Βγάζει «κόκκινες κάρτες» Σαμαράς

Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος, και ενώ το πολιτικό σκηνικό συγκλονίζεται από τη «δραματική ομολογία» του Τ. Μαντέλη, ο κ. Σαμαράς έδειξε -με εκκωφαντικό μάλιστα τρόπο- την πόρτα της εξόδου σε δύο ακόμη κορυφαία στελέχη της περιόδου Καραμανλή (Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη), θέλοντας έτσι να στείλει ένα διπλό μήνυμα πρώτον προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι παραμένει πιστός στη διακήρυξή του για «αυτοκάθαρση» (ανεξαρτήτως ονομάτων), αλλά και προς την κοινωνία: ότι αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που σιωπά η συγκαλύπτει τις ευθύνες στελεχών του, ο ίδιος «στέλνει σπίτι» τους τα αντίστοιχα δικά του στελέχη.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Σαμαρά προκάλεσε αίσθηση, καθώς πέραν των άλλων αφήνει έκθετα τα συγκεκριμένα στελέχη σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διαβούν και την πόρτα της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Εκεί αποδίδεται και η οργισμένη αντίδραση ενός εκ των δύο, του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος δεν περιορίσθηκε να πει ότι δεν ζήτησε από κανέναν να απολογηθεί για λογαριασμό του. Προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, διατυπώνοντας αιχμές προσωπικά για τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Η κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να κατονομάσει τον κ. Ρουσόπουλο αποτέλεσε αντικείμενο σχολίων, καθώς την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει στενή συνεργασία. Τους… ένωνε και το μίσος για την Ντόρα. Επιπλέον ο κ. Ρουσόπουλος υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και εύκολα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ως «χτύπημα» κατά του τέως πρωθυπουργού. Προς τούτο και ορισμένοι βουλευτές διατύπωναν την άποψη ότι ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς να είχε συνομιλήσει νωρίτερα με τον κ. Καραμανλή και να είχε πάρει το «πράσινο φως». Άλλωστε οι σχέσεις Καραμανλή – Ρουσόπουλου δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Ως προς τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό, η Ρηγίλλης αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα πρωτοσέλιδα («Διώξτε τον Καραμανλή») και παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά, που προτρέπουν ωστόσο τον κ. Καραμανλή να μιλήσει, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το αίτημα της βάσης του κόμματος.

Σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η οργή των πολιτών έχει φθάσει σε οριακό σημείο και αν τα κόμματα θέλουν να διασωθούν θα πρέπει να πάρουν δραματικές αποφάσεις». Ότι πλέον κανείς δεν πρόκειται να πειστεί με δικαιολογίες και να παρασυρθεί από τις ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας που… ευδοκιμούσαν μέχρι πρότινος. Στη Ρηγίλλης αντιλαμβάνονται ότι οι υποθέσεις διαφθοράς ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο πολιτικό σκηνικό και ότι μπορούν να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις (και) σε κοινωνικό επίπεδο, για τον λόγο αυτό και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες «κάθαρσης». Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το συνέδριο ο κ. Σαμαράς θα δείξει «κόκκινη κάρτα» σε αρκετά ακόμη στελέχη (πρώην υπουργούς) που το όνομά τους ενεπλάκη σε υποθέσεις που αναδύουν «οσμή σκανδάλου». «Δεν θα απολογούμαι για το χθες. Όποιος έβλαψε την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας» ήταν άλλωστε οι χαρακτηριστικές φράσεις του. Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι από την άλλη δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα, ότι θα προστατεύσει όσους δεν έχουν ευθύνες από τυχόν «επιθέσεις», εννοώντας προφανώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Κομβικό σημείο για το μέλλον της παράταξης αποτελεί κατά κοινή ομολογία το συνέδριο του Ιουνίου, με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ευθέως ότι την επομένη «η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα άλλο κόμμα». Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του προαναγγέλλουν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει αμέσως μετά το συνέδριο, οι οποίες θα είναι τέτοιας εμβέλειας που θα αλλάξουν τόσο την εικόνα, όσο και την πορεία της παράταξης, επαναφέροντας στο προσκήνιο με έμμεσο τρόπο τα σενάρια για αλλαγή ονόματος και εμβλήματος. Στη διάρκεια του συνεδρίου πάντως θα προωθηθούν οι αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές ώστε το κόμμα να λειτουργεί σε νέες βάσεις και, το κυριώτερο, να δρα ως συμπαγής ομάδα, απαλλαγμένο από προσωπικές στρατηγικές και επιμέρους φιλοδοξίες. Προς το παρόν η προσοχή της Ρηγίλλης είναι στραμμένη στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές δίνοντας μεγάλη σημασία αφενός στον βαθμό συμμετοχής των μελών του κόμματος και αφετέρου στις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν από την «υπονομευτική τακτική» του μηχανισμού της Ντ. Μπακογιάννη.


Σχολιάστε εδώ