ΕΔΟΕΑΠ: Παρόντες από 9.300 μόλις 648!

Από τα 9.300 μέλη-μετόχους, προσήλθαν μόνο 648 αντί των 930, που έπρεπε για να υπάρξει πλήρης απαρτία. Δηλαδή απογοήτευση, αφού τα θέματα του ΕΔΟΕΑΠ ενδιαφέρουν όλους τους ασφαλισμένους. Η νέα ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ θα συνέλθει σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Καταστατικό. Στην απλή αυτή συγκέντρωση η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου έκανε ενημέρωση για το Ασφαλιστικό και διαβεβαίωσε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να ενοποιηθεί ο Οργανισμός.

Η ενοποίηση όμως, σύμφωνα με το σχέδιο του Ασφαλιστικού, θα περιλάβει το ΕΤΑΠ/ΜΜΕ αφού η κυβέρνηση θα προβεί σε ενοποίηση και δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης.

Υπάρχει, είπε, μείωση του αγγελιοσήμου κατά 13% και αύξηση των δαπανών υγείας κατά 14%, δηλαδή υπάρχει μείωση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ κατά 27%.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν αποθεματικά 246 εκατομμυρίων ευρώ αλλά τα έσοδα του Οργανισμού μειώνονται. Για το 2009 υπήρχαν εισπράξεις 60 εκατ. ευρώ και έξοδα 58 εκατ. ευρώ. Πρέπει να υπάρξει περιστολή των εξόδων, όπως διευκρίνισε, ώστε να διαθέτουμε πλεόνασμα τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, για να είναι βιώσιμος ο οργανισμός.

Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, σύμβουλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κατηγόρησε την πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΔΕΑΠ για αμέλεια να ασκήσουν αγωγές κατά των εταιρειών που δεν κατέβαλαν το αγγελιόσημο το 2006. Ο σύμβουλος του ΕΣΟΕΑΠ Αργύρης Δεμερτζής απάντησε ότι ο Οργανισμός έχει προσφύγει δικαστικώς και ότι τα χρήματα του αγγελιοσήμου βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μίλησαν ακόμα ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος επιτέθηκε στην πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου για το θέμα του Δημήτρη Καπράνου (δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ).

Ο συνάδελφος Γιώργος Σαββίδης έκανε έκκληση για ενότητα και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν η πρόεδρος ανέφερε ότι οι παριστάμενοι συνάδελφοι θα υποβάλουν μόνο ερωτήσεις και δεν θα εκφράσουν απόψεις ή δεν θα ασκήσουν κριτική. Τελικώς η διαδικασία συνεχίστηκε με μια παρέμβαση του «Ασύνταχτου Τύπου» που σήκωσε μπροστά από το προεδρείο μεγάλο πανό με τη φράση «Ασφα – ληστρική τρομοκρατία».

Τελικώς το μόνο ουσιαστικό ερώτημα το έθεσε νεαρή συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη. «Μας λέτε ότι τα οικονομικά μέτρα, το Ασφαλιστικό, οι αποφάσεις της τρόικας, του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης αλλάζουν από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα. Τι κάνουμε λοιπόν, τι κάνετε εσείς, τι κάνουμε όλοι μας; Θα έχω αύριο δουλειά, θα πάρω σύνταξη, θα ζήσω;»

Ένα και μοναδικό ερώτημα που ανέβασε το επίπεδο της όλης συνάντησης και έδωσε το στίγμα των νέων αγώνων μας. Το θέμα δεν είναι μόνο τι θα γίνει με το ΕΤΑΠ/ΜΜΕ ή τον ΕΔΟΕΑΠ. Το θέμα είναι τι θα γίνει με όλους τους εργαζόμενους αυτού του τόπου και ποιες δυνάμεις θα αντιτάξουμε απέναντι στο δίλημμα: λαιμητόμος ή ηλεκτρική καρέκλα;

Ανατροπή στις συντάξεις

Πλήρη ανατροπή στις συντάξεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφων, υπαλλήλων Τύπου κ.λπ.) όπως και των άλλων ταμείων κύριας ασφάλισης επέφερε η κυβέρνηση με νόμους που φέρνει στη Βουλή και ψηφίζει «με ρυθμό πολυβόλου» (διαδικασία του κατεπείγοντος).

Δεν θα χορηγηθεί καμία αύξηση στις συντάξεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθ’ όλη την περίοδο του προγράμματος (2010 – 2013).

Προσοχή: Δεν περικόπτονται τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας) του ΕΔΟΕΑΠ και ούτε επιβάλλεται ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ. Όπως είναι γνωστό, από φέτος (2010) ο ΕΔΟΕΑΠ περιέκοψε αυτοβούλως το επίδομα διακοπών των 400 ευρώ (δεν πρόκειται για το επίδομα αδείας).

Σοφία Μαλτέζου
Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