«Μαύρο» σ’ όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο!

Το κάθε «ναι» που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, θα πουν για να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο σχεδιάζεται να αναρτηθεί με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο στην περιοχή όπου εκλέγονται με την προτροπή του «μαυρίσματός» τους – οποτεδήποτε πραγματοποιηθούν οι προσεχείς εθνικές εκλογές. «Στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, θα απαντήσουμε με τον δικό μας πόλεμο», προειδοποιούν οι συνδικαλιστές που
ηγούνται της προσπάθειας, ενώ οι πρώτες νύξεις προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για στήριξη της εκστρατείας βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Η κυβερνητική πλευρά παρακολουθεί με ανησυχία τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και εμφανίζεται θορυβημένη και από ψιθύρους που ήδη διακινούνται, σύμφωνα με τους οποίους μικρός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να δηλώσει «παρών» από το να πει το «ναι» της ντροπής, που θα βάλει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η παραπομπή μάλιστα του επίμαχου νομοσχεδίου για ψήφιση μέσα στον Ιούνιο ερμηνεύεται ως απόπειρα εξαγοράς πολιτικού χρόνου, προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και οι αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων, που όμως κλιμακώνονται διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες. Ήδη κάποιοι δεν αποκλείουν, στην περίπτωση που και η «τρόικα» συμφωνήσει, η κατάθεση για ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου να πάει ακόμη πιο πίσω.
Αντιθέτως, συνδικαλιστικά στελέχη προεξοφλούν ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα γίνει, εκτός
απροόπτου, νόμος του κράτους τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, γιατί μέσα στον Αύγουστο θα ανακοινωθεί η περικοπή 1 ή 2 μισθών και στον ιδιωτικό τομέα,
οπότε, για λόγους στοιχειώδους αυτοπροστασίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να επιβάλλει κατά κύματα τα βάρβαρα κατά των εργαζομένων μέτρα, ώστε πιο εύκολα να ελέγχει τις αντιδράσεις.
Ασφαλιστικό και περικοπή αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα θα σημάνουν την πλήρη μετάλλαξη της
ιδεολογικής πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και θα εξωθήσουν σε πολιτικές εξελίξεις που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συλλάβουμε, επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία προβλέπουν ανατροπές και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και εντός της ΝΔ. Οι τελευταίες μάλιστα δημοσκοπήσεις, που φέρουν τα δύο «κόμματα εξουσίας» σε πολύ χαμηλά ποσοστά, προκαλούν έντονο προβληματισμό στις ηγεσίες τους, οι οποίες παρακολουθούν με αμηχανία τις μεταβολές που σημειώνονται στο εκλογικό σώμα και δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με βασικό χαρακτηριστικό τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και εκλογικού σώματος. Η συγκεκριμένη διαπίστωση έχει κινητοποιήσει εκτός από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργούς, που αναφερόμενοι στο ασφαλιστικό δεν διστάζουν να πουν ότι είναι άδικο και δημιουργεί ρήγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής «έπρεπε να προηγηθεί για να ληφθούν, αν ήταν απαραίτητο, ήπια μέτρα στο ασφαλιστικό…».
Είναι προφανής η πολιτική ρευστότητα, που θα
ενταθεί ακόμη περισσότερο, εάν ακολουθήσουν και οι περικοπές αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που θα ακολουθήσουν, όπως προαναφέραμε, το αργότερο μέσα στον Αύγουστο. Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και της παρατεταμένης οξύτητας, πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν ακόμη και την προκήρυξη εκλογών.


Σχολιάστε εδώ