Το δέον γενέσθαι

«Πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε; Άραγε πεθαίνουμε ή μήπως γεννιόμαστε;», σʼ αυτά τα ερωτήματα, σʼ αυτά τα διλήμματα καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία και η κρατούσα κατάσταση – θετική απάντηση σημαίνει ότι άπαντες σηκώνουμε τα μανίκια και πασχίζουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, ενώ αρνητική απάντηση σημαίνει ότι σηκώνουμε ψηλά τα χέρια και παραδινόμαστε άνευ όρων στις παθογένειες του πεπαλαιωμένου μοντέλου ανάπτυξης, στο όργιο της παραοικονομίας και της διαφθοράς και τελικά στη χρεοκοπία. Προφανώς οφείλουμε όλοι να δώσουμε θετική απάντηση και να στρατευθούμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, κάτι που προϋποθέτει και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
•Όμως οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε απαιτούν και έκτακτους ρυθμούς δράσης, ιδιαίτερα από την κρατούσα κατάσταση που κουμαντάρει το τιμόνι της χώρας. Δυστυχώς ορισμένοι κυβερνώντες δεν τραβάνε κουπί, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών – κινούνται ράθυμα, βραδυπορούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει την ευθύνη είτε να κινήσει τους βραδυπορούντες είτε να τους αντικαταστήσει. Άλλωστε σε τέτοιες εποχές χρειάζονται έμπειρα στελέχη στους υπουργικούς θώκους, που όχι μόνο να θέλουν αλλά και να μπορούν. Επομένως, ενώ ο γενικευμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης περισσότερο κακό θα κάνει από καλό, οι διορθωτικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, εκεί που χωλαίνει η κυβερνητική μηχανή. Δεν αρκεί η κάλυψη της θέσης για τον τουρισμό.
•Αλήθεια, έπειτα από επτά μήνες διακυβέρνησης τι έχει γίνει για την αποτελεσματική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου; Δεν έπρεπε ήδη κάτι να έχει γίνει; Επίσης ακούσαμε τον γενικό γραμματέα Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο να λέει ότι η έκταση της φοροδιαφυγής φθάνει στο 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή στα 100 δισ. ευρώ – καλή η διαπίστωση, καλύτερη όμως είναι η θεραπεία της παθογένειας. Έστω κι αν έχει δίκιο η Εθνική Τράπεζα, ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι 100 δισ. ευρώ αλλά 50 δισ. ευρώ, και πάλι λύνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα αν η κυβέρνηση καταφέρει να την ενσωματώσει στην πραγματική οικονομία.


Σχολιάστε εδώ