XΡΗΜΑτιστήριο

Εντός φυλακών οι Έλληνες του εσωτερικού, εκτός αυτοί του εξωτερικού, που ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ το οποίο κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία! Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της εταιρείας Ακρόπολις ΑΧΕ κυρίους Αποστολίδη και Πρινιωτάκη που βρίσκονται ήδη πίσω από τα κάγκελα, ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε ο κ. Σαββίδης της JP Morgan και με εγγύηση 200.000 ευρώ ο κ. Γ. Παπαμαρκάκης της North Asset Management.

***

> Μπορεί το Ελντοράντο της χρηματιστηριακής ανόδου να έδωσε ένεση τζογαδόρικης ανάπτυξης στην οικονομία, έστειλε όμως τις προσωπικές αποταμιεύσεις εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στις τσέπες των ολίγων! Είναι δυνατόν μια εταιρεία από τη μια να εισάγεται στο χρηματιστήριο με πολύ υψηλό p/e και από την άλλη να απομακρύνεται από το ταμπλό με χρήματα λιγότερα ακόμη και από αυτά της τελευταίας επιστροφής του μετοχικού της κεφαλαίου; Από ό,τι φαίνεται, στην κατά τα άλλα ώριμη εγχώρια κεφαλαιαγορά, των πολλών ανευθυνοϋπεύθυνων ελεγκτικών αρχών και της πολυνομίας που ωφελεί τη συνδιαλλαγή, όλα είναι δυνατά.
> Μήπως τα συντεχνιακά μαγαζιά της χλιδής, της συναλλαγής και της υποταγής θα πρέπει να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους; Ποιοι να είναι οι λόγοι που, παρά την κακή εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου περί διαφανούς ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων, το έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων ανατέθηκε εκ νέου στην ΠΑΣΕΓΕΣ;
> Γιατί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επέλεξε να υποστηρίξει τη ρευστότητά του περισσότερο με μαζικές τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού και λιγότερο με κρατικές εγγυήσεις; Οι διοικήσεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν «μαξιλάρι ασφαλείας» έχουν «βγει στη γύρα» αναζητώντας ζεστό χρήμα μέσω υβριδικών εκδόσεων και καλυμμένων ομολογιών. Ίσως γι’ αυτό και στο νέο νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αναμένεται να ικανοποιούνται από την όποια ρευστοποίηση, κατά σειρά προτεραιότητας, αυτοί που έχουν προσημείωση.
> Είναι καιρός να καθίσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης συναλλάσσονται με τους πωλητές των διάφορων επενδυτικών προϊόντων, γιατί θα πρέπει να προστατεύονται της όποιας αστικής ευθύνης των γνωμοδοτήσεών τους, έναντι των ζημιών που καταγράφουν οι αγοραστές;
> Με αφορμή τις αγορές ιδίων μετοχών, που εξακολουθούν να υλοποιούν αρκετές από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, αναρωτιόμαστε: πόσες εξ αυτών κατέληξαν σε «φιάσκο»; Πόσες δηλαδή οδήγησαν σε υποαξίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη;
> Από τραπεζίτες… μαντράδες! Την τελευταία περίοδο τα περισσότερα από τα αμιγώς ιδιωτικά πιστωτικά μας ιδρύματα γεμίζουν τις αποθήκες με κατασχεμένα αυτοκίνητα, είτε επειδή οι αγοραστές τους δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, είτε εξαιτίας αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων από τους κατόχους που τα απέκτησαν με leasing, είτε λόγω του
ότι οι εταιρείες εμπορίας ΙΧ κλείνουν η μία μετά την άλλη.
> Κερδίζουν φουσκώνοντας τη φούσκα… κερδίζουν και ξεφουσκώνοντάς τη! Ποιοι θα μπορούσαν να έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ;

