Κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση των λαών Ελλάδας – Τουρκίας ζητά το ΚΚΕ

Στον Περισσό, εκτός από τη στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και το προωθούμενο Ασφαλιστικό (ήταν για μια ακόμα φορά εντυπωσιακή η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα), ασχολούνται και με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όπως αυτές σηματοδοτήθηκαν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Με το θέμα ασχολήθηκε σε συνεδρίασή του το ίδιο το κορυφαίο όργανο του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από όσα δρομολογούνται στην περιοχή από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΚΚΕ καλεί σε «λαϊκή επαγρύπνηση και κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας» εκτιμώντας ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τονίζει ότι -όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του- η Τουρκία συνεχίζει την αμφισβήτηση και την παραβίαση των χωρικών υδάτων, του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών με μαχητικά αεροσκάφη τα οποία ενδεχομένως στο μέλλον θα είναι αφοπλισμένα! Διατηρείται η τουρκική απειλή πολέμου εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία παραμένει υπερασπιστής του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό το οποίο απέρριψε πανηγυρικά ο κυπριακός λαός. Ταυτόχρονα, τονίζει το ΚΚΕ, η Τουρκία επιμένει για σοβινιστικούς λόγους στον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι η ηγεσία της Τουρκίας με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταπατά τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες καθορίζονται τα σύνορα, στοχεύει στην ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και διαιωνίζει την κατοχή μεγάλου μέρους του κυπριακού κράτους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν στον Περισσό, η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη που έχει ήδη ενταχθεί στο G20 προωθεί τις διεκδικήσεις της αξιοποιώντας κοινά συμφέροντα που έχει με τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και στο Αιγαίο αξιοποιώντας ακόμα και τις αντιθέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ ενώ διαμορφώνει και ενεργειακές οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, εκτιμούν, η κυβέρνηση Ερντογάν επιλέγει τον δρόμο της συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας την υποχώρησή της από κυριαρχικά δικαιώματα, με αντάλλαγμα κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο δρόμος αυτός, λένε στο ΚΚΕ, ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την αντιμετώπιση του Αιγαίου ως ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.
Κρίνοντας τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έναντι των ισχυρισμών Ερντογάν, τονίζουν ότι αυτές δεν μπορούν να καθησυχάσουν τον ελληνικό λαό αφού τα προβλήματα των δύο χωρών δεν ξεπερνιούνται με ευχές και αφορισμούς. Η βάση, υπογραμμίζουν, των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών είναι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα για το μοίρασμα των αγορών, που υπηρέτησαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αφού και τα δύο κόμματα συμφώνησαν και προώθησαν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας είναι η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η διχοτόμησή του και η αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που έχει οριστεί ως όριο των τουρκικών διεκδικήσεων, οδηγώντας έτσι στην κατάργηση του δικαιώματος άμυνας των ελληνικών νησιών.


Σχολιάστε εδώ