άλλες τυπολογίες

•Κείμενο συμφωνίας υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στη «Veto» με το οποίο αποδέχονται τη μείωση κατά 10% των αποδοχών τους στα ποσά που είχαν συμφωνήσει αρχικά. Η μείωση αφορά τα ποσά που έδωσε η εφημερίδα πάνω από το όριο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ για τα στελέχη η μείωση είναι της τάξεως του 20%.
•Θα επανεκτιμήσει η ΕΡΤ τα αποτελέσματα της Eurovision μετά τη χθεσινή βραδιά και θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Το φετινό κόστος συμμετοχής κρίθηκε χαμηλό, όμως -όπως επισημάνθηκε- δεν έγινε καμία κρούση από τη διαφημιστική αγορά και δεν έκλεισαν συμφωνίες με κάποιον χορηγό για να αναλάβει το κόστος.
•Ενημέρωση από τη Βουλή για τις καταγγελίες Βερελή θα ζητήσει η ΕΣΗΕΑ. Ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει ότι εξήντα δημοσιογράφοι βρίσκονται στους λογαριασμούς της Siemens. Προς το παρόν πάντως στη Βουλή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχουν κατατεθειμένα σχετικά στοιχεία.
•Μία ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς ανακοινώσεις για τις διοικήσεις τριών φορέων, παρότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Ο λόγος για τον πρόεδρο – γενικό διευθυντή του ΑΠΕ, τη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 και το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Ειδικά στο ΑΠΕ, με το «πηγαινέλα» επί… επτά μήνες των αρμοδιοτήτων του μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, χάθηκε η μπάλα… Έτσι, με… ρυθμούς ΠΑΣΟΚ, για να πάνε οι αρμοδιότητες από το ένα υπουργείο στο άλλο απαιτήθηκαν περισσότερες από… σαράντα ημέρες. Αποτέλεσμα; Την «πλήρωσαν» οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ, που θα καθυστερήσουν να πληρωθούν. Ας μην ξαναγίνει τουλάχιστον.

***

Κουίζ: Υπάρχουν συμβασιούχοι στις ειδήσεις της ΕΡΤ, οι οποίοι εργάζονται και σε ιδιωτικά Μέσα και δίνουν ρεπορτάζ κάθε δίμηνο, που θέλουν να μονιμοποιηθούν;

***

Το ποσόν των 12.000 ευρώ στοιχίζουν στην ΕΣΗΕΑ τα ταξίδια «εκπροσώπησης» εκσυγχρονιστή δημοσιογράφου σε διάφορες χώρες τα τελευταία χρόνια. Εμφανίστηκε λογαριασμός κινητού τηλεφώνου που έφτανε τα 4.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο πρόσωπο, που δεν είναι εκλεγμένο, ελάμβανε και επίδομα εκτός έδρας πέρα από τα έξοδα κίνησης. Ο συγκεκριμένος είναι υποψήφιος για διευθυντική θέση κρατικού ΜΜΕ.

***

ξΔεν υπάρχει περίπτωση πώλησης του συγκροτήματος ΔΙΑΣ στην Κύπρο δηλώνουν οι στενοί συνεργάτες του Κ. Χατζηκωστή. Η σχετική φημολογία θέλει να υπάρχουν συζητήσεις με την πλευρά του Π. Κυριακίδη.
RΣυνάντηση του μελλοντικού προέδρου της ΕΡΤ Θ. Παπαγεωργίου με τους Π. Σόμπολο, Ν. Νταουντάκη και Α. Νταβανέλλο την περασμένη
εβδομάδα. Το ρεπορτάζ της στήλης δείχνει να επιβεβαιώνεται, καθώς εκτός ΕΡΤ θα βρεθεί αρχικά το 30% των συμβασιούχων, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να υπάρξουν περικοπές που θα φτάσουν στο 50%. Στόχος, όπως διαφαίνεται, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο status στο θέμα των συμβασιούχων, με την άνοδο προσώπων που θα επιλεγούν από το νέο καθεστώς διοίκησης και πρόβλεψη για 8μηνη εργασία και 4μηνη διακοπή. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις που συζητούνται για το υπόλοιπο προσωπικό φτάνουν στο 3,5%, όταν οι μειώσεις είναι ήδη στο 7%.
ξΑπεργία την Πέμπτη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΣΗΕΑ θα συμμετάσχει στην απεργία για το Ασφαλιστικό που έχει προτείνει η ΠΟΕΣΥ.