Μα αυτοί που, κάτω από τις τρέχουσες
συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, «κατάφεραν» να εμφανίσουν υπερκέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους. «Ελληνιστί» οι τράπεζες και τα hedge funds που εκτόξευσαν τις αποδόσεις τους στα ύψη.
> Ένας κόσμος χλιδής που οδηγείται στην παρακμή! Οι δυσκολίες στις αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων, η ραγδαία πτώση της πιστωτικής επέκτασης, οι αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και το πιθανό κύμα νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των μεγεθών των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
>Πόσες εξ αυτών ανταποκρίνονται σε πραγματικές συναλλαγές και πόσες αποτελούν «προϊόντα διευκόλυνσης»; Η πτώση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών οφείλεται αφενός στη δυσκολία χορήγησης μπλοκ από τις τράπεζες και αφετέρου στη βουτιά του τζίρου της αγοράς.
>Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι… χτενίζονται! Τι και αν το ΧΑ σημειώνει διαδοχικά χαμηλά, το ΧΠΑ έχει μειώσει σημαντικά τους όγκους του και η ΗΔΑΤ δεν διαθέτει τιμές αγοράς – πώλησης για όλα της τα προϊόντα; Εντούτοις η ΕΧΑΕ έπειτα από έρευνα (αξιοπιστίας ανάλογης των δημοσκοπήσεων) «ανακάλυψε» ότι οι επενδυτές ζητούν την εισαγωγή ETFs με υποκείμενους ξένους δείκτες.
> Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των αντικειμενικών αξιών! Με δεδομένο ότι η εγχώρια κτηματαγορά έχει παγώσει, το βάρος για την είσπραξη των εσόδων αναμένεται να πέσει στους φόρους κατοχής ακινήτων, καθώς η όποια αύξησή τους θα αναπροσαρμόσει μεταξύ άλλων και την κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΦΜΑΠ.
>Ακόμη και την ύστατη στιγμή, αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων! Σε μια περίοδο που η οικονομία μας έχει μπει σε ύφεση, οι χορηγήσεις δανείων είναι ελάχιστες, οι απολύσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «απλώσει χέρι φιλίας» στη γείτονα Τουρκία εξασφαλίζοντας δύο άδειες λειτουργίας για την τράπεζα των αγροτών Ziraat Bankasi και δίνοντας το «πράσινο φως» στην Εθνική για το άνοιγμα 75 νέων υποκαταστημάτων της Finansbank.
>Στο όνομα της εξυγίανσης, επιχειρούν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους πολίτες! Με «άλλοθι» το μνημόνιο που συμφώνησε η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και «πιπίλα» τον περιορισμό των συσσωρευμένων ελλειμμάτων, οι «γιαλαντζί σοσιαλιστές με τις πριγκιπικές ρίζες» είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα τιμολόγια ΔΕΗ- ΕΥΑΘ και να λειτουργήσουν τους δύο πρώτους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού.
>Με αυτά και με αυτά άντε να πείσεις τον απλό κόσμο για την ανεξαρτησία των ελέγχων των αρμόδιων εποπτικών μας αρχών! Μετά τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιο που είναι πλέον στέλεχος της Alpha Βank, σειρά πήρε ο μέχρι πρότινος α΄ αντιπρόεδρός της – «ελεγκτής», ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Aspis Bank – «ελεγχόμενης».
>Για δες καιρό που διάλεξε! «Ήταν που ήταν στραβό» το εγχώριο χρηματιστηριακό κλήμα, ήρθε «να το αποτελειώσει» και η περικοπή της τιμής στόχου των επτά ελληνικών και κυπριακών τραπεζών από την Εθνική P&K.
>Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Είναι δυνατόν στο think-tank των Οικονομικών της ΝΔ, να συμμετέχουν μεταξύ άλλων κάποιοι από τους πρώην κρατικούς της αξιωματούχους, που ζημίωσαν τις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι διοικούσαν και οι οποίοι εμπλέκονται σε μέγα σκάνδαλα, όπως των ομολόγων;
>Μα τι είδους πληροφόρηση είναι αυτή που λαμβάνει το επενδυτικό κοινό, σχετικά με τις πράξεις που κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες; Στα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ρωτά ο βουλευτής κ. Καμμένος «…το πληροφοριακό δελτίο το ελέγχετε εσείς ως Χρηματιστήριο Αθηνών; Δηλαδή, ελέγχετε τα οικονομικά στοιχεία;…» και απαντά ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Καπράλος «Συνήθως τα πληροφοριακά δελτία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου για να ενημερώνονται οι επενδυτές. Δεν απαιτείται έγκριση…».
>Με τη βούλα της δικαιοσύνης! Η επίκληση οικονομικής αδυναμίας από οφειλέτη, ακόμη και στην περίπτωση άσκησης προσφυγής του για την αποφυγή του 10% του συνολικού φόρου που του έχει καταλογιστεί, διατηρεί «ορθάνοιχτο» το παράθυρο της φοροδιαφυγής.
>Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ, με την απειλή της τρόικας, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης απελευθέρωσης της αγοράς και με διάφορες άλλες «προπαγανδιστικές αμπελοφιλοσοφίες η πράσινη διακυβέρνηση» αναμένεται να «ανοίξει» τη ΔΕΗ, διαχωρίζοντας τις εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα – παραγωγή – εμπορία και ξεπουλώντας τα «καλύτερα κομμάτια της».
>Γιατί η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας δεν συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco; Μήπως είχε να κάνει με την ένσταση ενός εκ των παρευρισκομένων; Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
>Μας δουλεύουν ψιλό γαζί! Κατά τα άλλα θα στήσουνε εξεταστικές επιτροπές και θα στείλουνε τα σκάνδαλα στη δικαιοσύνη. Αθώα τα μέλη του πρώην ΔΣ της ΔΕΚΑ που κατηγορούντο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι δεν υπήρξε ζημία στην περιουσία του Δημοσίου από τις αγοραπωλησίες των μετοχών.
>Τα ελλείμματα των αδύναμων δημιουργούν τα πλεονάσματα των ισχυρών! Δεν είναι τυχαίο πως το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας αυξάνει, παρά την κρίση και την οικονομική εξασθένηση του ευρωπαϊκού μεσογειακού Νότου.
>Ένα στα δύο… για την Εθνική Τράπεζα! Η Finansbank, ως θυγατρική της εταιρεία, δεν έχει μοιράσει ούτε μία λίρα μέρισμα από τα κέρδη της, ενώ η ΕΧΑΕ, ως απλή συμμετοχή της, θα διανείμει 0,22 ευρώ ανά μετοχή.
>«Φωτογραφική» πάντως είναι! Πόσο συνταγματική μπορεί να είναι η πρόσφατη ρύθμιση Μπιρμπίλη, βάσει της οποίας θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές, οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα, ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης;
>Άρχισε η απόψυξη! Από τη «διεύθυνση ψυγείο» της ATEbank, ήτοι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μετακινήθηκε στη θυγατρική που ελέγχει το συνεδριακό κέντρο του ομίλου στο Καστρί, εταιρεία ATExcelixi! Ο λόγος για τον νέο εντεταλμένο σύμβουλο-γενικό διευθυντή της κ. Μιχάλη Γιαννουλέα.
> Όαση για τις εγχώριες επιχειρήσεις φαίνεται να αποτελεί η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κυρίως για αυτές που πληρώνουν τα κόστη τους στο πρώτο νόμισμα και υλοποιούν τις πωλήσεις τους με βάση το δεύτερο.
>Τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να μαζέψουν τη δική του προχειρότητα! Μέχρι σήμερα αν γίνονταν εγγραφές στα μισθολόγια της επιχείρησης ο εκάστοτε υπάλληλος εξασφάλιζε τα ένσημά του, άσχετα αν ο εργοδότης πλήρωνε ή όχι τις εισφορές. Μετά την ψήφιση του νόμου 3846/2010 αν ο εργοδότης δεν πληρώσει τα ένσημα τότε «δεν μετράνε» για τον εργαζόμενο.
>Ούτε μαυραγορίτες να ήταν! Η κερδοφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (534 εκατ. δολάρια, έναντι 126 της προηγούμενης χρήσης) προέρχεται κυρίως από την πιστωτική του δραστηριότητα, η οποία εκτοξεύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
>Μπορεί το Δημόσιο, μπορούν πλέον και οι ιδιώτες! Βάσει του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα, που έχει να κάνει με την απρόβλεπτη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών και σύμφωνα με τροπολογία του άρθρου 43 Π.Δ. 34/1995 που κατατέθηκε στη Βουλή μεσοβδόμαδα, οι ενοικιαστές δύναται να κινηθούν κατά των ιδιοκτητών, με αίτημα την εύλογη μείωση των μισθωμάτων για όλες τις ενεργές συμβάσεις, ενώ μειώνονται σημαντικά οι κάθε είδους αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλουν οι πρώτοι στους δεύτερους.
>Φτάνει πια με τις σοσιαλιστικές κωλοτούμπες! Τι και αν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε επικρίνει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών της κυβερνώσας τότε ΝΔ, εν τούτοις έρχεται σήμερα να παράσχει πρόσθετο πακέτο βοήθειας ύψους 25 δισ. ευρώ.
>Μονά – ζυγά δικά της! «Με το ένα χέρι» κερδίζει από τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και με το άλλο ξανακερδίζει ποντάροντας υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας μας. Βρε για ποιον «χτυπά η καμπάνα»;

