επί του πιεστηρίου

Χαιρόσουν να την ακούς. Τη δική μας πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, το πρωί της Τετάρτης στο Mega. «Αύριο στην Πόλη» πρέπει να είναι το όραμά μας. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη που δεν απελευθερώθηκε. Στα Βαλκάνια όλες τις πόλεις τους τις απελευθέρωσαν. Χίλια χρόνια Μεγαλοσύνης της Ρωμιοσύνης κουβαλάμε. Βαρύ το κλίμα για τους Έλληνες στο εξωτερικό, ακόμη και στη Γαλλία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, όταν όμως έχεις ζήσει την Κατοχή, έχεις ξεπεράσει διχασμό, Εμφύλιο και αυτός ο τόπος είναι όρθιος και η ψυχή του όρθια, είσαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Κι όταν της ζητήθηκε ποια συμβουλή δίνει στους Έλληνες, έδωσε ως απάντηση την ιστορία ενός παιδιού που βρέθηκε σ’ ένα δάσος και χάθηκε. Συνάντησε κάποιον που ερχόταν και τον ρώτησε από πού να πάει. Όχι από κει που έρχομαι, απάντησε. Και ο νοών νοείτω…

Να τους χαιρόμαστε τους φίλους-γείτονές μας Αλβανούς. Για το ευχαριστώ που φτιάξαμε την οικονομία τους, με τη δουλειά που δίνουμε στους δικούς τους που ζουν εδώ και τα χρήματα που κερδίζουν τα στέλνουν στην πατρίδα τους, δώσανε βάση σε τουρκική ναυτική μονάδα. Εδώ είμαστε και θυμηθείτε το. Σε λίγο θα κάνουν… αβλαβείς διελεύσεις-βόλτες στο Ιόνιο, στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο. Νέα φωτιά μάς ανάβουν… Είδες πόσο μας φροντίζει, Γιώργο, ο αγαπητός σου Ταγίπ; Μας φρουρεί γύρω γύρω…

Επί κυβέρνησης ΝΔ παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Τώρα επί ΠΑΣΟΚ το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στο σπίτι του στο Καστρί ξαφνικά… νέκρωσε. «Κάποιος» ειδοποίησε «κάποιον» δικό του στην κυβέρνηση και από κει έφθασε στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου κατέθετε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης και κει του το είπαν. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια, βγήκε έξω, έκανε ένα τηλέφωνο και έμαθε ότι είχε κοπεί κατά λάθος. Κάποιοι μίλησαν για λάθος… εξεπίτηδες. Καλά, παίζουν με το τηλέφωνο του πρωθυπουργού για συντεχνιακούς λόγους; Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις και εκείνοι που έκαναν το «λάθος» και οι προϊστάμενοί τους να τιμωρηθούν; Το λιγότερο δεν έπρεπε να ξηλωθεί η Τεχνική Διεύθυνση; Γιατί ποιος εγγυάται ότι πίσω από το… λάθος δεν είχε στηθεί άλλη ιστορία;

«Ίσως να ήταν ένα μεγάλο λάθος του Μίκη να ανοίξει την πόρτα του… Ίσως να μην έπρεπε και να πει όσα είπε…»

Μένουμε στα λόγια αυτά του Στέφανου Ληναίου για την έκπληξη που και σε μας προκάλεσε η επίσκεψη του Ερντογάν στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, όπου πήγε με τον Παπανδρέου. Έξυπνη η ιδέα των επικοινωνιολόγων του.

Συνυπογράφουμε τη θέση-απάντηση του Στέφανου σε ειρωνικό σχόλιο του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας»:

«Εμείς οι “ακραίοι”, όπως μας αποκαλείτε, σας βεβαιώνουμε ότι όχι μόνο δεν δυσκολεύουμε αλλά παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη φιλία των λαών μας. Και γιʼ αυτό μας συκοφαντούν και μας περιθωριοποιούν. Επειδή θέλουμε αμοιβαία και ταυτόχρονα να λύσουμε τα προβλήματά μας, μόνοι μας, μακριά από οποιαδήποτε «βοήθεια ξένων προστατών». Μακριά από κάθε δημαγωγό σούπερ πατριώτη. Αυτό που θέλει και ο Μίκης, όσα λάθη κι αν κάνει, έστω και από αδυναμία ή από κακή εκτίμηση της στιγμής».

