Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης και τα σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του κοινοτικού Νότου (Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία – Πορτογαλία) βυθίζουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν. Καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα διογκώνονται και επεκτείνονται και οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση, είναι μηδαμινές άρχισαν να διαφαίνονται σοβαροί κίνδυνοι εξασθένησης του ευρώ. Η δημοσιονομική κρίση έχει προκαλέσει εξαφάνιση της δυναμικής της ανάπτυξης. Και αρχίζει να διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος μιας γενικότερης οικονομικής κρίσης. Που θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Αυτούς τους κινδύνους επεσήμανε σε πρόσφατη ομιλία της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα και πρώην πρόεδρος της FED Πολ Βόλκερ διατύπωσε φόβους για διάλυση της Ευρωζώνης και επάνοδο των κρατών της στα εθνικά τους νομίσματα. Πάντως πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς προβλέπουν ότι εάν τα προβλήματα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης δεν επιλυθούν έγκαιρα, η κατολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ θα συνεχιστεί και γρήγορα, μέσα στην επόμενη χρονιά, η σχέση ευρώ / δολάριο θα φτάσει στο 1 προς 1. Κι αυτό θα είναι γεγονός που θα προκαλέσει γενική αναστάτωση στη διεθνή οικονομία.

2 Στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα επικράτησαν ισχυρές πτωτικές τάσεις στις τιμές, κυρίως των μετάλλων και των πρώτων γεωργικών υλών, αλλά και των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων. Το αρνητικό αυτό κλίμα επηρέασε ανάλογα και την τιμή του χρυσού, την οποία πίεσε προς τα κάτω. Η δημοσιονομική κρίση είχε προκαλέσει έντονη ζήτηση χρυσού, η τιμή του οποίου στις αρχές Μαΐου έφτασε στα 1.249,50 δολάρια / ουγκιά. Όμως και ο χρυσός, αν και αποτελεί το πλέον προσφιλές διαχρονικό επενδυτικό καταφύγιο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο κύμα ρευστοποιήσεων που προκάλεσε την πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια αξιών και εμπορευμάτων. Έτσι, ενώ στις πρώτες μέρες του Μαΐου οι επενδυτές έδιναν αγώνα για να εξασφαλίσουν μερικές ουγκιές χρυσού, βλέποντας τον πανικό ρευστοποιήσεων και το κατρακύλισμα των άλλων μετάλλων, έσπευσαν σε πωλήσεις χρυσού για να εξασφαλίσουν κέρδη πριν οι τιμές μειωθούν. Οι προβλέψεις των ειδικών αναλυτών είναι ότι το κλίμα αβεβαιότητας καθόσον αφορά την τιμή του χρυσού γρήγορα θα ξεπεραστεί και η τιμή θα επανέλθει στα επίπεδα των 1.250 δολαρίων / ουγκιά. Ο χρυσός επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο ως σταθερό επενδυτικό αγαθό. Οι περισσότεροι αναλυτές που παρακολουθούν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια πιστεύουν ότι ο πανικός που κυριάρχησε στα χρηματιστήρια και κορυφώθηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου είχε αφετηρία τις διαδόσεις για κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και των ΗΠΑ (11% του ΑΕΠ για φέτος) και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών θα οδηγήσουν σε λιτότητα και σε σημαντική μείωση της ζήτησης αγαθών σε διεθνή κλίμακα.

3 Ασφαλώς θα θυμάστε τις χαριτωμένες θυγατέρες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τρόφιμες της διαβόητης Wall Street. Πρόκειται για τις αμαρτωλές τράπεζες-λησταρχεία Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan Chase και Citigroup. Αφού μέχρι το 2007 θησαύρισαν πουλώντας σε όλον τον πλανήτη «τοξικά τραπεζικά προϊόντα», προκάλεσαν τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και οι ίδιες έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Αφού έφαγαν τα λεφτά των επενδυτών, μετά σαν τα κοράκια κατασπάραξαν και το δημόσιο χρήμα, δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων. Εκμεταλλεύτηκαν τη διαφθορά του Μπους και την απειρία του Ομπάμα. Με ενέσεις τόνωσης από τον κρατικό κορβανά διασώθηκαν. Και τώρα θησαυρίζουν και πάλι, δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, παίζοντας παιγνίδια με τα ομόλογα των κρατών που δανείστηκαν για να τις σώσουν από την οικονομική καταστροφή. Φέτος τα έσοδα των αιμοβόρων αυτών κορασίδων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έφτασαν στο α΄ τρίμηνο στα 78,7 δισ. δολάρια. Σε μια περίοδο που ο δανεισμός των κρατών έχει καταστεί προβληματικός και τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν. Τώρα εκμεταλλεύονται τα οικονομικά προβλήματα του δημοσιονομικού τομέα. Και επιδιώκουν να καταστρέψουν οικονομίες ολόκληρες. Ας πρόσεχαν οι ηγέτες των κρατών. Η απάτη έχει μολύνει τους πάντες και τα πάντα. Έλεος!


Σχολιάστε εδώ