Προϋπολογισμός εντός στόχου, φοροφυγάδες στο στόχαστρο…

Στη συγκράτηση των δαπανών η προσπάθεια φαίνεται επιτυχημένη, αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου αφορά τα έσοδα, που ήδη υστερούν κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο, παρά την εντυπωσιακή –για περίοδο ύφεσης– αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.
Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι ότι η ύφεση έχει καθηλώσει τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων («ειδικά από τις ΑΕ δεν περιμένουμε τίποτα φέτος», λένε στο υπουργείο Οικονομικών). Για τον λόγο αυτό το υπουργείο προσφεύγει άλλη μια φορά στο γνωστό τρικ, με το οποίο εξωραΐζεται στα χαρτιά η εισπρακτική απόδοση των πρώτων μηνών του έτους, δηλαδή στην τεχνητή συμπίεση των επιστροφών φόρων στις επιχειρήσεις.
Αμέσως μόλις επανέλθει στα πραγματικά επίπεδα το ποσό των επιστρεφόμενων φόρων, λόγω χαμηλής κερδοφορίας ή ζημιών των επιχειρήσεων, θα σημάνει συναγερμός για τα έσοδα και η «τρόικα» θα ζητήσει νέα διορθωτικά μέτρα, με τεράστιο πολιτικό κόστος και επικίνδυνες παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα, φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών.
Σʼ αυτό το κλίμα διαμορφώνονται συνθήκες… υστερίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, οι οποίες καταλήγουν στο φορολογικό «κυνήγι μαγισσών», που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στις τηλεοπτικές οθόνες. Από μέρα σε μέρα το υπουργείο απειλεί, για παράδειγμα, να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα και τις εταιρικές επωνυμίες των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει διά της διαπόμπευσης την πληρωμή των οφειλών, αλλά η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει να καταλήξει σε… κωμωδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των μεγάλων οφειλετών βρίσκεται σε περίοπτη θέση ένας λογιστής από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται ήδη στη φυλακή για συμμετοχή σε οικονομικά εγκλήματα και αναμφίβολα αποκλείεται να έχει οποιοδήποτε εισπρακτικό αποτέλεσμα η δημοσιοποίηση του ονόματός του από το υπουργείο Οικονομικών. Σε κορυφαία θέση βρίσκεται και η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, γνωστή και από το σκάνδαλο των ομολόγων, η οποία εμφανίζεται να οφείλει ένα εξωφρενικό ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο φυσικά δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Άλλοι μεγάλοι οφειλέτες είναι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΣΕ, που επίσης δεν είχε ιδιαίτερο νόημα να παραδοθούν στη γενική χλεύη.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φέρει έσοδα στα ταμεία με επιτάχυνση κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, αλλά και αυτή η προσπάθεια εμφανίζει ουκ ολίγες δυσχέρειες. Όπως λένε υπηρεσιακά στελέχη, «οι περισσότεροι μεγάλοι οφειλέτες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους και μας κοροϊδεύουν ανοικτά, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι η πραγματική τους περιουσιακή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική».
Επίσημα, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των συνολικά 32 δισ. ευρώ, εισπράξιμα –θεωρητικά…– είναι περί τα 8 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη αμφισβητούν και αυτήν την εκτίμηση ως υπεραισιόδοξη, λέγοντας ότι θα είναι θαύμα αν καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να εισπράξει 3-4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.
Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ προχωρά σε κινήσεις που έχουν μάλλον περισσότερο νόημα, καθώς αρχίζει τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία επιβολής των πρώτων «λουκέτων», προσωρινών στο αρχικό στάδιο, σε επιχειρήσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες όπου εντοπίσθηκαν επανειλημμένες περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Η αρχή θα γίνει με νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, ιατρεία και άλλες επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα σφραγισθούν προσωρινά, με το εξευτελιστικό σήμα: «Κλειστό λόγω φοροδιαφυγής».


Σχολιάστε εδώ