Όταν διώχνουν μια δασκάλα γιατί αγαπάει την πατρίδα της και είναι παθιασμένη με τους μαθητές της και θέλει να τους μεταλαμπαδεύσει την ελληνική παιδεία και το ελληνικό φρόνημα και αντιστέκεται σε μια περιοχή, τη Θράκη μας, που όλοι ξέρουμε τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει και σʼ αυτόν τον εξοβελισμό πρωτοστατεί το τουρκικό προξενείο, τότε για ποιο αύριο μπορεί να μιλάει κανείς για την Ελλάδα μας;

Στη νεαρή δασκάλα, τη Χαρά Νικολοπούλου, χρωστάμε όλοι πολλά! Γιατί πλέον κανένας μας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια, να κάνει τον ανήξερο. Και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας. Εκεί στη Θράκη μια άλλη Κύπρος στήνεται…

Να μην έχουν παράπονο οι πολιτικοί μας ότι μόνον αυτοί τα έκαναν θάλασσα… Τους συναγωνίζονται οι ποδοσφαιροπατέρες. Βούλιαξαν τις ομάδες που κυβερνούσαν. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι πνιγμένες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη. Και αφού ως ικανοί επιχειρηματίες… έσωσαν τις ομάδες τους, τώρα θέλουν να σώσουν την Ελλάδα…

Δεν έχει πάντως και πολλές συμπάθειες ο Τάσος Μαντέλης στην Κεφαλονιά. Είχε διχάσει τη δημοκρατική παράταξη, ακόμη και τον κομματικό πυρήνα του τοπικού ΠΑΣΟΚ, γιατί προωθούσε, ως εκφραστής του Σημίτη, τον εκσυγχρονισμό. Είχε έρθει σε μεγάλη κόντρα με τον αξέχαστο Αντώνη Τρίτση. Στις δημοτικές εκλογές του 1990 επέβαλε υποψήφιο δήμαρχο Αργοστολίου τον Αλέκο Καλαφάτη και λόγω της κόντρας πέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος υποψήφιος της ΝΔ. Ο Καλαφάτης ανήκε στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ και όταν στις εκλογές του ʼ93 εκλέχτηκε βουλευτής, ο Σημίτης τον έκανε υφυπουργό Βιομηχανίας.

***

Φτωχαίνουν
οι επιχειρήσεις
και πλουτίζουν
τα μεγαλοστελέχη τους…
Μια ματιά αν ρίξεις στην αγορά
θα δεις επιχειρήσεις σημαντικές
να έχουν κλείσει και τα επώνυμα διευθυντικά στελέχη τους να έχουν βίλες, κότερα, να ζουν ζωή… χαρισάμενη…

***

Απορία…
Εδώ κι έναν χρόνο πήραν από τον Ζαγοριανό τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Ζήμενς και την ανέθεσαν σε δύο εφέτες – ανακριτές. Μπορούν να μας πουν ποια πρόοδος υπήρξε; Γιατί απʼ ό,τι ξέρουμε δεν είδαμε καμιά απολύτως εξέλιξη. Ο Καραβέλας, άγνωστο πού, κάνει διακοπές και ακόμα η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο, όταν στη Γερμανία μέσα σε λίγους μήνες βγήκαν αποφάσεις.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει απάντηση;

***

Ο… μπατζανάκης…
Ε, κάποια στιγμή επαναστατεί, οργίζεται μʼ αυτά που βλέπει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Είναι ντροπή να βρίσκουν οι ξένοι κλειστά τα μουσεία ή τους αρχαιολογικούς χώρους. Εξίσου ντροπή είναι να λειτουργούν και ο φύλακας,
που είναι και μπατζανάκης κάποιου άλλου μέλους του προσωπικού, να κοιμάται στην καρέκλα», είπε μιλώντας στην «Καθημερινή».
Να ʼταν μόνο αυτά… καλά θα ήταν…


Σχολιάστε εδώ