Ξηλώνει το πουλόβερ…

ΠΡΩΤΟ ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου αποτελεί η υπόθεση της Άντζελας Γκερέκου και το μείζον φορολογικό σκάνδαλο του Τόλη Βοσκόπουλου. Κι αυτό διότι ανακύπτει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει «φοροεπιδρομή» σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως… «άγγελος ηθικής» και απειλεί την αξιωματική αντιπολίτευση με εξεταστικές επιτροπές και ειδικά δικαστήρια! Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ και τη σκληρή κριτική της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για καθυστερημένη αντίδραση από την πλευρά του πρωθυπουργού. Η αποκάλυψη ότι ο σύζυγός της και τραγουδιστής Τ. Βοσκόπουλος οφείλει στην εφορία ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, υποχρέωσε την Άντζ. Γκερέκου να υποβάλει την παραίτησή της από υφυπουργός Πολιτισμού. Παραίτηση που έγινε αμέσως δεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη. Οι διευκρινίσεις από την πλευρά του τραγουδιστή κρίθηκαν το λιγότερο ανεπαρκείς, ενώ η κ. Γκερέκου ανέφερε ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για να μην πληγεί περαιτέρω η κυβέρνηση και η προσπάθεια που καταβάλλει ο Γ. Παπανδρέου. Από το υπουργείο οικονομικών διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε εφοριακούς για τη μη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η παραίτηση της κ. Γκερέκου, σε συνδυασμό με σχετικές δηλώσεις του Γ. Πεταλωτή αναζωπύρωσαν τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Στη θέση της κ. Γκερέκου πάντως τοποθετήθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδης. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη αποχώρηση (αποπομπή) υφυπουργού σε διάστημα επτά μηνών, ενώ έχει μεσολαβήσει η διαγραφή τριών βουλευτών.
Αισιοδοξία
ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ προϊόντος του χρόνου η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να συμπτύξουν «μέτωπο» κατά των κερδοσκόπων, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία καλούνται να εφαρμόσουν πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ανάλογο με της Ελλάδας. Μιλώντας στο CNN ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στις αμερικανικές τράπεζες για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια. Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Στο μεταξύ, στα κρατικά ταμεία εισέρευσαν 14,5 δισ. ευρώ, η πρώτη δόση του δανείου που θα πάρει η χώρα μας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ εξακολουθεί να προβληματίζει η στάση της Γερμανίας με τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζών. «Καμπανάκι» για πολλούς αποτελούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος Καν, ο οποίος ζήτησε οι περικοπές μισθών να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το 2012 η χώρα μας θα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς, προκειμένου τότε να βγει να δανειστεί από τις αγορές. Για τον Ιούλιο έχει προγραμματισθεί το επόμενο τεστ ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη 24ωρη απεργία με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων στην πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν και νέες κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Συνεννόηση
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και σχόλια προκαλεί το… άνοιγμα του Αντ. Σαμαρά προς τα κόμματα της Αριστεράς. Είδε διαδοχικά Αλ. Παπαρήγα και Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. «Συνεννόηση δεν σημαίνει κατʼ ανάγκην συμφωνία» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων και, απαντώντας σε όσους ζητούν περιορισμό των κινητοποιήσεων, τόνισε: «Δεν θα ικανοποιήσουμε τους προβοκάτορες και να κλειστούμε στα σπίτια μας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν προσήλθε στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πήγε στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι στηρίζει ηθικά το ΚΚΕ. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η τεχνογνωσία του ΔΝΤ πολύ γρήγορα θα οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία».
Κλίμα πολέμου
ΠΟΛΕΜΟΣ έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις υποθέσεις που διερευνούν οι εξεταστικές επιτροπές. Εντός της εβδομάδας τα κόμματα θα δώσουν τα πορίσματά τους (ξεχωριστά το καθένα) για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Μπασιάκος, Δούκας, Κοντός, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης) και πολιτικές ευθύνες άλλων τριών (Αλογοσκούφης, Μπέζας, Κιλτίδης, Μαγγίνας). Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα κάνουν λόγο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στα πορίσματά τους τα άλλα κόμματα θα αποδίδουν ευθύνες σε στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ… εμφυλίου διαμορφώνονται στον Συνασπισμό μετά τη «μεθοδευμένη» -όπως καταγγέλλεται- μη εκλογή του Φώτη Κουβέλη ως αντιπροσώπου στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Το γεγονός προκάλεσε την οργή του κ. Κουβέλη, αλλά και τις αντιδράσεις πολλών στελεχών. Η Ανανεωτική Πτέρυγα μιλάει για «πολιτικό ολίσθημα», ενώ ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε τη λογική των αποκλεισμών. Το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΝ είναι τεταμένο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις στο επικείμενο συνέδριο.


Σχολιάστε εδώ