«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

Mε την επίθεση κατά του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές των κυβερνήσεων από τα χρόνια της μεταπολίτευσης έως σήμερα, παρουσιάζεται μια πρωτόγνωρη αυτονόμηση από κόμμα και κυβέρνηση των ΠΑΣΚΕ (ιδιωτικός τομέας) και ΠΑΣΚ/ΔΥ (δημόσιος τομέας), παρατάξεις που μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτ. Παρέμβαση) καταδικάζουν χωρίς περιστροφές τις κυβερνητικές αποφάσεις. Και ύστερα από αρκετό καιρό το συνδικαλιστικό μαζί με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μαζικές εκδηλώσεις που εξ αντικειμένου προσλαμβάνουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Κάθε επικοινωνία των συνδικαλιστών με την ηγεσία του
ΠΑΣΟΚ ή με την κυβέρνηση έχει νεκρώσει, ενώ αναπάντητη έως σήμερα παραμένει επιστολή της ΠΑΣΚ/ΔΥ προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην οποία, εκτός από την επισήμανση ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών) και Γ. Ραγκούσης (Εσωτερικών) αρνούνται οποιαδήποτε συνάντηση, περιέχεται και δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τρόπο που να μη θίγονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά κυρίως «οι έχοντες και κατέχοντες».
Η στάση που τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΠΑΣΚ/ΔΥ τηρούν δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα καθώς καθημερινά γίνεται πιο στενή η συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις και τους εκπροσώπους τους Γ. Τσαλικάκη (ΔΑΚΕ) και Γ. Γαβρίλη (Αυτ. Παρέμβαση) σε επίπεδο ΓΣΕΕ και Ηλ. Ηλιόπουλο (ΔΑΚΕ) και Ηλ. Βρεττάκο (Αυτ. Παρέμβαση) σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: Το ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, εξακολουθεί να ακολουθεί την ξεχωριστή πορεία του εκτός του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως εκ των πραγμάτων, παρά τη συσπείρωση και τη δυναμικότητα που εμφανίζουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει, αποδυναμώνεται το επιχείρημά του περί ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και
ΑΔΕΔΥ). Ενδεχομένως η οξύτητα και η βαρβαρότητα των κυβερνητικών μέτρων, που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ενότητα των συνδικαλιστικών δυνάμεων, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια κάποια προσέγγιση ανάμεσά τους…
Μεγάλες (μικρότερες όμως από τις συγκεντρώσεις της απεργίας της 5ης Μαΐου) ήταν τόσο οι συγκεντρώσεις όσο και οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων μίλησαν στο Πεδίον του Άρεως και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους
απεργούς. Πρώτος χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος χειροκροτήθηκε από όλους, παρά το γεγονός ότι ήταν ίσως το πιο προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στον χώρο – και προφανώς επρόκειτο για επιβράβευση των θέσεων που εξαρχής πήρε απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.
Άλλοι ομιλητές ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ), ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Στ. Ανέστης και το μέλος της ΕΕ της Συνομοσπονδίας Θάνος Βασιλόπουλος (Αυτ. Παρέμβαση). Στο Πεδίον του Άρεως παρευρέθησαν ο Μαν. Γλέζος και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δημιούργησε αίσθηση όταν δήλωσε πως «αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα, θα φύγει νύχτα». Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Λευτ. Παπακωνσταντόπουλος, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε δήλωσή της υπογράμμισε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, που είχε καταληφθεί συμβολικά από τα ξημερώματα, από μέλη και στελέχη του Μετώπου.
• Λύση υπάρχει για την οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης υπογραμμίζουν στο απεργιακό τους ψήφισμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας όμως ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Στη δέσμη των προτάσεων που ξανά καταθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα επισημαίνεται ότι «καμία λύση δεν είναι βιώσιμη, σοβαρή και αποδεκτή αν δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πόρων – εσόδων».

***

Η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία ζητάει να μάθει «ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να τροποποιηθεί η Εγκύκλιος 9 (αριθμ. Πρωτ. ΔΙΠΑΣΘ/Φ85/13/10168) του ΟΑΕΕ, ώστε ο ανώτατος αριθμός χορηγούμενων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών και ειδικών θεραπειών, καθώς και η διαδικασία χορήγησης – διενέργειας αυτών, να προσαρμοστούν λειτουργικά στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;».


Σχολιάστε εδώ