Ελληνογερμανική σύγκρουση για τα… μάτια του Π. Βουρλούμη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο κ. Βουρλούμης έχει πείσει τους γερμανούς βασικούς μετόχους του ΟΤΕ, που ελέγχουν πλέον τη διοίκηση, να ζητήσουν από την κυβέρνηση την παραμονή του στο κορυφαίο πόστο του Οργανισμού, παρότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την επιθυμία της για την απομάκρυνσή του. Κυβέρνηση και Γερμανοί αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες τις τελικές τους διαπραγματεύσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, καθώς έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση των μετόχων στις 16 Ιουνίου.

Προς το παρόν, από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει προταθεί στους Γερμανούς το πρόσωπο που προκρίνει η Αθήνα για την κορυφαία θέση, ενώ εκτιμάται ότι αν η Deutsche Telekom επιμείνει στην πρότασή της για παραμονή του κ. Βουρλούμη, η μόνη λύση που θα υπάρχει για να γεφυρωθεί το χάσμα θα είναι η προβλεπόμενη από τη συμφωνία μετόχων του 2008 «διαρχία» στον ΟΤΕ. Δηλαδή το Δημόσιο θα υποδείξει τον δικό του υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, που έχει «διακοσμητικές» αρμοδιότητες, και οι Γερμανοί τον διευθύνοντα σύμβουλο, που έχει και την πραγματική ευθύνη διοίκησης του Οργανισμού.

Αυτό το σενάριο δεν είναι επιθυμητό ούτε από την ελληνική, ούτε από τη γερμανική πλευρά, που θεωρούν ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση, όπως και σε τόσες άλλες στο παρελθόν, η διαρχία θα δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ιδιαίτερα αν υποβόσκει μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών μετόχων που θα τους έχουν επιλέξει. Και στην περίπτωση της διαρχίας, πάντως, η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το πρόσωπο που θα υποδειχθεί από την κάθε πλευρά θα πρέπει να έχει και την έγκριση της άλλης.

Πάντως, στην κυβέρνηση προβληματίζονται ιδιαίτερα για την κατάσταση που δημιουργείται στον ΟΤΕ, καθώς εκτιμούν ότι θα έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες η διατήρηση του κ. Βουρλούμη στην κορυφαία θέση, τη στιγμή που αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αν θα παραπεμφθεί τελικά σε δίκη, κατηγορούμενος για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο αρμόδιος Εισαγγελέας πρότεινε να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ο κ. Βουρλούμης, για τη γνωστή υπόθεση των υπερτιμολογημένων συμφωνιών τεχνικής υποστήριξης, που είχαν συναφθεί το 2005 με τη Ζήμενς και την Intracom, από τις οποίες φέρεται να ζημιώθηκε ο ΟΤΕ κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού είχαν υπολογίσει πολύ χαμηλότερα τιμήματα, αλλά με την επιμονή του κ. Βουρλούμη οι υπερτιμολογημένες συμφωνίες τελικά προωθήθηκαν.

Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν συνέχεια των «αμαρτωλών» προγραμματικών της περιόδου Σημίτη και συζητήθηκαν αρκετά και στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι όσα αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή για τον ρόλο του κ. Βουρλούμη δημιουργούν ακόμη σοβαρότερες αμφιβολίες για τη δυνατότητα παραμονής του στον ΟΤΕ.


Σχολιάστε εδώ