***

RΚλείνει η «Σφήνα», αδιέξοδο για την «Espresso Κύπρου». Το βράδυ της Πέμπτης η διοίκηση του
Ομίλου ΝΕΠ Εκδόσεις αποφάσισε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της εφημερίδας, προφανώς
εξαιτίας του κόστους λειτουργίας της, χωρίς να προσδιορίσει τι θα κάνει με τους εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό να αναστείλει την έκδοσή της η «Espresso Κύπρου», η οποία κυκλοφορεί κάθε Κυριακή στη Μεγαλόνησο. Την ίδια ώρα, ο Όμιλος ΝΕΠ προχωράει στη δημιουργία ιντερνετικού πόρταλ το προσεχές διάστημα, το οποίο θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και θα ενταχθούν σε αυτό και όλα τα σάιτ των ΜΜΕ του ομίλου, δηλαδή της «Espresso», του Flash, της «Ισοτιμίας», το καθένα από τα οποία θα συνεισφέρει τη δική του ειδησεογραφία στο γενικό πόρταλ του ομίλου.

***

Θα έχουμε σύντομα αλλαγή διεύθυνσης σε εφημερίδα του κεντροδεξιού χώρου; Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα δίνει το χρίσμα σε δημοσιογράφο, με αποστολή να αναλάβει τα ηνία της εφημερίδας.

***

Έλεγχο στα οικονομικά στελέχους ΔΕΚΟ για την υπόθεση της Ζήμενς φαίνεται να κάνει, σε ανώτατο επίπεδο, η κυβέρνηση.
Έχει ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της εταιρείας.

***

•Περικοπές και μειώσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες και στο Mega; Το ζήτημα συζητείται αυτήν την περίοδο και σύμφωνα με ένα σενάριο θα γίνουν περικοπές στους συνεργάτες που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις ενημερωτικές εκπομπές. Η καμπάνα βασικά χτυπάει για την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή και γι’ αυτήν του Σαββατοκύριακου. Προσπάθεια μείωσης του κόστους γίνεται και στις άλλες ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού.

***

ξΤρεις υποτροφίες για νέους δημοσιογράφους στη μνήμη τού επί δεκαετίες εκδότη της «Ελευθερίας» της Λάρισας Παναγιώτη Δημητρακόπουλου προσφέρει η εκδότρια – διευθύντρια Δανάη Δημητρακοπούλου. Η επιλογή θα γίνει από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπρόσωπο της εφημερίδας, του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Τετάρτη 2 Ιουνίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.creteww.net και να αποστείλουν το βιογραφικό τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση [email protected] ή στο τηλεομοιότυπο 28250-71371. Οι επιλεχθέντες θα παρακολουθήσουν το διεθνές δημοσιογραφικό πρόγραμμα Crete Writing Workshop, το οποίο θα διεξαχθεί στο νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (www.rpi.gr) στα Χανιά της Κρήτης μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου.

***

RΜε απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου συγκροτείται στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αρμόδιο για όλο το προσωπικό του Ταμείου. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τρεις μόνιμους υπαλλήλους με βαθμό Α΄ που υπηρετούν στον Νομό Αττικής και δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων με βαθμό
Α΄ με τους αναπληρωτές τους. Εισηγητής στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ορίζεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικού του
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, με αναπληρωτή τον προϊστάμενο τμήματος που χειρίζεται θέματα προσωπικού της συγκεκριμένης Διεύθυνσης.
RΜε σαμπάνιες γιόρτασαν τη «νίκη» τους στον διαγωνισμό του ΟΤΕ, ύψους 72 εκατ. ευρώ, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι στην Bold Ogilvy και στην FCB Γνώμη.
RΟι εταιρείες Karamella και Ashley and Holmes κατέθεσαν προσφορά για το πρόγραμμα επικοινωνίας της ΕΡΤ με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
RΑγνοείται η τύχη του ΠΔ για τη διαφήμιση που επιτρέπει την «τοποθέτηση προϊόντος». Το σχετικό σχέδιο κατατέθηκε εγκαίρως και η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω και από την πίεση των ιδιωτών, υιοθέτησε τη λιτή, χωρίς άλλες παρεμβάσεις για τα ΜΜΕ εκδοχή του. Θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από τον περασμένο Δεκέμβριο, και μάλιστα οι διατάξεις του, που προβλέπουν για παράδειγμα την αναφορά κάποιου προϊόντος σε ένα σίριαλ, θα ενίσχυαν κατά πολύ τη φθίνουσα διαφημιστική δαπάνη.
RΈνα νέο περιοδικό με τίτλο «Special Life» κυκλοφορεί στα περίπτερα από την εταιρεία Joy, με τέσσερις εκδόσεις τον χρόνο. Στόχος του είναι να καλύψει τις πληθυσμιακές ομάδες που πάσχουν από αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
RΕιδικό περιοδικό-αφιέρωμα στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής με τίτλο «Μουντιάλ 2010» κυκλοφόρησε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιώργος Μαραφής, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ελλάδος, οι πόλεις όπου θα γίνουν οι αγώνες, τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις συναντήσεις και γενικά ό,τι έχει σχέση με το σπουδαίο αυτό γεγονός, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων για έναν μήνα. Το «Μουντιάλ 2010» μπορούν να το προμηθευτούν οι φίλαθλοι από τα περίπτερα και τους εφημεριδοπώλες όλης της χώρας.

