Eπικοινωνία συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ

Ο πρόεδρος Πάνος Σόμπολος ανακοίνωσε κατ’ αρχάς την αναβολή της απεργίας του κλάδου για την ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Πληροφόρησε ακόμη τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι παραιτήθηκε από το Δ.Σ. ο Μπάμπης Αγρολάμπος (Συσπείρωση) για λόγους τους οποίους, όπως ο ίδιος αναφέρει στην παραίτησή του, θα τους εξηγήσει «όταν τελειώσει το παιχνίδι». Ίσως εννοεί το παιχνίδι που παίζουν, κατά την άποψή του, κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα. Τη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου αναφέρθηκε πως θα καταλάβει η Νινέτα Βιδάλη.
Ο Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι κρατάμε τα Ταμεία μας και από τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση εξαιρείται το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Οπωσδήποτε δέχθηκε ότι ο ειδικός περί τα
ασφαλιστικά κ. Σάββας Ρομπόλης σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν υπήρξε αισιόδοξος. «Μας τα είπε μαύρα και άραχνα», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για μια αντιμεταρρύθμιση άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές διαρκούς σκληρής λιτότητας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού μεταξύ εργασίας και κερδών προς όφελος των εργοδοτών», είχε αναφέρει η ΕΣΗΕΑ σε προγενέστερη ανακοίνωσή της.
Ως προς το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ο πρόεδρος είπε ότι η ΕΣΗΕΑ προτείνει μεν μια αύξηση κατά 10%, αλλά το νέο συμβούλιο των εκδοτών εμφανίζεται ανένδοτο, ενώ όταν κάποια στιγμή έπαιξε η πρόταση «έστω όχι αυξήσεις, αλλά τουλάχιστον όχι απολύσεις» οι εκδότες απάντησαν με ένα «όχι αυξήσεις και ναι στις απολύσεις».
Ο Αντώνης Νταβανέλος ανέφερε ότι με το ασφαλιστικό δεν θα τη βγάλουμε καθαρή, η κυβέρνηση δεν εγγυάται ούτε τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αφού το
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει εξ ιδίων πόρων όλες τις συντάξεις. Και εάν για οποιοωδήποτε λόγο το Ταμείο καταστεί ανίκανο (μειωθούν τα έσοδά του, μπλοκαριστούν τα αποθέματά του κ.λπ.) να εξασφαλίσει τις συντάξεις, θα μείνουμε όλοι στον αέρα. Ούτε και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ είναι εξασφαλισμένο, γιατί κανένας δεν είναι βέβαιος πως δεν θα υπαχθεί στο ενιαίο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
Ο Α. Νταβανέλος έκανε λόγο για περίεργες διαδικασίες εκ μέρους της παράταξης του Πάνου Σόμπολου που οδήγησαν στη μη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην απεργία της περασμένης Πέμπτης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.
Η Νανά Νταουντάκη είπε ότι όχι μόνο κινδυνεύει ο κλάδος, αλλά ότι πολύ φοβάται πως οι νεώτεροι συνάδελφοι δεν θα πάρουν σύνταξη. Πρόσθεσε επίσης πως οι σύμβουλοι έπαθαν σοκ με τα όσα τους ανέφερε ο Ρομπόλης για το ασφαλιστικό και ακόμα πως επιστημονικοί κύκλοι όταν ρωτήθηκαν από συνεργάτη της ΓΣΕΕ τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση των σκληρών μέτρων απάντησαν: «Κατεβείτε στους δρόμους».
Ο Παναγιώτης Ράμμος κατήγγειλε ως απεργοσπάστες τον Πάνο Σόμπολο, τον Δημήτρη Κουμπιά και τον Δημήτρη Τσαλαπάτη. Αυτοί δεν θέλουν να κινητοποιηθεί η ΕΣΗΕΑ είπε, όπως γίνεται και σε άλλα σωματεία, με αποτέλεσμα να περάσουν τα μέτρα.
