ίδια «πρωταγωνιστεί» στα πολιτικά πράγματα ολόκληρη την τελευταία εικοσαετία, άρα είναι μέρος του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα και έχει πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Κατ’ επέκταση, ο στόχος της να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να ηγηθεί μιας… αναγεννητικής προσπάθειας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος έως ανέφικτος. Άλλωστε ούτε νέα ούτε άφθαρτη είναι η κ. Μπακογιάννη.

Τρίτον, παράγοντας που θέτει υπό αίρεση το εγχείρημά της είναι το… οικογενειακό «μπαγκράουντ» που κουβαλά και το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης «απέχει» των αμιγώς πολιτικών εξελίξεων, προκειμένου δηλώσεις ή κινήσεις του να μη συνδεθούν με τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς της κ. Μπακογιάννη. Είναι γεγονός άλλωστε ότι σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ενεργοποιεί τα αρνητικά συναισθήματα του ελληνικού λαού.

Υπάρχει κι ένας τέταρτος αστάθμητος παράγοντας, που μπορεί να ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς της. Κι αυτός έχει να κάνει με τις δραματικές αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο της Ζήμενς. Η υπόθεση δείχνει να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιον ή ποιους… «θα πάρει η μπάλα». Τόσο η ίδια όσο και το επιτελείο της παρακολουθούν με αμηχανία όσο και αγωνία όσα έρχονται στο φως (μετά και την ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη). Λογικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη είχε προνομιακές σχέσεις με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, οπότε δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το τι κρύβουν κρυφά ημερολόγια, έγγραφα ή επιστολές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Ζήμενς. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί ότι η γερμανική εταιρεία είχε προμηθεύσει δωρεάν σε μέλη της οικογένειας οικοσκευές, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά. Είναι άραγε μόνον αυτά ή έχουν να φοβούνται κάτι περισσότερο; Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον της έχουν διακινήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την… εκτίμηση ότι είτε «σκοτεινά κέντρα» είτε η Ρηγίλλης θα πλαστογραφήσουν στοιχεία που θα ενοχοποιούν την κ. Μπακογιάννη.

ΤΑ αρχικά σενάρια προέβλεπαν ότι θα προηγηθεί η ίδρυση του νέου κόμματος και θα ακολουθήσουν οι αποχωρήσεις στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο τα πράγματα κινούνται αντίστροφα. Κι αυτό προκειμένου να κατηγορηθεί ότι διασπά τη Νέα Δημοκρατία και γίνει ο… αναπόφευκτος παραλληλισμός με την αποστασία του πατέρα της το 1965. Στο παρασκήνιο ωστόσο ο προσωπικός μηχανισμός της έχει τεθεί σε πλήρη δράση, στην Κρήτη άρχισαν οι παραιτήσεις σε επίπεδο νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες «υπονόμευσαν» συστηματικά τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές. Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και στο συνέδριο, προκειμένου να «τινάξουν στον αέρα» τους σχεδιασμούς του Αντ. Σαμαρά και να δημιουργήσουν σκηνικό κρίσης στη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