***

RΗ παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σταθμών επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που κατέθεσε η ΕΕΤΤ στην Έκθεση Πεπραγμένων της για το 2009. Όπως δηλώνεται, ελέγχθηκαν 56 περιπτώσεις «παράτυπης» εκπομπής σήματος και επιβλήθηκαν 54 συστάσεις και 2 πρόστιμα. Παράλληλα, η ΕΕΤΤ δέχθηκε πέρυσι 1.250 καταγγελίες για παρεμβολές, παράνομες εκπομπές και εγκαταστάσεις, από τις οποίες έγινε έλεγχος σε 819 υποθέσεις. Οι 468 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς (58 στην Αττική, 49 στη Θεσσαλονίκη και 361 στην περιφέρεια), οι 252 τηλεοπτικούς σταθμούς (55 στην Αττική, 39 στη Θεσσαλονίκη και 158 στην περιφέρεια) και οι 99 κεραίες και κέντρα εκπομπής (23 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 66 στην περιφέρεια). Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στέλνει τα κέρδη της στον κρατικό προϋπολογισμό και, σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2009, αυτόν τον μήνα θα παραδώσει στο κράτος συνολικά 71,2 εκατ. ευρώ για τη διετία 2008-2009. Τα έσοδα της ΕΕΤΤ προέρχονται από τα πρόστιμα που επιβάλλει και, σύμφωνα με τον νόμο, το 80% αποδίδεται κάθε δύο χρόνια στον κρατικό προϋπολογισμό.

***

ξΣυμπληρώθηκαν επτά μήνες χωρίς η Βουλή να έχει γνωμοδοτήσει για το ΕΣΡ! Η θητεία τριών μελών της Αρχής, της Ίριδος Αυδή – Καλκάνη, του Κωνσταντίνου Τσουράκη και του αντιπροέδρου Νέστορα Κουράκη, έληξε στις 25
Οκτωβρίου 2009, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος άφησε τον χρόνο να κυλήσει, όπως συνέβη και επί διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Θυμίζουμε ότι τα μέλη του ΕΣΡ διορίστηκαν τον Μάιο του 2002 με τετραετή θητεία και η νέα απόφαση για 4 μέλη του δημοσιεύτηκε με… 20 μήνες καθυστέρηση, τον Φεβρουάριο του 2008. Ορισμένα μάλιστα από τα μέλη της Αρχής, όπως ο πρόεδρος, θα συμπληρώσουν μέχρι το τέλος της θητείας τους, το 2010, σχεδόν δέκα χρόνια στο ΕΣΡ, όταν η μέγιστη θητεία είναι δύο τετραετίες. Το Δʼ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε πρόσφατα ότι υπερισχύει η ανάγκη να μη μένουν
ανέλεγκτα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, επιτρέποντας σε Αρχές όπως το ΕΣΡ να λειτουργούν και μετά το τέλος της θητείας των μελών τους. Η απόφαση
ελήφθη έπειτα από προσφυγή που έγινε για τους 7 μήνες καθυστέρησης, ενώ έχουν κατατεθεί και άλλες προσφυγές στο ΣτΕ για αποφάσεις της Αρχής, για το σύνολο της παράτασης (20 μήνες). Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

