ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ!

Και αυτή τη νέα ρύθμιση ψήφισε προσφάτως η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν βάλθηκε να ξεριζώσει για τα καλά και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων, καταργώντας κάθε προστατευτική διάταξη. Ένα ένα αποκαλύπτονται στοιχεία και πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στην εξουθένωση-εξουδετέρωση των εργαζομένων και, όπως κορυφαίοι εργατολόγοι προβλέπουν, «πολλά είναι ακόμη αυτά που δεν έχουν αποκαλυφθεί εξαιτίας του ορυμαγδού των κυβερνητικών μέτρων που ψηφίζονται, με τα
οποία σαρώνονται κατακτήσεις
από αγώνες και θυσίες δεκαετιών».
Η νέα ρύθμιση ελαχιστοποιεί έως και εκμηδενίζει τις πιθανότητες να δικαιωθούν εργαζόμενοι-θύματα δόλιων ή πραγματικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Άλλη ρύθμιση, που αποκάλυψε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, στον νόμο για τα εργασιακά, στο άρθρο 17 προβλέπει πως αν ένας εργοδότης οφείλει προς το ΙΚΑ δεν γίνεται δεκτή η υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να βρεθούν χωρίς ασφαλιστικές ημέρες εργασίας και παροχές υγείας. Ο σάλος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του κ. Ρομπόλη, όπως και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τη ΓΣΕΕ είχαν αποτέλεσμα τόσο ο
υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης να σπεύσουν να δηλώσουν ότι πρόκειται «για τεχνικό θέμα το οποίο άμεσα θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο».
Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν είναι ικανοποιητικές, σύμφωνα με τον γνωστό εμπειρογνώμονα της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιά, ο οποίος επιμένει ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και εμμένει στη λήψη πιο δραστικών νομοθετικών μέτρων για τη διασφάλιση των εργαζομένων.
Και οι δύο προκλητικές ρυθμίσεις που αποκαλύπτονται είναι χαρακτηριστικές των κυβερνητικών προθέσεων και διαθέσεων απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διαπίστωση ότι στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης και «τη σωτηρία της χώρας» το 90% το πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.


Σχολιάστε εδώ