Τα κόλπα και η διέξοδος

Η επιδεικτική προβολή από τα ΜΜΕ και τα αστικά έντυπα ορισμένων περιπτώσεων φοροδιαφυγής έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε κάθε ανυποψίαστος να φανταστεί ότι κάποιοι άγγελοι της κάθαρσης πήραν τη ρομφαία και ορμούν ακάθεκτοι για να επιβάλουν τη δικαιοσύνη.
Πρόκειται για κοροϊδία του χειρίστου είδους. Πρώτον, επειδή όλη η υπόθεση δεν θα πάρει τις διαστάσεις που τα κυβερνητικά επιτελεία καθημερινά διαλαλούν. Δεύτερον, επειδή η υπόθεση χρησιμοποιείται ως απόλυτος αποπροσανατολισμός του λαού. Αυτό το δεύτερο ενδιαφέρει περισσότερο.
Ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί μόνον αφελείς πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι από όλον αυτόν τον πακτωλό, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα συγκεντρώσει. Όσα ποσά και να συγκεντρωθούν από το κυνήγι φοροφυγάδων, θα πάνε στις τσέπες της πλουτοκρατίας με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο και σε καμιά περίπτωση στην αύξηση μισθών, συντάξεων και μεροκάματων, που η κυβέρνηση ήδη πετσόκοψε.
Πάνω απ’ όλα ο αποπροσανατολισμός συνίσταται στο να καταδειχθεί ότι η καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος οφείλονται, πέρα από την κακοδιαχείριση, στη φοροδιαφυγή που τώρα η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε υψηλό στόχο της.
Αλλά την ίδια στιγμή αποκρύπτει επιμελώς (το ίδιο και η ΝΔ και το ΛΑΟΣ) τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, πριν από την κρίση και στη διάρκειά της, τις φοροαπαλλαγές τους -από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή-, τις επιδοτήσεις τους με διάφορους τρόπους, τα δανεικά και αγύριστα, τις ρυθμίσεις που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων για να αυξάνεται η εκμετάλλευση υπέρ του κεφαλαίου και πολλά ακόμα.
Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει σε αυτά τα τελευταία να επικεντρώσουν την προσοχή και την πάλη τους κατά κύριο λόγο. Να γιατί τα συνθήματα που καλλιεργούνται από τους ίδιους τους υπερασπιστές των μονοπωλίων, όπως το «όλοι φταίμε», «να μπει κάποιος φυλακή» και άλλα φαιδρά, έχουν στόχο να στρέψουν τη λαϊκή αγανάκτηση σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους, να τους οδηγήσουν μακριά από τη συνειδητοποίηση ότι είναι ο καπιταλισμός ο υπεύθυνος για τα δεινά τους και η πολιτική που τον υπηρετεί.
Να μπουν στη φυλακή όσοι πολιτικοί ευθύνονται για ποινικά αδικήματα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε αντίρρηση. Αλλά τι θα γίνει με τα κέρδη και τα προνόμια υπέρ της πλουτοκρατίας που φέρνουν ανεργία, κρίση, φτώχεια και άλλα; Και στη φυλακή να μπουν -που δεν έχουμε καμία αντίρρηση, επαναλαμβάνουμε- οι τσέπες των εργαζομένων θα παραμείνουν άδειες. Λαϊκή συσπείρωση λοιπόν, λαϊκή συμμαχία, πάλη για τη λαϊκή εξουσία, για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