***

RΙδού η μετοχική σύνθεση του Mega. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΣΡ, ο Πήγασος έχει το 26,82%, ο ΔΟΛ το 22,11%, η Benbay Limited του Β. Ρέστη το 5,08%, η BNP Paribas Private Bank το 4,68%, η EFG Bank (Monaco) το 4,38%, η Premier LTD το 3,10%, η Saran Holdings το 2,69%, η Χ. Κ. Τεγόπουλος το 2,67%, η GS Bank το 2,48%, η Elkin Holdings το 2,24%, η Moongold Investments Limited το 2,08%, η Goodlass Investments Limited το 2,05%, η Baltazi Investments Limited το 1,97%, η Opalton Investments Limited το 1,97%, η EFG Eurobank Ergasias το 1,08% κ.ά.
RΣτον αέρα είναι ακόμη η συμφωνία της ΕΡΤ με τη Μαρία Χούκλη για την ανανέωση του συμβολαίου της. Το θέμα είναι το ύψος της αμοιβής της δημοσιογράφου, καθώς ισχύουν τα νέα κριτήρια. Και πάλι όμως υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος Παπακωνσταντίνου. Αν εγκριθούν οι συμβάσεις έργου, η διοίκηση έχει την ευχέρεια να αποφασίσει ότι οι αμοιβές των «σταρ» της κρατικής τηλεόρασης θα είναι υψηλότερες από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Το μυστικό είναι ότι δεν τίθεται πλαφόν στο κόστος των συμβάσεων έργου.
RΤη μάχη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της SuperLeague φαίνεται να κερδίζει η Nova. Ο ΣΚΑΪ αποφάσισε να αφήσει όλα τα αθλητικά δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει, μεταξύ των οποίων η SuperLeague, η EuroLeague και οι αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ. Η Nova είναι πολύ πιθανό να αγοράσει τα υπόλοιπα δικαιώματα της SuperLeague και έτσι πλέον ελεύθερες και κοστοβόρες μεταδόσεις θα έχει μόνο η ΕΡΤ. Ο ΣΚΑΪ παράλληλα, για να αντιμετωπίσει την επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης, αποφάσισε να σταματήσει από τον Ιούλιο τη μετάδοση μουσικής από το ραδιόφωνο, ώστε να μην επιβαρύνεται με το κόστος δικαιωμάτων της ΑΕΠΙ.
RΣυνεχίζει να ανεβαίνει ο HOT, φτάνοντας στο 7,3% από 4,7%, σύμφωνα με τη μέτρηση τριμήνου (15.2 – 23.5.2010) της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ. Πρώτος είναι ο ΣΚΑΪ με 12,1% (11,3%), δεύτερος ο Ρυθμός με 8,4%, τρίτος ο NovaΣπορ FM με 7,7% (8,2%), τέταρτος ο HOT με 7,3% και πέμπτος ο Λάμψη με 7,1%. Στο 7% ο Derti, όπως και ο Kiss, στο 6,5% o Athens Radio DJ, στο 5,9% η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στο 5,8% o Real. Με 5,7% ο Δίεση και με 5,6% ο Μελωδία, όπως και ο Red. Στους υπόλοιπους ενημερωτικούς ο ΑΝΤ1 είναι στο 4,1% (4%), o Θέμα στο 3,4%, ο Flash στο 3,2% (3,2%), η ΝΕΤ στο 2% (2,2%) και ο Βήμα FM στο 1,6%.

***

RΔιπλασιασμός κερδών για το Mega σε τέτοια εποχή! Το κανάλι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 211.000 ευρώ έναντι 126.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρέμεινε σταθερός στα 36,18 εκατ. ευρώ (36,862 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009).
sΖημίες ύψους 2,1 εκατ. ευρώ για το Alter στο πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι κερδών προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του τηλεοπτικού σταθμού ανήλθε σε 25,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 29,8 εκατ. ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2009.
RΗ Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων καταγγέλλει ως παράνομη, καταχρηστική και άδικη την απόλυση από τον τηλεοπτικό σταθμό Tele Time της Πάτρας των δημοσιογράφων Ρόζας Κοτίδη, Γεωργίας Κοσμά και Δήμητρας Κατσαΐτη. Σημειώνεται ότι το Tele Time ελέγχεται από τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

***

sΈφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Παντελής Παντελής, σε ηλικία 81 ετών. Ο Παντελής Παντελής γεννήθηκε το 1929 στο Αυλωνάρι Ευβοίας και αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ήρθε στην Αθήνα και ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου
Αθηνών. Τη δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε στο «Έθνος» ως συντάκτης ύλης, το 1959, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον «Ελεύθερο Κόσμο» και σε διάφορα περιοδικά. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τις δύο κόρες του και τα εγγόνια του και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο, που εργάστηκε με ζήλο και πάθος, σεβόμενος πάντα τις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

***

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ειδικά για την εκπομπή «Στην υγειά μας» κάποιοι τόλμησαν να πουν πως δεν θα κατατεθεί
αναλυτικό κοστολόγιο στην αρμόδια επιτροπή γιατί, ούτως ή άλλως,
επιτεύχθηκε η μείωση… «Συνταγές» από το παρελθόν ξανά;

***

sΟ διευθυντής σύνταξης Νίκος Φραντζής προορίζεται για τη θέση του διευθυντή της «Ναυτεμπορικής», από την οποία αποχωρεί ο Διονύσης Κεφαλάκος.
RΔύο Γενικές Συνελεύσεις αυτήν την εβδομάδα. Για αύριο, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η Συνέλευση της «Καθημερινής» και για τις 3 Ιουνίου του πρακτορείου διανομής Τύπου «Ευρώπη».
sΔιαδρομές στους κατασκόπους που έδρασαν στην Ανατολική Γερμανία, σκιαγραφώντας τον «Άνθρωπο του Τείχους», επιχειρεί ο Κώστας Βαξεβάνης στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν και πρόκειται για μυθιστόρημα, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τον πρωταγωνιστή του νέου εγχειρήματος του δημοσιογράφου.

***


Σχολιάστε εδώ