δ Μπαλάκι οι ευθύνες από το Δημόσιο στους ιδιώτες! Αληθεύει ότι ο ημικρατικός φορέας (ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ) που αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών μας ταμείων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, θα δίνει κατόπιν διαγωνισμών και έναντι προμηθειών το «παίξιμο» σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παίζουν σε δείκτες;

> δΑρνήθηκε να καταβάλει το εισιτήριο του parking για το ΙΧ της, κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητάς της ως στελέχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων! Για ποια υπερκομματική κυρία, που μετέχει σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, «χτυπά η καμπάνα»;

> δΠοιον από τους τέως «γαλάζιους» κρατικούς αξιωματούχους αποκαλούσαν οι συνεργάτες του… «ταρίφα»; Για να σας βοηθήσουμε, ο πρώην οδηγός του μετακινούσε, με τη μαύρη θωρακισμένη υπηρεσιακή του Mercendes, αφενός ένα μέλος διοικητικού συμβουλίου μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος και αφετέρου έναν συνθέτη με προσβάσεις στα media.

> δ Κατηγοριοποίηση των ζημιών, αλλιώς! Στην Ελλάδα οι αγωγές αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη ακολουθούν ανοδική πορεία, συντηρώντας ένα κύκλωμα
ασφαλιστών, δικηγόρων,
επαγγελματιών μαρτύρων και άλλων μεσαζώντων.


Σχολιάστε εδώ