Ο εκπρόσωπος της «Ελευθεροτυπίας» ανέφερε ότι περίπου 60 συντάκτες της εφημερίδας με ανακοίνωσή τους ζητούν από την ΕΣΗΕΑ να μην απεργεί μαζί με τα άλλα σωματεία, αλλά την παραμονή κάθε μεγάλης απεργίας για να μπορεί να ενημερώνεται το κοινό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Η Σοφία Μαλτέζου, μία εκ των τριών εκπροσώπων των συνταξιούχων, τάχθηκε -ατομική της η άποψη- με όσους ζητούν τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις και εξέφρασε την απορία πώς μέχρι στιγμής δεν έχει οργανωθεί μια πανελλαδική απεργία η οποία να νεκρώσει τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που εξύφαναν οι οικονομικοί δολοφόνοι και τα golden boys των ληστρικών τραπεζών. Ως προς την ενημέρωση του κοινού θύμισε την πρόταση που είχε κάνει ο συνάδελφος Παυλόπουλος στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, να λειτουργεί δηλαδή τις ημέρες των απεργιών ένα τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο να διοχετεύει τις ειδήσεις της ημέρας μια απεργιακή επιτροπή.
Ο Λάκης κι εμείς
Τα έβαλε πάλι ο φίλος Λάκης Λαζόπουλος με τους δημοσιογράφους συλλήβδην στην τελευταία εκπομπή του της Τρίτης (18/5/2010). Επειδή όχι μόνο ο δημοφιλής ηθοποιός, αλλά και άλλοι τηλεπαρουσιαστές κατεδαφίζουν το επάγγελμα και κάποιοι συμπολίτες μας αναρωτιούνται «γιατί απεργούν οι δημοσιογράφοι», πληροφορούμε το χριστεπώνυμο κοινό πως οι περισσότεροι συνάδελφοί μας παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ, ότι εκατοντάδες νεαροί -και όχι μόνο- δημοσιογράφοι αμείβονται με τα λεγόμενα μπλοκάκια, χωρίς φυσικά ασφάλιση, ενώ όλοι ανεξαιρέτως ζουν με τον εφιάλτη της απόλυσης. Ότι στα θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησής μας καμιά ανάμειξη δεν έχει το κράτος και ο ΕΔΟΕΑΠ, που καλύπτει την επικούρηση και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη,
ιδρύθηκε από εμάς, είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν επιβαρύνει κανέναν πολίτη. Ναι, υπάρχουν και πολυθεσίτες, κομματικά όργανα, δημοσιοσχεσίτες με αδιαφανείς δραστηριότητες, αλλά δεν εκπροσωπούν τον σύλλογο των δημοσιογράφων και να σταματήσει πια η γενικευμένη κατακραυγή εναντίον μας από τηλεοπτικούς μάλιστα παρουσιαστές που από τις υψηλές αποδοχές τους δεν διαθέτουν ούτε λίγα ευρώ τον μήνα υπέρ των 200 και πλέον ανέργων μας.
Υπήρχε όμως και ένα σημείο της ίδιας εκπομπής του Λάκη που χειροκροτήσαμε ένθερμα. Εκείνο στο τέλος, όταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής τραγούδησαν προς πάσα ευρωπαϊκή και ντόπια κατεύθυνση: «Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε».
Ευχαριστούμε τον Γκοντάρ
Από αυτές τις στήλες θα θέλαμε να πούμε ένα «θερμό ευχαριστώ» στον μεγάλο γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στο Φεστιβάλ των Καννών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, στην οποία είναι χρεωμένος εις τους αιώνες ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός, όπως είπε. Ελπίζουμε ότι και η
ΕΣΗΕΑ θα ευχαριστήσει εκ μέρους του ελληνικού Τύπου τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη για τη φωνή διαμαρτυρίας που ύψωσε υπέρ της χώρας μας (Σοφία Μαλτέζου, Ελένη Τράιου, Γιάννης Αποστολόπουλος).
Η συνέλευση του εδοεαπ
Και μην ξεχάσετε. Τετάρτη 26 Μαΐου στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ η ετήσια γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.
ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ


Σχολιάστε εδώ