Εκπαιδεύσαμε το κοινό στη χαζομάρα!

// Κατά πόσο είστε υπέρ ή κατά με το να κάνουν απεργίες οι δημοσιογράφοι τη στιγμή που συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα που χρειάζονται κάλυψη; Και αυτό το κενό στην πληροφόρηση ποιοι και πώς θα το καλύψουν;
«Το θεωρώ βλακώδες και να το γράψεις έτσι όπως το λέω. Δίνουμε την αίσθηση ότι συμπράττουμε με την κάθε είδους εξουσία και δεν παρουσιάζουμε τα αιτήματα της κοινωνίας. Η δουλειά μας είναι να προβάλλουμε τα γεγονότα. Ήδη ο κόσμος τα έχει πάρει χοντρά με τους δημοσιογράφους που δεν έβγαζαν τόσα χρόνια στη φόρα τον πλουτισμό διάφορων πολιτικών, αν και γνώριζαν… Φτάσαμε τη χώρα στη χρεοκοπία για να βγάλουμε τα σκάνδαλα στον αέρα… Τώρα που η οργή έχει χτυπήσει κόκκινο και θα μας πάρει και εμάς η μπάλα, θυμηθήκαμε ότι η δουλειά μας δεν είναι να πουλάμε cd και dvd, αλλά να κάνουμε μαχητική δημοσιογραφία σαν και αυτή που κάνει ο Μάκης Κουρής».

// Οι πολιτικοί ωστόσο τα έχουν βάλει με τους δημοσιογράφους γιατί ο κόσμος τους προπηλακίζει σε εστιατόρια, δρόμους, αεροδρόμια, πανεπιστήμια… Δημιουργούν τα ΜΜΕ όχλο;
«Οι δημοσιογράφοι έχουν μια ευθύνη: να κριτικάρουν την εξουσία και μάλιστα αυστηρά. Αν οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ως άλλοθι τους δημοσιογράφους για την απαξίωση της πολιτικής, τότε στρουθοκαμηλίζουν… Το ότι ο κόσμος θέλει να κάψει τη Βουλή, αυτό είναι δικό τους έργο και το κατάφεραν μέσα σε μια 15ετία όλοι τους. Ο ξένος Τύπος ήδη επεξεργάζεται σενάριο για “εμφύλια” διαμάχη που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα μετά τα μέτρα του ΔΝΤ -τα οποία ικανοποιούν τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε.- και για επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή μετά την αποπομπή μας από την ευρωζώνη… Ο λαός λοιπόν είναι αγανακτισμένος για τα άδικα μέτρα λιτότητας που του επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και από τους επιχειρηματίες που ποζάρουν ως σωτήρες… Γιατί ξέρουν το πώς οι επιχειρηματίες έκαναν υπάλληλούς τους τους πολιτικούς…».

