ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ!

Τι έκανε; Δύο ημέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Παπανδρέου, με μεγάλη μυστικότητα, πρωί πρωί, ανέβηκε με τα πόδια στον όγδοο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το ξενοδοχείο Αστέρας στην πλατεία Συντάγματος. Σήμερα κατοικοεδρεύουν εκεί υπηρεσίες της κυβέρνησης, συνεργάτες του Παπανδρέου από το διπλωματικό του γραφείο, άλλα πρόσωπα όπως ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Πέτρος Λάμπρου και διάφοροι άλλοι γραββατωμένοι, με σακίδιο στους ώμους και ζηλευτά laptop τελευταίας τεχνολογίας ανά χείρας. Ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα όπου βρίσκονταν περίπου δέκα πρόσωπα που είχαν μπροστά τους διάφορους φακέλους υπουργείων και υπουργών που τους ξεσκόνιζαν. Τους καλημέρισε με τη γνωστή του ευγένεια, παρήγγειλε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και αμέσως όλοι έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Κρίσεις και επικρίσεις για υπουργούς της κυβέρνησης, που απ’ ό,τι όλα δείχνουν οδεύει προς ολοταχώς σε ανασχηματισμό.
Ξεσκόνισαν τους πάντες οι συνεργάτες του Παπανδρέου με τα laptop. Από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τις επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Δημήτρη Ρέππα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τη Λούκα Κατσέλη, την Κατερίνα Μπατζελή και γενικά όλους τους υπουργούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Θέματα τα οποία δεν προωθούνται, δεν αντιμετωπίζονται, δεν λύνονται. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ομοτράπεζοι του πρωθυπουργού, άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας , είχαν χαρτογραφήσει όλες τις πιθανές μετακινήσεις υπουργών σε άλλα υπουργεία, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, το έργο που έχει παραγάγει ο καθένας στον τομέα του, τις καθυστερήσεις ή τις αναβολές προγραμμάτων δράσεων, προτάσεων και θέσεων σε θέματα που έχουν ήδη καθυστερήσει εδώ και 7 μήνες και έχουν δώσει την εντύπωση στον κόσμο ότι η νέα κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Από τους συνομιλητές του Παπανδρέου εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, φέρνοντας τα πάνω κάτω, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον χρόνο. Αλλάζοντας υπουργούς που μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα, τοποθετώντας νέα πρόσωπα άφθαρτα, ελπίζοντας πως αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος θα προχωρήσουν όσα ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν ως νοοτροπία και αντίληψη στην ελληνική οικονομία.
Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν ήταν κανείς από τους υπουργούς, ούτε καν πρόσωπα που είναι γνωστά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Με φόντο τις μεγάλες τζαμαρίες που βλέπουν απευθείας στην πλατεία Συντάγματος και τον Άγνωστο Στρατιώτη στη Βουλή, στην αίθουσα με τις γκρι καφέ αποχρώσεις και τη μίνιμαλ διακόσμηση, ο Παπανδρέου πίνοντας ήρεμος το τσάι του, άκουγε τις προτάσεις των συνεργατών του για το τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη τους στην κυβέρνηση ώστε να αποκτήσει νέο αέρα. Απ’ όσα ειπώθηκαν και από τις κρίσεις που έγιναν για τους υπουργούς, τα πράγματα μάλλον οδηγούνται σε ριζική αλλαγή, καθώς οι κουβέντες που ακούστηκαν δεν ήταν καθόλου κολακευτικές για πολλούς, ακόμη και για τους πιο κοντινούς του Παπανδρέου.
Τι θα γίνει τελικά δεν γνωρίζουμε, αν θα καταλήξει σε αποφάσεις. Το βέβαιο είναι πως αν ο πρωθυπουργός ακούσει τις προτάσεις των συνεργατών του σ’ αυτήν τη σύσκεψη, μάλλον είναι να… παίρνει τα βουνά και να μην καταλαβαίνει από φιλίες, συσχετισμούς, παράπονα ή γαλιφιές.
Αν προχωρήσει απερίσπαστος στις δικές του επιλογές, τότε μάλλον οι περισσότεροι από τους σημερινούς υπουργούς θα καθίσουν στα έδρανα μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αλλάζει και τον γραμματέα
Πιστός του συνεργάτης αναφέρει στο «Π» πως ο Παπανδρέου δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει δικά του στελέχη και θα πορευτεί μόνος του, άγνωστο όμως αν θα αντέξει. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν τελικώς λάβει την απόφαση για αλλαγές τότε αυτές θα περιλαμβάνουν και το κόμμα, για να του δώσει πολιτική βαρύτητα και κύρος.
Υπό αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται να αλλάξει τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, τοποθετώντας στέλεχος με βαρύ πολιτικό όνομα που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το κόμμα ως μηχανισμό υποστήριξης των αποφάσεων της κυβέρνησης, καθώς τώρα το κόμμα υπάρχει μόνο στις σφραγίδες.
Αν γίνει αυτό, τότε θεωρήστε βέβαιο πως ο Παπανδρέου θα αλλάξει και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τοποθετώντας πρόσωπα που θα προκαλέσουν θετικά σχόλια και θα δουλέψουν για το κόμμα και την κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς ακούγονται οι Χρήστος Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Τηλέμαχος Χυτήρης, και μια σειρά άλλα στελέχη που δεν είναι υπουργοί ή υφυπουργοί.


Σχολιάστε εδώ