Χωρίς στήριξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις συνομιλίες

Η θλίψη της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Σώματος να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν. Η παρτίδα σώθηκε μερικώς, καθότι υπήρξε συμφωνία περί του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου», υπό την έννοια ότι όλα τα κόμματα της Κύπρου, με όλες τους τις δυνάμεις και τα μέσα, θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να αποτραπεί η έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ. Εάν εγκριθεί ο εν λόγω Κανονισμός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα κατεχόμενα θα υπέχουν καθεστώς χωριστής οντότητας, στην πρακτική της Ταϊβάν, και η διχοτόμηση της Κύπρου θα εμπεδωθεί επικίνδυνα.
Οι διαφορές, η νέα στρατηγική
και η πολυμερής
Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο από τη μια, πλην του ΑΚΕΛ, και του Προέδρου από την άλλη επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
1. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι θέλουν να αποσύρει ο Πρόεδρος τις προσφορές του για την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή 50.000 εποίκων ως βάση για συζήτηση και τη σταθμισμένη ψήφο. Ταυτοχρόνως, ζητούν αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής για να αποφευχθούν τα αδιέξοδα και οι πιέσεις που έρχονται.
2. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται να αποσύρει τις προσφορές του. Όπως αρνείται και την οικοδόμηση νέας στρατηγικής.
3. Ο ΔΗΣΥ ζητά διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, ΟΗΕ και ΕΕ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μπορούσε να δεχθεί μια διεθνή διάσκεψη και μια πολυμερή στη λογική των διευρυμένων συνομιλιών μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως π.χ. τις «εγγυήσεις», και εφόσον σε αυτή θα συμμετάσχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι ο ίδιος ως εκπρόσωπος και μόνο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Η Τουρκία, από την πλευρά της, υποστηρίζει διεθνή διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι θεωρούν ότι η πολυμερής είναι άλλη μια διαδικασία επιδιαιτησίας για την επιβολή δοτής λύσης, χειρότερης ακόμη και από αυτήν του Σχεδίου Ανάν.


Σχολιάστε εδώ