ο Δαίμονας των δημαρχείων

Πέντε χρόνια σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης περισσοτέρων για τις αντιδημαρχίες και τους φορείς. Παράλληλα, το γεγονός πως θα διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές σημαίνει πως θα μπορούν οι πολίτες να στέλνουν τα κεντρικά πολιτικά τους μηνύματα στα κόμματα ενώ την ίδια στιγμή θα επιλέγουν τους πιο άξιους για «άρχοντες» της πόλης ή της περιφέρειάς τους. Γι’αυτό και είμαστε υπέρ της μη ανάδειξης από τα κόμματα υποψηφίων παρά με την ελεύθερη επιλογή των πολιτών. Ίσως με εξαίρεση τους 3 μεγαλύτερους δήμους και τις 13 περιφέρειες, δεν θα πρέπει να δοθεί χρίσμα. Αφήστε τον κόσμο ελεύθερο να διαλέξει.
QQQ Η ακύρωση της μυστικής ψηφοφορίας για το «όχι» στον «Καλλικράτη», που ήθελε να κάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, οφείλεται, σε μεγάλο ποσοστό, και σε αυτοδιοικητικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης. Ναι μεν η έλλειψη απαρτίας στη γενική συνέλευση, εξαιτίας της οποίας δεν μπήκαν κάλπες, χρεώθηκε στην κίνηση των δημάρχων και συνέδρων του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν, όμως οι παραμείναντες από τους τρεις άλλους κομματικούς χώρους έπρεπε να φθάνουν και να περισσεύουν για να ληφθεί η απόφαση και να προχωρήσει η ψηφοφορία. Και για του λόγου το αληθές ιδού και τα μαθηματικά: 500 ήταν οι σύνεδροι, 250 συν 1 χρειάζονταν για να ληφθεί η απόφαση και να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Το πράσινο στρατόπεδο αριθμούσε 253, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει από νωρίς ότι δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία. Έπρεπε, λοιπόν, 267 να είναι παρόντες. Πόσοι τελικά μαζεύτηκαν; 217 όλοι και όλοι, ενώ 251 χρειάζονταν για να γίνει η ψηφοφορία. Όλοι δε από τις παρατάξεις που, υποτίθεται, απορρίπτουν σθεναρά τον «Καλλικράτη». Άρα, τι συμβαίνει, Νικήτα, στο μαντρί;
QQQ Ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, τη γνωστή κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ, πάει ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος. Πρόσφατα διεκδίκησε με δυναμικό τρόπο οικόπεδο στα όρια Αμαρουσίου – Ηρακλείου προς όφελος των κατοίκων. Το ακίνητο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είχε όμως παραχωρηθεί στην εταιρεία του Μπόμπολα για εργοτάξιο της… Αττικής Οδού. Έκτοτε η κατασκευαστική ξέμεινε στον χώρο, αλλά ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να το πάρει πίσω, αφού ανήκει στο Δημόσιο.
QQQ Δεν χρησιμοποιεί πλέον για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του το αυτοκίνητο του δήμου και τον οδηγό, αλλά το δικό του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Επίσης μείωσε κατά 50%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, τον προϋπολογισμό που αφορά τις δαπάνες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ενώ με απόφασή του έχουν ήδη μειωθεί από τις αρχές του έτους κατά 50% οι αποζημιώσεις των προέδρων των νομικών προσώπων και των αναπτυξιακών εταιρειών.
QQQ Φοβερά πράγματα γίνονται στο Άλσος του Ευαγγελισμού όπου βρισκόταν το παλαιό κτίσμα του εστιατορίου «Μποσκέτο». Τον περασμένο Φεβρουάριο στον χώρο του εστιατορίου, που είχε κατεδαφισθεί ξαφνικά τρεις μήνες πριν, άρχισαν εργασίες ανοικοδόμησης μεγάλου κτιρίου με εμβαδόν 340 τ.μ. και ύψος 4 μέτρα! Οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και έκαναν αίτηση αναστολής εργασιών στο ΣτΕ την οποία κέρδισαν. Σε 48 ώρες όμως η απόφαση ανετράπη από άλλη και άρχισαν πάλι τα έργα! Η νέα απόφαση βασίστηκε σε οικοδομική άδεια που πήραν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες στο άψε σβήσε με αριθμό 108/2010 από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Οι περίοικοι έκαναν μέσω των συλλόγων τους («Ιλισός», «Παριλίσιος», Επιτροπή Κατοίκων Άλσους, Πολιτών για τη Σωτηρία του Άλσους Παγκρατίου) νέα προσφυγή στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε αναστολή της άδειας οικοδομής και όχι αναστολή εργασιών όπως την πρώτη φορά! Έτσι οι εργασίες σταμάτησαν, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να κριθεί αν η άδεια είναι νόμιμη ή όχι. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, κρυφά γίνονται κάποιες εργασίες.
Άραγε οι επιχειρηματίες που κτίζουν το κτίριο έχουν… δεδομένο ότι θα δικαιωθούν στο δικαστήριο και θα συνεχίσουν τις εργασίες; Και κάτι ακόμα: Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ στη συζήτηση που έγινε στο ΣτΕ ήταν η κ. Κουτούκου η οποία σε παρέμβασή της τόνισε ότι τώρα που έγινε η αρχή, ας τελειώσει το κτίσμα για να μη… μείνει γιαπί! Δηλαδή τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του έργου. Η κ. Μπιρμπίλη το γνωρίζει!


Σχολιάστε εδώ