Κριτήρια για τη νέα γενιά συμβασιούχων δημοσιογράφων στην κρατική τηλεόραση

Σύμφωνα με την αποκάλυψη στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.typologies.gr, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης συμφώνησε με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού και έτσι ετοιμάστηκε ειδική τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με τον διαχωρισμό της θέσης του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, την κατάργηση των θέσεων εντεταλμένων συμβούλων και τον καθορισμό του ύψους των αποδοχών των στελεχών. Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, η τροπολογία θα προβλέπει μείωση κατά 30% των θέσεων με συμβάσεις έργου για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών της ΕΡΤ σε ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Το μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο πρόγραμμα της ΕΡΤ από την 1η Ιουλίου, όταν πρακτικά το 80% των εκπομπών στην ΕΡΤ και στο ραδιόφωνο δεν θα μπορεί να βγαίνει στον αέρα εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων με τους παραγωγούς. Τι θα γίνει, δηλαδή, με παρουσιαστές, όπως η Μαρία Χούκλη, ο Κ. Αρβανίτης, η Ρίτσα Μπιζόγλη, η Μαρία Σαράφογλου, η Ρίκα Βαγιάννη κ.λπ.;
Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονείται, δημιουργούνται εκ νέου περίπου 700 με 800 θέσεις για τη νέα γενιά συμβασιούχων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το μυστικό κρύβεται στις διαδικασίες κάλυψης των θέσεων αυτών. Για τους τεχνικούς απαιτείται, σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση, προκήρυξη από το ΑΣΕΠ, ενώ τα χαρτιά τους θα μπορούν να υποβάλλουν εργαζόμενοι από όλη την αγορά και όχι φυσικά μόνο από την ΕΡΤ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και με τις ειδικότητες που εξαιρούνται του ΑΣΕΠ, τους δημοσιογράφους και τους «καλλιτέχνες», δηλαδή τους παραγωγούς προγράμματος. Η διοίκηση της ΕΡΤ θα θεσπίσει τα κριτήρια πλήρωσης των θέσεων με συμβάσεις έργου ή εργασίας 6 ή 9 μηνών και αίτηση για πρόσληψη θα μπορούν να καταθέτουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι! Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν την επαγγελματική εμπειρία και εκτός κρατικής τηλεόρασης, τα χρόνια απασχόλησης στην ΕΡΤ, σπουδές και τίτλους. Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει το ζήτημα των συμβασιούχων, αδειάζοντας το Ραδιομέγαρο από τους νυν εργαζομένους και ανοίγοντάς το σε όλους τους ενδιαφερομένους που θα περάσουν από την επιτροπή κρίσης. Εκτιμάται ότι πολλοί από τους νυν συμβασιούχους που εργάζονται με συμβάσεις έργου πάνω από 4 συνεχόμενα χρόνια θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Αδειάζουν θέσεις ενημερωτικών εκπομπών στη ΝΕΤ
Η λήξη των συμβάσεων με το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν φέρνει και τη λήξη όλων των ενημερωτικών εκπομπών σε ΕΤ1 και ΝΕΤ. Ειδικά στην ενημέρωση στη βραδινή ζώνη οι εκπομπές που μεταδίδονταν -8 τον αριθμό- έχουν μεγάλη ζήτηση από πολλούς υποψηφίους εκτός ΕΡΤ, που περιμένουν τον νέο προγραμματισμό της διοίκησης. Το προφίλ και ο χαρακτήρας της νέας κρατικής τηλεόρασης δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΕΤ, διατηρώντας τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, θα προβάλλει κάθε μέρα μία ενημερωτική εκπομπή στη βραδινή ζώνη. Αυλαία με το τέλος της σεζόν πέφτει για τις εκπομπές «Προσκήνιο», «Ανταποκριτές», «Press», «Ουδείς αναμάρτητος», «Η άλλη όψη», «ΖΟΟΜ στα πρόσωπα και τα γεγονότα», «Χθες, σήμερα, αύριο», «Στα άκρα». Παράλληλα, τελειώνει και σειρά άλλων εκπομπών που είχαν εγκριθεί με αριθμό επεισοδίων, όπως ο «Εξάντας», το «Προσωπικά», η «Μηχανή του χρόνου» κ.λπ. Το ενδιαφέρον από υποψήφιους δημοσιογράφους να παρουσιάζουν εκπομπή στη ΝΕΤ είναι αυξημένο, αλλά όλοι περιμένουν την ανακοίνωση για το προφίλ και τον χαρακτήρα του προγράμματος της ΕΡΤ από τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