// Κυκλοφορεί έντονα ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θα σας πάει στα δικαστήρια σχετικά με τα όσα βγάλατε στην επιφάνεια για το σπίτι του στο Κολωνάκι, τα ταξίδια και τα δώρα της χλιδής στο υπουργείο Τουρισμού και τα πολυτελή γραφεία…
«Τα σκάνδαλα βγαίνουν στη φορά όταν ωριμάσουν και όταν έρθουν στοιχεία στα χέρια μας. Έτσι έγινε και με τους κουμπάρους και με το Βατοπέδιο. Ε, λοιπόν, τη στιγμή που ο κόσμος ζει με 700 ευρώ και οι πολιτικοί μας ζητούν να κάνουμε αιματηρές θυσίες, δεν μπορούν κάποιοι υπουργοί και βουλευτές να προκαλούν με τη ζωή τους το δημόσιο βίο. Στο υπουργείο Τουρισμού έγιναν τρομερές σπατάλες. Δεν με νοιάζει αν ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει χρυσά πόμολα στο σπίτι του και τζακούζι στην ταράτσα. Αλλά δεν μπορείς ως υπουργός να κάνεις δώρα πανάκριβες γραβάτες και να κάνεις ταξιδάκια σε πεντάστερα ξενοδοχεία με τους συμβούλους σου… Αυτά είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Και δεν με τρομοκρατούν οι μηνύσεις. Στα δικαστήρια θα ‘ρθουν πολλοί να με υποστηρίξουν. Γέμισε ο βόθρος των τελευταίων ετών και θα βγουν όλες οι ακαθαρσίες έξω από το σκοτάδι… Ό,τι κινήθηκε στα κρυφά, θα βγει στην επιφάνεια. Αυτό που φοβάμαι ότι το ένα στόμα θα ανοίγει μετά το άλλο και θα μας πνίξουν οι ακαθαρσίες. Και όσο δεν τιμωρείται κανένας από αυτούς -οι αλλεπάλληλες εξεταστικές επιτροπές στις οποίες βγαίνουν όλα τα κόμματα λάδι-, ο κόσμος θα εξαγριώνεται. Δεν υπάρχει κοινωνία αν δεν επικρατεί το δίκαιο. Πήρα μια πρωτοβουλία λοιπόν και ζητώ και τη δική σας υποστήριξη. Δικηγόροι και δημοσιογράφοι θα κάνουμε μηνύσεις σ’ αυτούς που έφαγαν τα λεφτά, σ’ αυτούς που έκλεψαν το κράτος και θα κάτσουν στο εδώλιο αυτοί που έφταιξαν για να μπορέσει η κοινωνία να προχωρήσει».

// Ο Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα, έδωσε μάλιστα και συστάσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους για να μη φουντώνουν το κλίμα…
«Ναι, θα μας μάθει και τη δουλειά μας…

Η επίσκεψη του Ερντογάν ήταν για μένα “πολύ λάδι στη φωτιά και τηγανίτα τίποτα”. Για τα θέματα που καίνε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο, τι είπε;».

// Ο Ντομνίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του είπε ότι δεν επέβαλε το ΔΝΤ τα μέτρα λιτότητας και το χρόνο αποπληρωμής στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση… Βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια;
«Πιστεύω ότι, πέρα από ό,τι λέει ο πρόεδρος του ΔΝΤ, δεν γινόταν διαφορετικά. Αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να κάναμε στάση πληρωμών, συντάξεων, θα κατέρρεε η οικονομία. Η Μέρκελ μας κουνάει το δάχτυλο ότι θα κληθούμε από τα γεγονότα να ζητήσουμε οι ίδιοι την έξοδό μας από την Ε.Ε. και να επιστρέψουμε στη δραχμή γιατί από το καταστατικό της Ένωσης κανείς δεν μπορεί να μας διώξει. Θεωρώ ότι η Γερμανία χτυπά την Ελλάδα για να φοβηθούν οι άλλες χώρες και να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους μετά το χτύπημα που δέχθηκε το ευρώ από τους κερδοσκόπους. Πάντως, για να μην τα βάζουμε με τους Γερμανούς ηθελέστα και παθέστα… Τόσα χρόνια κάναμε γλέντια με δανεικά. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε, αλλιώς θα πλύνουμε τα πιάτα!».

// Η Ε.Ε. είναι η Γερμανία;
«Η Γερμανία είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ευρώπη! “Η Γερμανία πάνω από όλα”. Οι εποχές έχουν αλλάξει, χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά οι Γερμανοί δεν θέλουν να ζήσουν με λιγότερα χρήματα. Η Γερμανία μας κάνει τον μπαμπούλα, φωνάζει ότι θα μας διώξει, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια διάταξη, εκτός αν ένα κράτος φύγει από μόνο του. Αλλά βέβαια αν δεν μας δώσουν ξανά δανεικά θα αναγκαστούμε να φύγουμε και θα επιστρέψουμε στη δραχμή; Δεν ξέρω…».

// Στάση χρημάτων, στάση εμπορίου και στην τηλεόραση;
«Η τηλεόραση είναι μια καταβόθρα. Χρειάζεται λεφτά για να παράγει σωστό πρόγραμμα. Φέτος ζήσαμε την πιο άθλια οικονομικά σεζόν. Οι καναλάρχες μας ζητούσαν να σφίξουμε το ζωνάρι και εμείς παράγαμε φθηνό προϊόν. Η χειρότερη περίοδος. Τέθηκε θέμα επιβίωσης».

