υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

> Λες και δεν αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος Έλληνας για ποιον λόγο και σκοπό έχουν αρχίσει και κοιτάνε για «επενδύσεις» τούρκοι επιχειρηματίες…

> Δεν μιλάμε για τις εταιρείες κουλουριών, παγωτών και κεμπάμπ που εξέφρασαν την επιθυμία για να ανοίξουν μαγαζί στην Αθήνα. Αλλά στον τραπεζικό τομέα, αφού η κρατική τράπεζα Ζιραάτ (στενά συνδεόμενη με το «κράτος» και με μακρά ιστορία που φθάνει μέχρι την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στη δεκαετία του ’50) εξασφαλίζει επέκταση σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και κοιτάζει και προς τη Δωδεκάνησο (συμπτωματικά κινείται εκεί όπου η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας).

> Μπίτ παρά. Έτσι ήρθαν εδώ οι φίλοι του κ. Ερντογάν για να συνεχίσουν την πολιτική του και να εξαγοράσουν κοψοχρονιά ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν εξέφραζε την απορία του γιατί είμαστε επιφυλακτικοί στην τουρκική πρόταση να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά οπό την απέναντι τουρκική ακτή. Σας το είπαμε ξανά: Απλώνοντας και ενισχύοντας την οικονομική εξάρτηση είναι φυσικό τελικά να χάσει κάθε έννοια η «στρατιωτική» απειλή εναντίον των νησιών. Ο σουλτάνος θα έχει πετύχει τον στόχο του με ειρηνικά μέσα…

> Του φον Δημητράκη, δεν του φθάνει η αγωνία του για τον ανασχηματισμό, ξέμεινε και από συνομιλητή στη διάρκεια της επίσκεψης. Ο κ. Νταβούτογλου έμεινε λίγες ώρες στην Αθήνα και έφυγε πρωί πρωί γιατί είχε στα σκαριά την πρωτοβουλία παγκόσμιου βεληνεκούς στην Τεχεράνη για τα πυρηνικά του Ιράν. Σιγά μην καθόταν να ασχοληθεί με τις κοινωνικότητες του (ούτε καν) ομολόγου του.

> Όσο για τον ανασχηματισμό, η εμπειρία λέει ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο ανοίγει η όρεξη όλο και πιο πολλών υποψηφίων. Η ανησυχία φυσικά γίνεται μεγαλύτερη καθώς οι ειδήσεις για τις κοινωνικές επαφές του προέδρου της κυβέρνησης με… ενασχολούμενες με την εξωτερική πολιτική έχουν πυκνώσει τελευταία.

-Εντολή για περιορισμό, όσο επιτρέπει η νομιμότητα, όλων των μετακινήσεων προσωπικού που συνιστούν πρόσθετο κόστος για το υπουργείο, έχει δοθεί στον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών. Για όσες θέσεις δεν μπορεί να μείνουν κενές παραμένουν στο εξωτερικό οι ίδιοι υπάλληλοι, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από τα έξοδα μετεγκατάστασης, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα οι υπάλληλοι θα επιστρέφουν και οι θέσεις θα μένουν κενές.

> Ματαίως ο έλληνας πρέσβης στο Ιράκ κ. Μακρής ζητά τη λειτουργία προξενείου στο ιρακινό Κουρδιστάν, για λόγους που είναι ευνόητοι. Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στο Ερμπίλ και πιθανότατα ο λόγος δεν είναι άλλος από το άτυπο βέτο που έχει θέσει η Τουρκία. Αλλά ακόμη και αν φοβούνται να ενοχλήσουν την Τουρκία, ας ενισχύσουν με το «κατάλληλο» προσωπικό το γραφείο ΟΕΥ που έχουμε εκεί…


Σχολιάστε εδώ