ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ Ο «ΑΤΤΙΛΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΡΟΥΘΟΥΝΙ

Ευθύνες
στους Ελληνοκυπρίους
Η θέση αυτή ήταν τμήμα απάντησης του τούρκου αξιωματούχου προς τον κύπριο ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος επισήμανε στον κ. Μπαγίς ότι το κλειδί της λύσης και του ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Εάν, παρατήρησε ο κύπριος ευρωβουλευτής, η Τουρκία πάρει τον στρατό της από την Κύπρο, τότε και το κεφάλαιο της ενέργειας θα ανοίξει και λύση θα προκύψει και η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην ΕΕ θα προχωρήσει.
Εάν υπάρχουν ακόμη τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, είπε ο τούρκος υπουργός, αυτό οφείλεται στο «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, και πρόσθεσε ότι εκτός από τα στρατεύματα της χώρας του, βρίσκονται στο νησί ελληνικά και βρετανικά στρατεύματα. Για την εξεύρεση λύσης ισχυρίστηκε ότι είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη. Η Άγκυρα, τόνισε, έπραξε το παν προς αυτήν την κατεύθυνση με το Σχέδιο Ανάν. Εάν, είπε, δεν μπορούν να ζήσουν μαζί το 75% των κατοίκων του νησιού με το 25%, δεν ευθύνεται η Τουρκία, αλλά αυτοί που είπαν «όχι» στο Σχέδιο Ανάν.
Οι «παράλογοι»
Την ίδια προκλητική στάση τήρησε ο κ. Μπαγίς και στο θέμα της ενέργειας. Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο γιατί η Τουρκία δεν υπογράφει τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, απάντησε ότι η συνθήκη είναι ασαφής και χαρακτήρισε παράλογες τις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θέτει βέτο επί του εν λόγω τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου! Ως γνωστόν η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο επί του κεφαλαίου της ενέργειας επειδή τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν πολιτικά σκάφη που διενεργούν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με σκοπό την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Σχολιάστε εδώ