// Προβλέπονται και λουκέτα;
«Είμαστε 11.000.000 Έλληνες. Να βλέπουν τα 6.000.000 τηλεόραση; Μπορεί αυτό το νούμερο να συντηρήσει επτά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και άλλα χίλια επαρχιακά; Η μόνη λύση είναι η συγχώνευση. Άλλα κανάλια να είναι ψυχαγωγικά, άλλα ενημερωτικά, άλλα επιμορφωτικά».

// Τη σεζόν που φεύγει πώς την είδατε;
«Είμαστε στον πάτο του βαρελιού. Τον έχουμε πατήσει. Είμαι 35 χρόνια στην τηλεόραση και δεν έχω δει περισσότερο σπέρμα. Τώρα φταίμε εμείς ή φταίει ο κόσμος; Το αυγό ή η κότα; Θα σας πω ένα δικό μου παράδειγμα. Κάνω στην εκπομπή “Αθέατος κόσμος” ένα θέμα για τους Έλληνες πιλότους, για τη Θράκη και τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Και παίζω κατά τη μια και μια συνέντευξη που είχα πάρει παλιά στον Τόλη και την Άντζελα. Σας πληροφορώ ότι τι κι αν έλεγα ότι με τον ορυκτό μας πλούτο θα ξεφύγουμε από την κρίση, ο κόσμος γύρισε και μ’ άκουσε -κάναμε 30% τηλεθέαση- τα μεσάνυχτα, όταν έπαιξα το βίντεο με τον Βοσκόπουλο και την Γκερέκου. Τέλος είπα μέσα μου. ΟΚ, αυτό θέλουμε οι Έλληνες. Κουτσομπολιό, σεξ, σπέρμα, κλειδαρότρυπα. Η Θράκη θέλει να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί. Παίξε Βοσκόπουλο και έρωτα… Εκπαιδεύσαμε το κοινό στη χαζομάρα, τι να πω, που δεν αντέχει να μάθει κάτι περισσότερο από την Τζούλια μήπως και κουραστεί ο εγκέφαλος; Το 1981 βάζαμε στην ΕΡΤ ένα θέμα με αίμα και ξεσηκωνόταν η πλάση. Τώρα τους βάζεις το πιο ακραίο και δεν μιλάει κανείς…».

// Πώς βλέπετε το ρόλο των τηλεκριτικών;
«Στις εφημερίδες οι τηλεκριτικοί βγάζουν το ψωμί τους υποστηρίζοντας το μαγαζί τους. Είναι χωρισμένοι ανάλογα με τα συμφέροντα των καναλιών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι εκδότες είναι και καναλάρχες. Οι τηλεκριτικοί βγάζουν το μεροκάματό τους εις βάρος των άλλων ανθρώπων ανόητα…».

// Με την τηλεθέαση πώς τα πάτε;
«Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους; Κάνω 35 χρόνια τηλεόραση. Από τα νούμερα κρατιόμαστε ή δεν κρατιόμαστε στη δουλειά. Δεν είμαι κυνηγός αυτών των αριθμών, αλλά τα παρακολουθώ για να διορθώνομαι. Όταν διολισθαίνω στο κίτρινο, το κραυγαλέο, το χυδαίο για να γίνω παραγωγός υψηλής τηλεθέασης, τα βάζω με εμένα που πούλησα την ψυχή μου. Βρίσκομαι πλέον σε μια ηλικία που έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Ναι, έχω κάνει τηλεοπτικά εγκλήματα. Έχω κυνηγήσει οικογένειες, τις εξέθεσα, τους έκανα κακό. Έχω κάνει λάθη, αλλά τα διόρθωσα».

// Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κάνει τον τηλε-εισαγγελέα;
«Ναι, βέβαια. Να σηκώνω το δάχτυλο, να δικάζω τον άλλον, να γίνομαι διώκτης, να μπαίνω στα σπίτια και να τα αναστατώνω. Αλλά αυτή δεν ήταν η δουλειά μου. Ο δημοσιογράφος βγάζει ένα σκάνδαλο στη φόρα μετά από έρευνα. Τον υπαίτιο θα τον δικάσει η δικαιοσύνη».

// Μου κάνει εντύπωση που μου λέτε φόρα παρτίδα τα τρωτά σας…
«Γιατί; Εγώ είχα δάσκαλο τον Γιάννη Καψή. Ξέρετε τι μου είχε πει ο Καψής στα 18 μου; Να κάνω έντιμα τη δουλειά μου για να μπορώ να κοιτάω στα μάτια το γιο μου. Να μην έχει να πει κανείς ότι με λάδωσε. Ποιος μπορεί να πει μετά από τόσα χρόνια “Χαρδαβέλλα, τα τσέπωσες;”».

// Και του χρόνου στο ALTER;
«Ναι. Κάθε χρόνο ανανεώνω το συμβόλαιό μου και για τις δυο εκπομπές. Εδώ και μια δεκαετία περνάω καλά σ’ αυτό το κανάλι».

// Για να αποχωρήσετε από την τηλεόραση είστε έτοιμος ψυχικά;
«Είμαι πανέτοιμος. Γιατί ποτέ δεν έγινε η τηλεόραση η ύπαρξη της ζωή μου. Το κέντρο της ζωής μου είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η θάλασσα. Αρρωσταίνουν όταν φεύγουν από τα φώτα οι άνθρωποι που ζουν για την τηλεόραση. Εγώ νιώθω σαν τον ηθοποιό. Είμαι στο θέατρο, υπάρχω στο σανίδι όσο με θέλει ο κόσμος. Ο κόσμος μετά από τόσα χρόνια στην τηλεόραση θα μου είχε δείξει την έξοδο. Παράλληλα, θέλω να βγάλω νέα παιδιά στη δουλειά σαν δάσκαλος. Αυτό πρέπει να είναι μέριμνα όλων των παλαιότερων… Η συνέχειά μας».

// Πότε πρέπει κάποιος να φεύγει από την τηλεόραση;
«Όταν δεν έχει δυνάμεις. Και η προσφορά δεν είναι θέμα ηλικίας. Στην Ευρώπη και στην Αμερική βλέπουμε ακόμη και παρουσιαστές πάνω από τα 65. Είναι απάνθρωπο αυτό που έκαναν στη Ρούλα. Κανιβαλισμός. Ευτυχώς που οι κανίβαλοι στην Ελλάδα βάζουν και την υπογραφή τους και τους ξέρουμε. Η Ρούλα για μένα, ωστόσο, θα έπρεπε να είχε κάνει μετάβαση σ’ ένα καινούργιο τηλεοπτικό προϊόν… Από τους χορούς και τα τραγούδια του “Μπράβο” σε μια πιο ανθρώπινη εκπομπή στιλ Όπρα. Είχε κολλήσει στο τρα-λα-λα… Η Ρούλα έχει την ωριμότητα για δημοσιογραφική εκπομπή. Το ίδιο λάθος κάνει και η Ελένη Μενεγάκη. Δεν θέλουμε από την Ελένη το μίνι της 25χρονης, αλλά αυτή τη γλυκύτητα που έχει ως άνθρωπος σε μια εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου. Έχει την εμπειρία. Ξέρετε πόσες εκπομπές έχω κάνει στην τηλεόραση; Πάνω από 12 και όλες διαφορετικές μεταξύ τους».

// Τα blogs τα διαβάζετε;
«Τα blogs είναι πολύ χρήσιμα, απλά να ξέρεις ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που τα έχουν. Για να ξέρεις να κάνεις διπλή ανάγνωση. Τα blogs μπορούν όμως και να καταστρέψουν ανθρώπους από όσα κακεντρεχή γράφουν ανυπόγραφα. Αλλά το θέμα δεν είναι να ξεκινήσουμε τις αγωγές. Ο Τύπος ματώνει από αυτό το απαράδεκτο σπορ».


Σχολιάστε εδώ